Pensjonseksperten
Om pensjonstillegg og vikararbeid
Pensjon: Reglene for pensjonstillegg og vikararbeid er kun relevante for de som er med i fartstidsbasert ordning.
Tri Nguyen Dinh
Vi får av og til henvendelser fra opptjenende medlemmer eller pensjonister som blander sammen reglene for pensjonstillegg og vikararbeid. Reglene er kun relevante for de som er med i fartstidsbasert ordning.
Pensjonstillegg
Pensjonstillegget er en midlertidig ordning som ble innført i år 2000. Dette er et inntektsprøvd tillegg til den ordinære pensjonen mellom 60 og 67 år. Det er et vilkår for å få tillegget at du har opptjent minst 36 fartsmåneder (3 år) i løpet av de siste 60 månedene (5 år) før pensjonen tas ut. Videre er det et vilkår at du har en årlig pensjonsgivende inntekt som ikke overstiger to ganger grunnbeløpet i folketrygden. Begrunnelsen for ordningen var å gi en høyere pensjon til sjøfolk som sto i yrket frem til pensjonsalderen, og som dermed ofte ikke ville ha andre inntekter enn pensjonen å leve av. Innføringen av pensjonstillegget ble sett i sammenheng med at store deler av næringen hadde innført supplerende tariffestede pensjonsordninger som ville gi full pensjon først etter 30 år. Ordningen er derfor midlertidig, og tillegget trappes gradvis ned parallelt med at det bygges opp tariffestede pensjoner i næringen. Siste fødselskull som vil kunne motta pensjonstillegget, er personer som er født i 1964.
Vikarreglene
I perioden 60 til 62 år kan du ikke motta pensjon samtidig som du jobber i stillinger som gir deg fartstid i Maritim pensjonskasse, eller på tilsvarende båter i andre land. Ansettelsesforholdet må være opphørt, og du kan ikke motta lønn, feriepenger, fritidskompensasjon eller sykepenger fra folketrygden for sykdom inntruffet i den pensjonsgivende perioden. Vikarreglene gir deg imidlertid mulighet til å jobbe begrenset i stillinger som gir deg fartstid i perioden 60 til 62 år. Du kan jobbe som vikar i 3 måneder innenfor en 12 måneders periode. Vikartiden omfatter både arbeidstid og lønnet fritid. For å påberope deg vikarreglene, må du ha minst én måneds opphold etter at tjenestetiden din er avsluttet. En 12 måneders periode regnes fra pensjoneringsdato og 12 måneder frem i tid. Etter du har fylt 62 år gjelder ingen slike begrensninger i retten til å få pensjon. Du kan da arbeide så mye du ønsker til sjøs uten at du mister retten til pensjon.
Christoffer Kleivset,
seniorrådgiver i Maritim pensjonskasse
Flere saker
Hydrobulk fra LH2 Shipping AS, drevet av flytende hydrogen (LH₂), som gir nullutslipps maritime operasjoner / eliminerer CO₂-utslipp fra maritime operasjoner.
LH2 Shipping AS / Sigve Hoff Larsen.
Bygger verdens første hydrogendrevne bulkskip
Den nye kombi-katamaranen leveres juni 2026, og vil være utstyrt med et moderne elektrisk fremdriftssystem som gjør det mulig kjøre utslippsfritt på hele ruten.
Oma Baatbyggeri
Første hel-elektriske kombi-katamaran til Lysefjorden
FORBEREDELSER: Stein Roger Flåten (til høyre) er ansvarlig kobbekjøttkokk, mens formann Odd Arne Hermansen assisterer.
Jan Morten Holst
Kobbefest i Tromsø Skipperforening
ENDELIG: Store smil i Stortingets vandrehall etter at loven ble vedtatt. Fra venstre: Hans Sande, NSOF; Hege-Merethe Bengtsson; Dnmf; Bjørnar Skjæran, AP; Kurt Inge Angell, NSF; Kine Asper Vistnes, LO; Rune Støstad, Ap; Are Tomasgard, LO og Steffen Handal, Unio.
Tri Nguyen Dinh
Feiret at loven er vedtatt
Store skip ser deg ikke, derfor bør du holde god avstand. Hver sommer kommer småbåter altfor nær store fartøy - dette er svært risikabelt. Fra broa på et stort skip kan små båter rett foran baugen havne i blindsonen.
Statslos Alexander Nordahl/Kystverket
– Vi ser dere ikke før det er for sent
KAMPANJE: Sjøfolkene mener dette er den viktigste saken i vår tid. Om Fremskrittspartiet skal støtte sjøfolka, må de også støtte loven, mener Sjømannsforbundet.
Skjermdump fra kampanjen