Nå eller aldri for lovforslaget
I mai sendte regjeringen lovforslaget om norske lønnsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel ut på høring. Nå haster det med å få et endelig forslag lagt fram for Stortinget, dersom det skal være realistisk å få loven vedtatt i denne stortingsperioden.
KOMMER SNART: – Min ambisjon er å få lagt fram et lovforslag for Stortinget så raskt som mulig, erklærte fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss i Haugesund.
Tri Nguyen Dinh
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss var så vidt innom temaet da hun hilste forsamlingen under Haugesundkonferansen i slutten av september – uten at de som etterspør framdriften i saken ble noe særlig klokere av det:
– Norske arbeidstakere skal ikke risikere å bli utsatt for sosial dumping. Derfor sendte vi et nytt lovforslag om norske lønns- og arbeidsvilkår på høring, og vi har mottatt mange innspill. Min ambisjon er å få lagt fram et lovforslag for Stortinget så raskt som mulig, sa statsråden.
Tida og veien
Men hva innebærer «så raskt som mulig»? Regjeringa har nemlig bare tida og veien dersom de skal få en lov gjennom før neste års stortingsvalg. Da må loven være iverksatt senest 1. juli og vedtatt i Stortinget i rimelig tid før det. Det betyr i praksis at den må legges fram i god tid før nyttår.
Sjømannsorganisasjonene er ikke bare spente på om loven kommer. Det er også forventninger til at de tydelige høringsinnspillene fra i sommer har blitt lyttet til. Spesielt var forbundene kritiske til forslaget om at noen deler av maritimt personell skal omfattes av loven, mens andre om bord på fartøyet blir unntatt.
NFD har ikke konkludert
Maritim Logg fyrer av gårde noen spørsmål til Nærings- og fiskeridepartementet, der vi spør om det er mulig å være mer konkrete enn statsråden i Haugesund om når forslaget faktisk kan forventes. Vi spør også om høringsinnspillene fra sjømannsorganisasjonene vil bli tatt hensyn til i det oppdaterte forslaget.
Svaret vi får fra statssekretær Even Tronstad Sagebakken lyder i sin helhet slik:
– For regjeringen er det en viktig forutsetning at næringsvirksomhet i Norge skjer på norske vilkår. Et rettferdig og anstendig arbeidsliv til sjøs vil bidra til å skape forutsigbarhet og gjøre maritim næring til en mer attraktiv yrkesvei. Høringsfristen for lovforslaget var 12. juni. Vi har mottatt en rekke innspill, blant annet fra LO og sjømannsorganisasjonene, som vi nå går grundig igjennom før vi vil konkludere endelig.
– Arbeidet med lovforslaget er meget viktig for regjeringen og har høy prioritet. Vi tar sikte på å legge frem saken for Stortinget så raskt som mulig og godt innenfor regjeringsperioden.
Forbundene følger med
Det er altså bare å fortsette å smøre seg med tålmodighet. Beskjeden fra lederne på Maritimt Hus er uansett klokkeklar.
– Sjømannsforbundet går ut fra at loven skal innføres for alle yrkesgrupper på kyst og sokkel før valget neste høst, slik det står i regjeringsplattformen. Noe annet ville ikke være noe annet enn et løftebrudd, slår Kurt Inge Angell i NSF fast.
– Det er viktig at regjeringen nå legger fram et lovforslag. Det kan være behov for ulike løsninger for ulike segment, alle må ikke nødvendigvis behandles likt. Men at løsningene for alle segmenter ikke er klare, må ikke forsinke de som er klare fra å legges frem, understreker Hege-Merethe Bengtsson i Dnmf.
– Vi forventer at regjeringen, som de har lovet i regjeringsplattformen, legger frem et lovforslag som står seg og sikrer norske lønns- og arbeidsvilkår i norsk farvann og på norsk kontinentalsokkel, konkluderer Hans Sande i NSOF.
Flere saker
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum
En sikkerhetsvekker for alltid
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø