OVERBLIKK: Norsk maritim næring kan bidra globalt
VERDENSLEDENDE KOMPETANSE: Norske sjøfolk gjør en uvurderlig jobb hver eneste dag, både i norsk og fremmed farvann. Her fra «Bow Sea» i Mexicogulfen.
Jan Fjeldstad
Når vi snart går inn i 2025, legger vi bak oss et år med store kontraster. Det går godt i maritim næring og med norsk økonomi. Samfunnet har stort behov for kompetente sjøfolk, og rederiene har solid inntjening, noe som gjenspeiles i lønnsoppgjørene vi har landet.
Bakteppet er imidlertid et krevende, alvorlig og tidvis uoversiktlig geopolitisk bilde. Som et lite land med en åpen økonomi er vi utsatt for all ustabilitet dette bringer med seg. Etter Berlinmurens fall har Norge og Europa for øvrig innrettet både politikk og handel ut fra at aktørene vi samarbeider med faktisk er interesserte i samarbeid og opptrer rasjonelt.
Men vi har sett en gradvis omstilling i tankegangen etter Brexit og USA-valget i 2016. Russlands invasjon av Ukraina i 2022 var et nytt veiskille. I år har valgresultatet i USA og eskaleringen i Midtøsten understreket ytterligere hvordan vi må forberede oss på det uventede.
I september la den tidligere europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi fram en rapport om europeisk konkurransekraft, med særlig fokus på hvordan Europa kan styrke sin globale posisjon i møte med økende konkurranse og geopolitiske utfordringer.
Funnene i rapporten er nedslående. Europas konkurransekraft mot USA og Asia svekkes kraftig, og det haster å sette inn tiltak for å snu trenden. Innovasjonstakten må økes betraktelig, det trengs betydelige mengder kraft, og ikke minst: Det må satses og forsterkes på områder der man allerede har et fortrinn.
Og her i Norge har vi et område som står fram som ikke bare et fortrinn, men som et område hvor vi er verdensledende, nemlig maritim næring og den kompetansen norske sjøfolk besitter.
Vår langstrakte kyst, sammen med kompetansen næringen innehar, gjør oss til en svært viktig del av NATO. Vi er også en viktig handelspartner for andre europeiske land og for USA - uavhengig av hvem som sitter som president.
Norsk skipsfart og maritim næring har skapt enorme verdier for oss gjennom historien, og vi har utviklet helt unik kompetanse på mange områder. Potensialet for å videreutvikle næringen og bidra til stabilitet i en ustabil verden er stort. Men det forutsetter at vi fortsetter å satse på det vi er gode på.
Tross krevende omstendigheter, ser jeg lyst på året som kommer. Det er fordi jeg vet hvilken uvurderlig jobb norske sjøfolk gjør hver eneste dag både i norsk og fremmed farvann, hvordan det bidrar til vår sikkerhet, hvilke verdier det skaper og hvilket enormt potensial som ligger i fremtiden.
En riktig god jul og et godt nytt år ønskes alle våre medlemmer!
Flere saker
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
Nils Ragnar Løvhaug
– Viktig at alle vet hva begrepene betyr
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum
En sikkerhetsvekker for alltid
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh