Signerte samarbeidserklæring om maritim likestilling
Tirsdag 4. mars var maritim næring og myndigheter samlet for å signere samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring.
SIGNERT: Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) sammen med partene som i dag signerte samarbeidserklæringen om maritim likestilling.
Jógvan H. Gardar
nrl@maritimlogg.no
jhg@maritimlogg.no
- Dette er en stor milepæl, som alle har god grunn til å være stolte av. Målet er å sikre at myndigheter og næring drar i samme retning, tar mangfold og likestilling på alvor, og jobber for å skape gode og trygge arbeidsplasser i maritim næring, sa fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss under arrangementet i Oslo.
- Likestilling er viktig av veldig mange årsaker - selvsagt for å skape et bedre arbeidsmiljø, men også for å lykkes med det grønne skiftet. Vi må ha med oss kvinner og menn, uavhengig av bakgrunn, og sørge for alle føler seg velkomne og verdsatt i maritim næring. Avtalen gir meg tro på at vi nå er på rett vei. Erklæringen markerer starten på ei mer likestilt maritim næring, fortsatte statsråden.
Fire innsatsområder
Samarbeidserklæringen er et sentralt tiltak i regjeringens likestillingsstrategi for maritim næring, som ble lansert 5. juni 2023. I den trekkes det fram fire innsatsområder, der samarbeidspartene skal jobbe for å nå sine felles målsettinger:
• Inkludert rekruttering og rollemodeller
samarbeidserklæringen skal bidra til at flere jenter og kvinner velger maritim utdanning og maritim karriere. Tilgang på kompetent arbeidskraft er viktig for konkurranseevnen til norsk flåte og øvrig maritim næring.
• Et arbeidsmiljø for alle
Maritim næring skal være inkluderende, og alle skal ha like muligheter.
• Et arbeidsliv fritt for trakassering
Trakassering, inkludert seksuell trakassering, er forbudt. Samarbeidserklæringen skal bidra til å forebygge tilfeller av trakassering og sikre gode varslingsrutiner.
• En tilpasset arbeidsplass
Det skal være mulig og attraktivt ha en karriere i maritim næring uavhengig av livsfase og familiesituasjon.
Fornøyde forbund
Det var fornøyde representanter fra sjømannsorganisasjonene som var til stede og satte sine navnetrekk på likestillingserklæringen.
- For at maritim næring skal lykkes med å tiltrekke seg nødvendige ressurser og kompetanse, er det nødvendig at næringa gir like muligheter for både kvinner og menn, og har et godt og trygt arbeidsmiljø fritt for mobbing og trakassering, slo administrerende direktør Hege-Merethe Bengtsson i Det norske maskinistforbund fast.
- Det er det eneste som er viktig og riktig for næringa i framtida. Vi er alle i samme båt, poengterte nestleder Jahn Cato Bakken i Norsk Sjømannsforbund.
- Å jobbe aktivt for likestilling i maritim sektor er samtidig å jobbe aktivt mot trakassering og diskriminering, noe som er et viktig bidrag til økt sikkerhet om bord, påpekte Martha Nordal, advokat i Norsk Sjøoffisersforbund.
Skal måles over tid
Målsettingene skal så langt som mulig tallfestes og være mulige å måle over tid, derfor er det utviklet et sett indikatorer som gir håndfaste mål å jobbe etter. Partene skal også møtes minst to ganger i året for å vurdere status og framdrift for arbeidet. Sjømannsorganisasjonene og de andre partene fra arbeidslivet forplikter seg til å jobbe aktivt for å nå målsettingene, blant annet gjennom å:
- aktivt arbeide med rekruttering til maritim næring, for eksempel ved hjelp av sosiale medier, messer, skolebesøk og samarbeid med maritime utdanningsinstitusjoner.
- arbeide for å øke kvinneandelen i maritim næring og utdanning.
- følge opp og eventuelt videreutvikle mentorordninger for kvinner i næringen og for unge i opplæringsstillinger.
- bidra inn i medlemmers holdningsskapende arbeid.
- fremme likestilling i næringen ovenfor egne medlemmer og i møter med andre nasjonalt og internasjonalt.
- sette mobbing og trakassering på agendaen i møter med sine medlemmer og informere om temaet på sine nettsider.
- bistå medlemmer med kompetansehevingstiltak for å hindre mobbing og trakassering og eventuelt rådgi i varslingssaker.
- sikre at informasjon om varslingssystemer er kjent og lett tilgjengelig.
- arbeide for at arbeidslivet i maritim næring er best mulig tilrettelagt for ulike livsfaser.
- arbeide for at arbeidstakere i maritim næring har tilgang på tilpassede arbeidsklær og utstyr der det er relevant.
Flere saker
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum
En sikkerhetsvekker for alltid
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø