Mobbing og trakassering
inn i det internasjonale sikkerhetsregelverket
Havet er hjemmet til 25 000 norske sjøfolk. Nå skal alle ha et obligatorisk kurs for å hindre mobbing og trakassering.
Odd Rune Malterud, fagsjef i Dnmf.
Vigdis Askjem
I en rapport fra 2019 fra International Transport Workers' Federation (ITF) kommer det frem, at de, som har sitt arbeid om bord, og som sliter med psykiske plager, har langt større sjanse for å bli fysisk skadet enn sine kolleger. De utgjør dermed en sikkerhetsrisiko.
Det norske maskinistforbund og da spesielt assisterende direktør og fagsjef Odd Rune Malterud, har over mange år, jobbet med fokus på de som har sitt arbeid om bord og som sliter med sin psykiske helse, som konsekvens av blant annet langvarig mobbing og trakassering.
Odd Rune Malterud, fagsjef i Dnmf.
Vigdis Askjem
Nytt sikkerhetskurs
Arbeidet har gitt resultater. En ny internasjonal regelendring trer snart i kraft. Fra 2026 må alle som har sitt arbeid om bord ta et nytt obligatorisk sikkerhetskurs som nå inkluderer forebygging, hvordan man skal reagere og varsle om mobbing og trakassering inkludert vold, seksuelle overgrep og seksuell trakassering. Disse sikkerhetsfaktorene er nå definert som en del av sikkerhetsstyringen pålagt gjennom ISM-koden med klare ansvarsområder og prosedyrer.
– De nye krav til sikkerhetsopplæring i STCW-koden er vedtatt i IMO og ILO, og medfører i praksis at et skip ikke kan forlate havnen før alle om bord har tatt det nye sikkerhetskurset, understreker Malterud.
Han sier videre at dette betyr faktisk at det finnes et helhetlig internasjonalt maritimt for å forhindre slike respektløse handlinger
– Samarbeidet mellom ILO og IMO vært veldig bra, hvor en helhetlig prosess der alle parter dannet konsensus, også på den unormalt korte innførings tiden, påpeker Malterud.
Ros til Sjøfartsdirektoratet
Malterud ønsker å rose Sjøfartsdirektoratet som har tatt dette ansvaret på alvor, og som nå på sine nettsider har fått opp en mulighet for de som har sitt arbeid om bord å varsle, også anonymt. Når varslingen har skjedd, plikter Sjøfartsdirektoratet å etterforske situasjonen.
– Selvsagt skal konflikter løses på lavest mulig nivå, må da må en ha kompetanse, tid og avviksrutiner, noe en nå får gjennom skipets ISM. Dette kan danne faktagrunnlag for videre etterforskning, også av påtalemyndigheten, i de kriminelle handlingene, sier Malterud.
Han mener at det er store mørketall om psykiske problemer/mental helse blant de som har sitt arbeid om bord, også på norske fartøy. Han sier at dette ofte er et tabubelagt tema, og som også kan medføre tap av inntekt.
– Der landansatte kan gå hjem fra jobb, snakke med familie, venner, betrodde personer eller helsevesen, må de ansatte om bord tilbringer både arbeid og fritid på havet, 24/7 – 365, understreker fagsjefen.
– Sammen må vi alle danne en sikkerhetskultur hvor den personlige sikkerhetsplattform består av å være medisinsk skikket til tjeneste på skip; ha ferdighetsbevis eller kompetanse sertifikat; ha respekt for alle andre personer uavhengig av kjønn, nasjonalitet, seksuell legning, kjønnsidentitet eller religion og til slutt nødvendig karriere- og kompetanseutvikling.
Bjørn Thorvaldsen bt@dnmf.no
Psykososialt arbeidsmiljø
Sjøfartsdirektoratet har psykososialt arbeidsmiljø som fokusområde i 2024. Sjømannsorganisasjonene har dette også høyt på agendaen.
I 2023 vedtok IMO Maritime Safety Committee å etablere en felles IMO/ILO-gruppe for å vurdere mobbing og trakassering i den maritime sektoren, inkludert seksuelle overgrep og seksuell trakassering samt utkast til endringer i Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW) Code, som en del av forebygging og hvordan man skal reagere på mobbing og trakassering i den maritime sektoren, inkludert seksuelle overgrep og seksuell trakassering (SASH).
Forebygging mot vold og trakassering anses som nå som en del av sikkerhetsstyringen og implementering av ISM-kode skal inkludere klare ansvarsområder og prosedyrer.
De nye bestemmelsene STCW-koden, tabell A-VI/1-4 (Spesifikasjon av minimumsstandard for kompetanse innen personlig sikkerhet og sosialt ansvar) krever nytt sikkerhets kurs og vil være obligatorisk for alle som har sitt arbeid ombord fra 2026
I februar 2024 ble ILO–IMO møtet avholdt og en tilføyde terminologi: «Vold og trakassering, inkludert, men ikke begrenset til seksuell trakassering, mobbing og seksuelle overgrep». Bestemmelser i konvensjon C.190 vil bli tatt i betraktning ved endring av Maritime Labour Convention, 2006, ytterligere forbedre verneregelen.
Flere saker
Jógvan H. Gardar
Den lange veien til norske lønnsvilkår
KLARE FOR KUNNSKAP: Representanter for den maritime klyngen sparket i gang det nye forskningsprosjektet. Fra venstre: Hege-Merethe Bengtsson, Det norske maskinistforbund; Markus Koch, forsker og prosjektleder i Stami; Evelyn Blom-Dahl, NHO Sjøfart; Knut Arild Hareide; Norges Rederiforbund; Kristina Sigurdsdottir Hansen, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet; Kim-Helge Fjereide, Norsk Sjømannsforbund; Hans Sande, Norsk Sjøoffisersforbund og Fride Solbakken, Maritimt Forum.
Norsk Sjøoffisersforbund
Søker sjøfolk til forskningsprosjekt
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
Nils Ragnar Løvhaug
– Viktig at alle vet hva begrepene betyr
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum