STÅR SAMMEN: – Når vi møter internasjonale utfordringer, jobber vi sammen for å finne løsninger. Dette har vært avgjørende for å ivareta både sikkerhet og arbeidsvilkår, sier Knut Arild Hareide om samarbeidet med sjømannsorganisasjonene.
Tri Nguyen Dinh
Fra politikk til skipsfarten
- Vi har et ansvar for å sette standarder
Fra politikk til skipsfart har Knut Arild Hareide navigert mellom roller som politiker, sjøfartsdirektør og toppleder. Med søkelys på samarbeid, globale utfordringer og teknologi styrer han nå mot og med den maritime fremtiden.
Knut Arild Hareide har gjennom å bevege seg fra politikken til Sjøfartsdirektoratet og videre til Norges Rederiforbund fått en unik innsikt i hvordan politikk, næringsliv og internasjonale aktører former skipsfarten.
– Å gå fra politikken til lederroller i Sjøfartsdirektoratet og Rederiforbundet har vært en øyeåpner. Jeg har fått en dypere forståelse for næringen både nasjonalt og globalt. Samarbeid er nøkkelen til alt – uten det kommer vi ingen vei, sier Hareide.
Han trekker frem skipsfarten som en strategisk ressurs for Norge.
– Vi er ikke bare en maritim nasjon; vi er en stormakt i skipsfart. Det forplikter oss til å ta ansvar for sikkerhet, bærekraft og arbeidsplasser, samtidig som vi beskytter posisjonen til det norske flagget.
STÅR SAMMEN: – Når vi møter internasjonale utfordringer, jobber vi sammen for å finne løsninger. Dette har vært avgjørende for å ivareta både sikkerhet og arbeidsvilkår, sier Knut Arild Hareide om samarbeidet med sjømannsorganisasjonene.
Tri Nguyen Dinh
Samarbeid i næringen
Men det er ikke kun skip og materiell som opptar Hareide. Han understreker betydningen av et tett samarbeid mellom Rederiforbundet og de tre sjømannsorganisasjonene – Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og Det norske maskinistforbund.
– Jeg opplever at sjømannsorganisasjonene er våre beste samarbeidspartnere. Vi er ikke motparter – vi har en felles agenda om å sikre gode arbeidsforhold, rekruttering og et sterkt norsk flagg, sier han. Han skiller mellom tariffspørsmål og andre temaer, da er det enklere å finne gode møtepunkter.
Samarbeidet har blant annet resultert i felles innsats for å håndtere utfordringer som piratvirksomhet, sikkerhet på arbeidsplassen og mobbing.
– Når vi møter internasjonale utfordringer, jobber vi sammen for å finne løsninger. Dette har vært avgjørende for å ivareta både sikkerhet og arbeidsvilkår, sier han
Han peker også på hvordan sjømannsorganisasjonene har vært med på å styrke Norges posisjon i internasjonale fora.
– De bidrar til at vi kan stå samlet som nasjon i møte med globale utfordringer. Dette samarbeidet er helt unikt, og en styrke vi må bevare.
Samtidig erkjenner Hareide at det fortsatt er utfordringer som må løses.
– Vi må sikre at arbeidsmiljøet er trygt for alle. Dette er et område der vi må bli bedre, og det er noe vi diskuterer åpent med organisasjonene.
Skipsfarten i et globalt perspektiv
Hareide, og her er det erfaringen fra politikken som slår inn, ser skipsfarten som en forlengelse av Norges utenrikspolitikk.
– Maritim politikk er utenrikspolitikk. Beslutninger i internasjonale fora som IMO påvirker direkte hvordan vi opererer hjemme og globalt, sier han, og understreker at verden er i rask endring.
Han bruker sin fars erfaring til sjøs for å illustrere skipsfartens globale dimensjon.
– Min far jobbet på sjøen og opplevde alle verdensdeler. Det har gitt ham et rikt liv. For min morfar, derimot, som var fisker på Bømlo, var en reise til Voss nærmest en verdensreise. Det viser hvor mye som har endret seg på én generasjon. Og utviklingen fortsetter, sier han.
HEKTISK HVERDAG: Knut Arild Hareide i samtale med kommunikasjonsdirektøren i Rederiforbundet, Christine Korme. De jobber tett sammen for å få dagens og de neste ukenes program til å gå i hop.
Tri Nguyen Dinh
Geopolitikk og skipsfart
Den globale skipsfarten påvirkes i økende grad av geopolitiske spenninger, som konflikter i Svartehavet og Rødehavet.
– Når handelsruter stenges, øker risiko og kostnader dramatisk. Dette påvirker ikke bare næringen, men også globale forsyningskjeder, forklarer Hareide.
Han peker også på utfordringen med parallelle flåter, der ulike sikkerhets- og miljøstandarder truer stabiliteten.
– Prinsippet om fri navigasjon er en hjørnestein i skipsfarten. Uten dette står verdenshandelen i fare.
