Tariffoppgjør
Kystrederiene: Enighet og brudd
Sjøoffisersforbundet og Sjømannsforbundet ble enige med Kystrederiene. Det gjorde ikke Dnmf.
FORHANDLINGER: Delegasjonene klare til forhandlinger i Bergen. NSF og NSOF ble enige med Kystrederiene, mens Dnmf gikk til brudd.
Frank Winnberg
Natt til 18. september ble det enighet i lønnsforhandlingene mellom Norsk Sjømannsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund på den ene siden, og Kystrederiene på den andre. Forhandlingene foregikk i lokalene til Kystrederiene i Bergen.
Den totale rammen for oppgjøret er satt til 5,20 prosent, det er det samme som frontfaget. Medlemmene vil motta et generelt tillegg på 4,35 prosent. Alle kronetillegg justeres tilsvarende.
Kystrederiene er hovedorganisasjon for rederier i nærskipsfarten. Kystrederiene sitt tariffområde omfatter tariffavtaler med sjømannsorganisasjonene Norsk Sjøoffisersforbund, Norsk Sjømannsforbund og Det norske maskinistforbund, og omfatter om lag 9000 ansatte.
Tariffkonferansene ble holdt før sommeren. Der ble det klart at hovedkravene som skulle tas med inn i forhandlingene var reallønnsvekst og tiltak for å gjøre overenskomsten bedre tilpasset fremtiden og veksten til havbruksnæringen.
Pensjon
NSOF fikk inn i avtalen at det skal avtales kompensasjon for bruk av farledsbevis.
NSOF og NSF opplyser at det har vært en tydelig prioritering av pensjon og velferdsordninger i dette oppgjøret. Innskuddspensjonen økes fra tre prosent til fire prosent fra første krone, begrenset til 7,1 G.
Hjem til fødsel
Det innføres refusjon for reiseutgifter ved velferdspermisjoner.
Et tema som har gått igjen på skipsbesøkene de siste årene er retten til å være hjemme når fødsel er forestående. I den nye avtalen står det at medlemmene får rett til å komme hjem før fødsel.
Rederiene får også pålagt en rutine for å varsle sine ansatte om endringer i turnusplanen.
Dnmf i brudd
Mens NSF og NSOF ble enige med Kystrederiene, ble det brudd i forhandlingene med Dnmf. Partene kom ikke til enighet, og Riksmekleren er kontaktet. Mekling er avtalt til å være 26. og 27. november.
Flere saker
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum
En sikkerhetsvekker for alltid
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø