Det nye styret er i gang
14. november hadde det nyvalgte styret i Norsk Sjøoffisersforbund sitt konstituerende møte. Der ble Marius Strømmen gjenvalgt som styreleder for den neste toårsperioden, mens Hilde Iren Sætre ble valgt som ny nestleder.
PÅ PLASS: Store deler av det nye NSOF-styret samlet i forbindelse med sitt første møte. Bak fra venstre: Marius Strømmen (varamedlem), Odd-Stian Stendahl, Rune Bragstad, Marius Strømmen (leder), Ingar Holmberg Lorentsen og Olav Gjerstad. Foran fra venstre: Brede Roset, Gunnar Paulsen, Hilde Iren Sætre (nestleder), Nadia Papoutsis-Foss (ny SKU-leder med observatørplass), Dagfinn Kristiansen og Arild Holmeide. Ikke til stede: Reidar Fredrik Frydenlund, Pål Ramberg, Ingelin Grimsæth, Aleksander Skjevling og Irmelin Høgøy (NSOF Ung-representant).
Jógvan H. Gardar
Strømmen ble første gang valgt til styreleder i 2022. Til daglig seiler han som skipsfører i Rostein AS og har tidligere vært både tillitsvalgt og skole- og ungdomskontakt i forbundet. Han beskriver de to første årene som styreleder som veldig spennende, lærerike og utfordrende.
– Vi har kunnet jobbe systematisk med å etablere 1:2-rotasjon som alternativ på fartsområder der sjøfolka vanligvis har gått 1:1-rotasjon. Så har vi hatt mye arbeid opp mot politikere i forbindelse med saker som lovforslaget om norske lønns- og arbeidsvilkår, utseilt distanse og ikke minst vilkår om bord i norske ferger – både når det gjelder arbeidstidsordninger, lønn og arbeidsmiljø. Mitt sterkeste engasjement er for en god hverdag om bord, med fokus på gode lønns- og arbeidsvilkår.
– Men dette er lange prosesser, og som sjømann er jeg utålmodig av natur. Jeg har blitt litt overrasket over hvor lang tid det faktisk tar å endre ting og har lært mye om hvor viktig det er å kunne stå i saker over tid, sier en kampklar styreleder.
KLARE FOR INNSATS: Gjenvalgt styreleder Marius Strømmen og nyvalgt nestleder Hilde Iren Sætre er glade for tilliten og ser fram til å jobbe knallhardt for Sjøoffisersforbundets medlemmer.
Jógvan H. Gardar
– Viktig å stå sammen
Strømmen har latt seg imponere av den store og komplekse saksmengden som behandles av forbundet - alt fra enkeltpersoner som blir utsatt for oppsigelser til kollektive saker som berører et helt tariffområde. Og styrelederen forventer at utfordringene fortsatt vil stå i kø framover:
– Jeg ser et hardere arbeidsliv, med en klar tendens til uthuling av vilkår og goder som har blitt opparbeidet over tid. Grunnet sin eierskapsstruktur skarpseiler rederier avtaler og intensjoner som har blitt bygd opp over år, og det gode arbeidslivet blir stadig utfordra av arbeidsgiverne. Da blir det å være i et forbund og stå sammen som sjøfolk for best mulige vilkår stadig mer viktig.
Fersk nestleder
Hilde Iren Sætre fra Norled er valgt til nestleder. Sætre har vært hovedtillitsvalgt for medlemmene i Norled i ett år og sitter også i forhandlingsutvalget for ferge- og lokalfarten. Hun stilte til valg til styreplass for første gang i år.
– Jeg setter pris på å bli gitt denne tilliten. Jeg er klar for å gjøre en innsats, og håper jeg kan være med å påvirke maritim næring i positiv retning for de seilende, sier Sætre. En av hjertesakene hennes er mer familievennlige arbeidsordninger og rettigheter, som kan gjøre næringen mer attraktiv og øke rekrutteringen.
– Dagens samfunn stiller andre krav til deltakelse i familielivet. Vår næring må henge med i denne utviklingen om vi skal få ungdom interessert i å satse på maritim utdannelse. Vi trenger for eksempel 1:2-rotasjon, mulighet til halv stilling og sterkere rettigheter ved ulike livssituasjoner, som småbarnsperioder, slik at både menn og kvinner har mulighet til å stå i jobben sin hele karrieren.
Kamp for rettighetene
I likhet med Strømmen er Sætre opptatt av å kjempe for å beholde rettigheter som er opparbeidet for medlemmene, og hun føler på presset fra arbeidsgiversiden.
– Rederier med hedgefond-eiere har en helt annen tilnærming til avtaler og regelverk i arbeidslivet, så forbundet må gjøre en god jobb med å påse hvordan regelverket bli praktisert i Norge. Vi må gjennomgå ordlyd og tekst i avtalene våre, så det ikke blir sådd tvil om hva som egentlig er avtalt. Her merker vi et stort press. Jeg kjenner det selv fra ferge, der lokale avtaler over tid har blitt ulike i ulike rederier, og forstår at de opplever det tilsvarende i andre segment også.
– I en tid med utvikling av ny teknologi på fartøyer, som batteri og gass, er det også viktig å være en pådriver for oppdatering av regelverk. Ny teknologi passer ikke alltid inn i eksisterende regelverk, og vi må sikre at dette ikke leder til at vi går på kompromiss med sikkerhet og ansvarsområder for de seilende. Det er også svært negativt for rekruttering til næringen når de seilende føler usikkerhet og press omkring vilkår, lønn og sikkerhet.
Dagens samfunn stiller andre krav til deltakelse i familielivet. Vår næring må henge med i denne utviklingen om vi skal få ungdom interessert i å satse på maritim utdannelse.↔Hilde Iren Sætre
Nadia Papoutsis-Foss
Jógvan H. Gardar
Ny ledelse for studentene og kadettene
Nadia Papoutsis-Foss fra Fagskolen i Agder Grimstad ble i november valgt som ny leder av skole- og kadettutvalget. Stine Ruttenborg Kragh fra USN Universitetet i Sørøst-Norge er ny nestleder.
– Å bli valgt til leder for studentene er noe jeg har ønsket sterkt helt fra jeg engasjerte meg i forbundet, og jeg er veldig fornøyd med å ha fått den tilliten, sier Papoutsis-Foss. Hun trekker fram behovet for å standardisere undervisningen og opplegget på tvers av skolene som en av de viktigste sakene SKU må jobbe med framover.
– Flere skoler må ha de samme mulighetene. Det må vi få fram i lyset, sier en engasjert SKU-leder.
Flere saker
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
Nils Ragnar Løvhaug
– Viktig at alle vet hva begrepene betyr
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum
En sikkerhetsvekker for alltid
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh