NSOF Ung:
Løfter fram kadettlønn som kampsak
Det nye NSOF Ung-styret har pekt på forsvarlig kadettlønn som sin første viktige kampsak. Det har allerede resultert i flere medieoppslag, og under NOR-forhandlingene i oktober ble det besluttet å sette ned et utvalg som skal jobbe videre med kadettavtalen.
RIKTIG RETNING: Irmelin Høgøy og NSOF Ung har forventninger til at noe nå blir gjort med kadettavtalen.
Jon Henrik Sætre
– Det er virkelig på høy tid at det blir gjort noe med denne problemstillingen. Vi lever i en tid hvor vi snakker mye om rekruttering. Det bygges flere og flere båter, og da trengs det flere ansatte. Men det er en stor utfordring å presentere hvor flott og attraktivt yrket faktisk er, når kontrasten er så stor til drittlønnen kadettene har, sier NSOF Ung-styreleder Irmelin Høgøy til Skipsrevyen.
– Risikerer konkurs
Bransjenettstedet har intervjuet både Høgøy, NSOF-direktør Hans Sande og de to kadettene Khalid Ibrahim og Anna Monika Witkowska. I tillegg har forbundets Marius Mandal Bårdsgjerde skrevet et leserinnlegg om temaet.
– Det som er litt kjipt, er at jeg tjener mindre enn da jeg var student. Som student hadde jeg råd til husleie. Nå har jeg tjent maks 9.000 kroner i måneden som kadett, og i verste fall 4.500 kroner. Bedre betaling vil sannsynligvis øke motivasjonen og få flere til å søke kadettstillinger. Nå risikerer kadetter å gå personlig konkurs på land hvis de ikke har en ekstrajobb, til tross for at de jobber mye når de er til sjøs, sier Khalid Ibrahim, som er faglært matros og har som mål å bli kaptein.
– På tilbakemeldingene vi får kan det virke som ordningen utnyttes i langt større grad enn tidligere, da inntrykket var at kadettene i større grad gjerne fikk betalt fullt ut. Nå er tilbakemeldingene at betalingen er på et minimum, og det legges opp til at opplæringen, som fort blir en del av arbeidet om bord, skal gjøres på frivillig basis. Dette skaper en ond sirkel, hvor kadettene må godta dette for raskest mulig å få fartstid nok til at det gjør seg mulig komme seg ut av kadettopplæringen, sier Hans Sande.
Irmelin Høgøy måtte selv ty til ekstrajobb på land under sin egen kadettperiode.
– Mange har to jobber for å få ting til å gå rundt. Det setter enda større press på deg, fordi du ikke har fri når du skal ha fri. Du må jobbe mer for å overleve. Det er umulig å jobbe som kadett og leve av det alene, slår hun fast.
Skal gå gjennom avtalen
Under NOR-forhandlingene i slutten av oktober var styrking av kadettlønn et av NSOFs krav overfor Rederiforbundet. Der var partene enige om behovet for å se på kadettavtalen på nytt, og det vil nå nedsettes et utvalg som skal gå grundig gjennom kadettavtalen – alt fra kadettidens innretning til kadettenes stønad.
– Det er et steg i riktig retning at kadettavtalen skal ses på for seg. Nå håper jeg bare at dette blir tatt seriøst, og at det ikke tar for lang tid før arbeidet settes i gang, kommenterer Irmelin Høgøy.
Flere saker
Plass til alle – en nødvendighet
DEKKSSJEF PÅ TUR: Jobben er den samme, men tittelen kan bli ny for norske styrmenn.
RASJONSFOTO: Jógvan H. Gardar
– En viktig og riktig jobb
Jógvan H. Gardar
Den lange veien til norske lønnsvilkår
REKRUTTERING: Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, påpekte hvor viktig rekrutteringen til maritime yrker er.
Jógvan H. Gardar
Søkelys på rekruttering og beredskap
SKIPSBESØK: Håkon Eidset på siste skipsbesøk i Aberdeen, sammen med en av de som skal ta over besøkene på NIS-skipene, Vidar J. Vartdal.
Jogvan Hugo Gardar
Fra tillitsvalgt til nøkkelperson
KLARE FOR KUNNSKAP: Representanter for den maritime klyngen sparket i gang det nye forskningsprosjektet. Fra venstre: Hege-Merethe Bengtsson, Det norske maskinistforbund; Markus Koch, forsker og prosjektleder i Stami; Evelyn Blom-Dahl, NHO Sjøfart; Knut Arild Hareide; Norges Rederiforbund; Kristina Sigurdsdottir Hansen, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet; Kim-Helge Fjereide, Norsk Sjømannsforbund; Hans Sande, Norsk Sjøoffisersforbund og Fride Solbakken, Maritimt Forum.
Norsk Sjøoffisersforbund