JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye drivstoff

ITF: La frem krav til regelverk

Mange og lange dager med forhandlinger med IMO resulterte i krav til regelverk for bruk av ammoniakk og hydrogen som drivstoff.
ITF: Fagsjef i Dnmf og leder av Martime Safety Committee i ITF, og faglig rådgiver Lydia Ferrad på plass i London.

ITF: Fagsjef i Dnmf og leder av Martime Safety Committee i ITF, og faglig rådgiver Lydia Ferrad på plass i London.

Dnmf

Fagsjef og leder av Maritime Safety Committee i ITF, Odd Rune Malterud, og profesjonell faglig rådgiver for Dnmf, Lydia Ferrad, deltok i september i forhandlinger med IMO over to uker. Målet var å finne en løsning for å kunne tilby regelverk for skip som skal bruke ammoniakk og hydrogen som drivstoff, som skal være minst like trygt for personell som for tradisjonelle skip. Malterud sier at det ble lange dager og mye argumentasjon for å sette sikkerheten foran investeringer i konstruksjon og design. Ved møteslutt la ITF frem følgende:

«Vi, som en NGO som representerer alle transportarbeidere i forsyningskjeden, står overfor utfordringen med ubalanserte muligheter til å formidle arbeidernes stemmer fra hele verden til et viktig forum som dette. Alle våre medlemmer er ute på jobb hver dag. Språket vi forstår og snakker kan være enkelt, men vi snakker med utgangspunkt i virkeligheten og fra hjertet. ITF har de siste årene opplevd at arbeidernes bidrag blir mer anerkjent i utviklingen av høynivå regulatoriske rammeverk, ettersom vi går gjennom implementeringen og konsekvensene av prosessen. ITF setter særlig pris på innsatsen fra alle koordinatorene i korrespondansegruppene, lederne av arbeidsgrupper og eksperter i utformingsgrupper, som har arbeidet for å reflektere våre bidrag for sikkerheten til sjøfolk og landbasert personell. ITF er forpliktet til å fortsette vår innsats for en trygg og bærekraftig industri, og vi vil fortsette å løfte frem stemmene fra felten over hele verden.»

Resultatet angående opplæring og verneutstyr ble som følger:

«Målet med denne seksjonen er å sikre at sjøfolk om bord på skip som disse midlertidige retningslinjene gjelder for, er tilstrekkelig kvalifiserte, opplærte og og har nødvendig erfaring. Rederiet bør sikre at sjøfolk på skip som bruker ammoniakk som drivstoff, har fullført opplæring for å oppnå ferdigheter som er passende for rollen de skal fylle, samt de plikter og ansvar de skal påta seg. Kapteinen, offiserene, mannskapet og annet personell på skip som bruker ammoniakk som drivstoff, bør være opplært og kvalifisert i henhold til STCW-konvensjonen og STCW-koden, med tanke på de spesifikke farene ved ammoniakk. Målet er å sikre at verneutstyr blir gitt til personer om bord, med tanke på både rutinemessige operasjoner og nødssituasjoner, samt mulige kort- eller langsiktige effekter av eksponering for ammoniakk.»

I teksten brukes begrepet «bør» (på engelsk «should»). Dette har blitt påpekt som et for vagt uttrykk. Odd Rune Malterud påpeker at dette er det an kaller IMO-språk, fordi IMO-regelverket ikke kan pålegge flaggstatene regelverk.

– Regjeringen må implementere dette i norsk lov, samt ta hensyn til MLC og EU-direktiver, og først da er de forpliktet. Det er derfor viktig at Dnmf er med på dette nasjonale arbeidet, sier han, og legger til at i IMO må en ta hensyn til at medlemslandene har ulike måter å gripe disse sakene an.

– Et eksempel er USA, som ikke er medlem av dette, der må arbeidstaker betale all utdanning og etterutdanning selv. At enkelte rederier ikke forstår dette er en annen sak, og da må Dnmf, på vegne av sine medlemmer, ta dem inn for arbeidsretten slik vi har gjort flere ganger, sier Malterud.

Anette Mikalsen,
kommunikasjonsrådgiver i Dnmf