JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Søker ny kunnskap om belastninger til sjøs

Ved hjelp av blant annet biomekaniske sensorer som festes til kroppen, ønsker Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) å finne ny vitenskapelig kunnskap om sjøfolks arbeidsmiljø og helse, noe som vil kunne redusere alt fra sykefravær til ulykker.
LA FRAM PROSJEKTET: STAMI-forsker Markus Koch presenterte prosjektplanene under Norsk Sjøoffisersforbunds landsmøte.

LA FRAM PROSJEKTET: STAMI-forsker Markus Koch presenterte prosjektplanene under Norsk Sjøoffisersforbunds landsmøte.

Nils Ragnar Løvhaug

– Formålet med prosjektet er å kartlegge hvilke spesielle belastninger kroppen utsettes for til sjøs. I maritim næring er det mange forskere som antar ting. Når vi tar i bruk sensorteknologi – i tillegg til spørreskjemaer og registerdata – kan det gi mer presise svar, og i neste instans mer treffsikre løsninger for et bedre arbeidsmiljø, sier Markus Koch, forsker på arbeidspsykologi og -fysiologi ved STAMI.

Trenger mer kunnskap

Prosjektet «Arbeidsmiljø, helse og sikkerhet i den maritime næringen» er for tiden under utvikling i samarbeid med Norsk Sjøoffisersforbund, og Koch presenterte planene under forbundets landsmøte i september. Men forskningen vil ta for seg alle som arbeider om bord på et skip, og flere aktører vil bli involvert etter hvert. Målet er å være i gang på nyåret. 

Siden arbeidsmiljøforskningen foregår ute på arbeidsplassene, er STAMI opptatt av å ha støtte og deltakelse fra både arbeidstakersiden, slik som Norsk Sjøoffisersforbund, og fra arbeidsgiversiden, representert ved Kystrederiene og de enkelte virksomhetene. Både STAMI og Sjøoffisersforbundet jobber aktivt for å sikre at begge parter er inkluderte i forskningsprosjektet.

– I framtida vil det være mangel på arbeidskraft. Da blir det ekstra viktig at sjøen er en attraktiv og helsefremmende arbeidsplass, slik at man kan tiltrekke seg flere som vil jobbe i maritim næring. 

– Vi vet at det finnes spesielle utfordringer i sektoren, og at sjøfolk rapporterer om høy belastning med for eksempel vibrasjoner og sterk støy om bord. Utmattelse er et viktig aspekt. Søvntap, langvarig våkenhet, døgnrytmeforstyrrelser og arbeidsbelastning kan redusere den mentale og fysiske ytelsesevnen. Dette trengs det mer kunnskap om, mener Koch. 

Avanserte sensorer

Tanken er å måle belastninger hos sjøfolk på ulike måter, for å gi et bredest mulig bilde. Som i tidligere prosjekter på området vil det gjennomføres undersøkelser med spørreskjema, men parallelt med dette er planen altså å utføre fysiske målinger om bord på skip. 

– Da vil sjøfolkene som deltar få små sensorer festet på kroppen over flere dager. Disse kan fange opp hvor ofte man jobber med armer over skulderhøyde, hvor lenge man sitter og står, lydnivå over tid, med mere. Vi tenker oss å gjøre dette på ulike tider av året, og innenfor ulike segmenter, yrkesgrupper, turnuser og arbeidstidsordninger, for å kunne fange opp flest mulig ulike belastninger. Slik får vi mer presise svar enn om vi hadde basert oss kun på spørreskjemaene, forklarer Koch. 

Anonymiseres

Deltakelse i prosjektet vil selvsagt være frivillig. Man kan selv velge hva man vil være med på, og både behandlingen av data og resultatene blir anonymiserte. Tanken er at prosjektet skal gå over tre-fire år, og at ca. 500 sjøfolk bidrar til arbeidsmiljøkartleggingen. 

– Jeg håper jo at det er høy motivasjon for å delta i et slikt prosjekt, siden det handler om sjøfolkenes egen helse, sier Markus Koch. 

– Unikt i maritim sammenheng

Direktør Hans Sande i Sjøoffisersforbundet har store forventninger og håper prosjektet blir en realitet.

– Uten kunnskap er det vanskelig å dimensjonere tiltak. Vi ønsker å delta som en del av vår leting etter verktøy for å bringe fram fakta knyttet til de helsemessige utfordringene det representerer å jobbe på et fartøy. Noen ganger er det viktig å bruke god tid for å få inn tilstrekkelig informasjon og kunne bearbeide materialet, og dette vil være et langsiktig prosjekt som er helt unikt i maritim sammenheng.

– Det vil på mange måter kunne bli en videreføring og videreutvikling av STAMIs arbeidsmiljøverktøy «En bra dag på jobb», som ble lansert i fjor. Vi håper å inkludere mange aktører i maritim næring til å bidra i forskningsprosjektet.