En perfekt sommerstorm – igjen
LEDER: Agurknytt er et begrep i mediene, fordi det sjelden skjer noe i samfunnet om sommeren. Men i den maritime pressen kan vi planlegge årets sommernyhet i god tid. Fordi det viser seg at like sikkert som at det blir sommer, så blir det fergekaos.
I Maritim Logg har vi i mange år fulgt det som skjer om sommeren. For et år siden hadde vi på denne lederplassen tittelen «Fergekaos må for all del unngås neste år».
Det gikk ikke slik. Det ble kaos, og de første varslene kom tidlig. Det undrer oss at ikke sommeravviklingen planlegges annerledes. Alle de tre forbundene på Maritimt Hus har meldt inn sine bekymringer lenge - bekymringer de får fra sine medlemmer ute på fergene.
I denne utgaven av Maritim Logg har vi besøkt ferger og snakket med mannskap og tillitsvalgte. Situasjonen oppsummeres tydelig av hjertesukk som: «Det går i et bankende kjør hele sommeren. Vi springer ræva av oss» og «Går det først til helvete, så går det skikkelig til helvete».
Det har lenge vært påpekt at fergebemanninga langs kysten er et problem. Vi kan ikke skjønne annet enn at de som sitter med ansvaret for planlegginga, må være klar over situasjonen.
De vet også at det alltid topper seg om sommeren. I år ble det «en perfekt storm» – der mange bobilturister, gratis ferger og fint vær i nord bidro til å øke presset på fergene. Når dette skjer samtidig med at mannskapene skal avvikle sin ferie, i en situasjon der de allerede mangler folk, så skal det ikke mye til før båtene ikke kan gå. Det blir mye mas på de som har fri, noe som i lengden kan bety at de ikke orker alt maset om å ta ekstravakter, og slutter.
Så vi kan godt forsøke oss nok en gang: De ansvarlige – rederier, myndigheter og arbeidsgiverorganisasjoner - må ta skikkelig tak i denne utfordringen, og ikke la mannskapene komme i en skvis mellom familie, arbeidsplass og kolleger når fergene ikke kan seile på grunn av mannskapsmangel.
Flere saker
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum
En sikkerhetsvekker for alltid
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø