Leserinnlegg
Ber om klarere svar fra Arbeidstilsynet
FELLES FORSTÅELSE: Geir Offerdal sier at de ønsker å sette seg ned sammen med Arbeidstilsynet for å dele erfaringer i dykkersaken.
Jogvan Hugo Gardar
I siste Maritim Logg skrev Monica Seem fra Arbeidstilsynet et innlegg om sikkerheten for dykkerne innen havbruk. Her ber rådgiver Geir Offerdal om tydeligere svar på noe av det som kommer frem i innlegget fra Arbeidstilsynet:
Jeg er skjønt enig med deg i at sikkerhet sitter i forsetet i enhver arbeidsoperasjon, og da spesielt for en risikofylt jobb som dykking medfører. En god sikkerhetskultur må bygges i alle ledd, ikke minst hos arbeidsgiver som har dykkerne ansatt. Innen havbruk vil jeg tro det er rundt 50 prosent av dykkerne som hele veien har fulgt arbeidsmiljøloven (AML), og rundt 50 prosent har vært under skipsarbeidsloven (SAL) frem til 01.07.2024.
Jeg ønsker gjerne du gir oss litt mer bakgrunn for dine refleksjoner rundt mangelfull sikkerhetskultur innen dykking tilknyttet havbruk, og da spesielt for våre dykkere som har fulgt sjøfartslovgivningen. Du henviser til flere alvorlige ulykker innen dykking tilknyttet havbruksnæringen de siste årene. Vi har prøvd å finne ut hvilke aktører som har vært involvert i ulykker siste årene, og da spesielt de som har brutt dykkerforskriften. Jeg har fått oversendt statistikk fra Sjøfartsdirektoratet på de hendelse som de har fått innrapportert. Fra og med 2021 er det bare noen få hendelser registrert. Kan det være at de aktørene du sikter til har gått under AML hele tiden? Vi finner ikke noe tallmateriale over ulykker eller bøter som er gitt til noen av de rederiene som har gått under skipsarbeiderloven.
Rederier/arbeidsgivere med god sikkerhetskultur og faglig kompetanse i HR-avdelingene følger dykkerforskriften, noe våre dykkere bekrefter til oss. Jeg tror vi har mye å hente på tettere dialog med oppdrettsselskapene som leier inn dykkertjenesten, slik at de ikke går på akkord med regelverk ved innleie av dykkertjeneste. Jeg får dessverre tilbakemelding på at enkelte aktører ikke følger forskrift på 4 mann i dykkerlag, og de bruddene er fra dykkerselskap som ikke følger vår avtale.
Våre dykkere har fulgt skipsarbeidsloven frem til 1. juli i år, og har operert med 12 timers arbeidsdager i en 1:1-turnus. Ja, det høres ut som lange krevende dager, men alt avhenger av hvor mange man er til å utføre jobben, og om man jobber dag eller natt. I ett dykkelag på fire personer blir det begrenset med dykketid på hver av dem. Dykkere på vår tariffavtale har normalt en registrert loggført dykketid på mellom 1–5 prosent av arbeidstiden. Dykkerne sier selv at 12 timers dager gir dem en forutsigbar arbeidstid ved dykking. Dykkerforskriften setter klare begrensninger på hvor mye og hvor dypt de kan dykke, så tilbakemeldingene til oss er at de er tryggere med lengre dager fordi det gir dem ro til å utføre jobben. Noen har redusert ned arbeidstiden til 10 timer, noe som har medført at samme jobb skal utføres på 10 timer mot tidligere 12 timer. Jeg har hatt mange samtaler med dykkerne våre, og til dags dato har ingen ytret bekymring rundt dykkeraktiviteten i rederiet sitt. Derfor er det overraskende at du har motsatt erfaring.
Vi ønsker gjerne å sette oss ned sammen med dere i Arbeidstilsynet for å dele erfaringer, og jeg tror det er fornuftig å ta med noen av de tillitsvalgte for dykkerne, slik at de får fortelle hvordan hverdagene deres oppleves for dem. Du har andre erfaringer fra dykkere som har meldt til dere, så vi ønsker gjerne at de også blir involvert.
FELLES FORSTÅELSE: Geir Offerdal sier at de ønsker å sette seg ned sammen med Arbeidstilsynet for å dele erfaringer i dykkersaken.
Jogvan Hugo Gardar
Geir Offerdal
rådgiver i Norsk Sjømannsforbund
Flere saker
Håvard Sæbø
Mellomoppgjøret 2025: Brudd mellom LO og NHO
Alf Tore Sørheim, konstituert sjøfartsdirektør, Marianne Warvik, fagkoordinator for arbeids- og levevilkår og Thomas Angell Bergh, fungerende avdelingsdirektør for operativt tilsyn.
Sjøfartsdirektoratet
Nesten 6000 tilsyn i 2024
Illustrasjonsfoto/Frank Winnberg
Forventer ny cruiserekord i 2025
Redere som bygger nytt er luta lei satsingen på det de kaller umoden teknologi.
Illustrasjonsfoto/Jógvan H. Gardar
Uenighet om myndighetenes satsing på hydrogen og ammoniakk.
SIGNERT: Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) sammen med partene som i dag signerte samarbeidserklæringen om maritim likestilling.
Jógvan H. Gardar
Signerte samarbeidserklæring om maritim likestilling
Ole Andreas Strøm Rosenberg er vinneren av vår fotokonkurranse «2024 på sjøen». Han forteller at bildet er tatt i mars 2024 i Det indiske hav, på en tur fra Cape Town til Singapore. Båten i bakgrunnen er «Normand Sirius», og de to i MOB-båten er lærlingen Benjamin Grønås Larsen og den litt mer erfarne matrosen Arild Silden. Se flere bilder og les om de andre vinnerne i vår konkurranse på side 12-15.
Ole Andreas Strøm Rosenberg