Pensjonseksperten
Om pensjonstillegg og vikararbeid
Pensjon: Reglene for pensjonstillegg og vikararbeid er kun relevante for de som er med i fartstidsbasert ordning.
Tri Nguyen Dinh
Vi får av og til henvendelser fra opptjenende medlemmer eller pensjonister som blander sammen reglene for pensjonstillegg og vikararbeid. Reglene er kun relevante for de som er med i fartstidsbasert ordning.
Pensjonstillegg
Pensjonstillegget er en midlertidig ordning som ble innført i år 2000. Dette er et inntektsprøvd tillegg til den ordinære pensjonen mellom 60 og 67 år. Det er et vilkår for å få tillegget at du har opptjent minst 36 fartsmåneder (3 år) i løpet av de siste 60 månedene (5 år) før pensjonen tas ut. Videre er det et vilkår at du har en årlig pensjonsgivende inntekt som ikke overstiger to ganger grunnbeløpet i folketrygden. Begrunnelsen for ordningen var å gi en høyere pensjon til sjøfolk som sto i yrket frem til pensjonsalderen, og som dermed ofte ikke ville ha andre inntekter enn pensjonen å leve av. Innføringen av pensjonstillegget ble sett i sammenheng med at store deler av næringen hadde innført supplerende tariffestede pensjonsordninger som ville gi full pensjon først etter 30 år. Ordningen er derfor midlertidig, og tillegget trappes gradvis ned parallelt med at det bygges opp tariffestede pensjoner i næringen. Siste fødselskull som vil kunne motta pensjonstillegget, er personer som er født i 1964.
Vikarreglene
I perioden 60 til 62 år kan du ikke motta pensjon samtidig som du jobber i stillinger som gir deg fartstid i Maritim pensjonskasse, eller på tilsvarende båter i andre land. Ansettelsesforholdet må være opphørt, og du kan ikke motta lønn, feriepenger, fritidskompensasjon eller sykepenger fra folketrygden for sykdom inntruffet i den pensjonsgivende perioden. Vikarreglene gir deg imidlertid mulighet til å jobbe begrenset i stillinger som gir deg fartstid i perioden 60 til 62 år. Du kan jobbe som vikar i 3 måneder innenfor en 12 måneders periode. Vikartiden omfatter både arbeidstid og lønnet fritid. For å påberope deg vikarreglene, må du ha minst én måneds opphold etter at tjenestetiden din er avsluttet. En 12 måneders periode regnes fra pensjoneringsdato og 12 måneder frem i tid. Etter du har fylt 62 år gjelder ingen slike begrensninger i retten til å få pensjon. Du kan da arbeide så mye du ønsker til sjøs uten at du mister retten til pensjon.
Christoffer Kleivset,
seniorrådgiver i Maritim pensjonskasse
Flere saker
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø
Mellomoppgjøret 2025: Brudd mellom LO og NHO
KONTROLLTILTAK: Juristens råd til sjøfolk er å ikke akseptere kontrolltiltak uten videre. Skipsfarten har lange tradisjoner, men at et tiltak var akseptabelt tidligere, betyr ikke at det er akseptabelt i dag. Det er dessuten et helt annet fokus på personvern i dag enn tidligere.
rasjonsfoto: Jógvan H. Gardar
Kontroll av den ansatte på arbeidsplassen
Alf Tore Sørheim, konstituert sjøfartsdirektør, Marianne Warvik, fagkoordinator for arbeids- og levevilkår og Thomas Angell Bergh, fungerende avdelingsdirektør for operativt tilsyn.
Sjøfartsdirektoratet