Samarbeid som nøkkel til suksess
For Hareide er samarbeid med sjømannsorganisasjonene avgjørende for å sikre norske arbeidsplasser og en sterk posisjon internasjonalt.
– Vi jobber sammen for å møte utfordringer som piratvirksomhet, sikkerhet og mobbing. Dette samarbeidet er unikt og en styrke vi må bevare, sier han.
Fremtidens skipsfart
Han understreker at rekruttering er et felles ansvar.
– Vi må vise unge at skipsfarten gir mulighet til å oppleve verden, jobbe med avansert teknologi og bidra til det grønne skiftet.
– Når vi skal tiltrekke oss unge talenter, må vi fortelle historien om hva skipsfarten kan gi dem. Dette er en næring der du kan oppleve verden, jobbe med avansert teknologi og være en del av det grønne skiftet, sier han.
Han peker også på hvordan samarbeidet med sjømannsorganisasjonene spiller en nøkkelrolle i å løse rekrutteringsutfordringene.
– Vi står sammen med organisasjonene i arbeidet med å rekruttere flere til næringen. Dette er et felles ansvar som vi tar på største alvor.
Mangfold er også viktig.
– Kvinner må ha en naturlig plass i næringen -ikke fordi vi trenger kvoter, men fordi vi trenger de beste talentene. Det styrker oss som sektor.
MANGE ROLLER: Hareide har et langt, politisk liv bak seg. Her er han statsråd i Solberg-regjeringen.
Ole Palmstrøm
Teknologi og grønn skipsfart
Norge har etablert seg som en leder i det grønne skiftet, og Hareide mener at dette er en av de største styrkene til norsk skipsfart. Teknologiske fremskritt innen LNG, hydrogen og ammoniakk viser at Norge kan lede an i den globale omstillingen.
– Vi er i front på nullutslippsløsninger. Norske skip viser at vi kan realisere det mange tidligere trodde var umulig. Dette er ikke bare en teknologisk seier, men også en konkurransefordel, sier Hareide.
Han mener Norge har et ansvar for å sette globale standarder, og peker på hvordan Norge kan bruke denne posisjonen til å påvirke globale standarder.
– Vi må sikre at regelverk og insentiver treffer bredt, slik at seriøse aktører ikke taper til de som kutter hjørner, sier han.
Hareide trekker frem eksempler på norsk lederskap.
– Vi var først ute med LNG-skip i 2015 og hydrogenferger i 2022. Nå ser vi på ammoniakk og andre nullutslippsløsninger som kan revolusjonere bransjen.
– Havvind er et felt med stort potensial, men det koster å være tidlig ute. De første prosjektene er ofte dyrere, fordi vi baner vei for teknologi og regelverk. Likevel er dette en nødvendig investering for å sikre bærekraft og posisjonen vår i fremtidens energimarked, sier Hareide.
I topp og i bunn
For Knut Arild Hareide er fotball mer enn bare en sport; det er en kilde til glede, fellesskap og avkobling fra en ellers hektisk hverdag.
I høst har han vært opptatt av både toppen og bunnen i Eliteserien. Haugesund har kjempet om å overleve i øverste divisjon, og må ut i kvalifisering for å beholde plassen. Brann kjempet om å vinne serien, men endte med sølvplassen. I England har Liverpool hatt en god start på årets sesong.
– Fotball er for meg en måte å koble av på. Som Liverpool- og Brann-supporter, med et hjerte i Haugesund, har jeg fått oppleve både glede og frustrasjon, men det er noe som alltid samler folk. Det skaper samtaleemner og bringer generasjoner sammen, sier Hareide.
Han trekker også paralleller mellom fotball og lederskap i skipsfarten.
– I fotball handler det om å bygge sterke lag, hvor alle spiller mot et felles mål. Det samme gjelder i skipsfarten. Vi må spille på lag, både nasjonalt og internasjonalt, for å lykkes med de store oppgavene vi står overfor.
For Hareide er det også en påminnelse om skipsfartens globale dimensjon.
Vi må vise unge at skipsfarten gir mulighet til å oppleve verden, jobbe med avansert teknologi og bidra til det grønne skiftet.
Knut Aril Hareide
Administrerende direktør
Norges Rederieforbund
Knut Arild Hareide tiltrådte som administrerende direktør i Norges Rederiforbund 1. august 2024. Hareide kom fra stillingen som sjøfartsdirektør. Tidligere har han vært norsk politiker og partileder i Kristelig Folkeparti
Hareide var politisk rådgiver og statssekretær under Bondevik-regjeringene, og miljøvernminister fra 2004 til 2005. Fra 2020 til 2021 var han samferdselsminister i Solberg-regjeringen.
Han var stortingsrepresentant fra 2009 til 2021. I perioden 2009–2013 ledet han Stortingets transport- og kommunikasjonskomité og 22. juli-komiteen.
Hareide er utdannet siviløkonom fra NHH.
Kilde: Norges Rederiforbund
I fotball handler det om å bygge sterke lag, hvor alle spiller mot et felles mål. Det samme gjelder i skipsfarten.