Skal fremme sikkerhet og trygghet for sjøfolk
ITFs Maritime Safety Committee har fått ny sammensetning. Odd Rune Malterud fortsetter som leder av komiteen.
NYVALGT: ITF-komiteen etter valget og møtet i høst.
ITF
ITFs Maritime Safety Committee (MSC) er en sentral del av det internasjonale arbeidet for å beskytte sjøfolks helse, sikkerhet og rettigheter. Komiteen er den tekniske delen av sjøfolksseksjonen i International Transport Workers’ Federation (ITF) og fungerer som en drivkraft i arbeidet med internasjonale maritime regelverk. Gjennom sitt engasjement i IMO (Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen) og samarbeid med fagforeninger over hele verden, sørger ITF MSC for at sjøfolks interesser står i sentrum. Komiteen ledes av Odd Rune Malterud, fagsjef i Dnmf.
En balansert sammensetning
ITF MSCs sammensetning gjenspeiler organisasjonens globale og mangfoldige mandat. Komiteen består av opptil 18 ordinære medlemmer som velges årlig. Representasjonen balanserer interesser fra både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden.
I tillegg siktes det mot geografisk spredning, kjønnsbalanse og ungdom. Denne inkluderende tilnærmingen sikrer at alle sider av sjøfolks sikkerhet og arbeidsmiljø blir ivaretatt. Som leder av ITF MSC for perioden 2024–2025, fremhever Odd Rune Malterud betydningen av denne balansen:
- Det er avgjørende at vi har et bredt spekter av stemmer rundt bordet. Bare slik kan vi utforme løsninger som gagner sjøfolk på tvers av ulike regioner og roller.
Mennesket i fokus
ITF MSCs arbeid er strukturert rundt hovedtemaet "menneskelige faktorer". Dette inkluderer fokus på bemanning, maritim utdanning og sertifisering (STCW/STCW-F), samt fremtidige utfordringer som automatisering og alternative energikilder.
I denne sammenhengen har ITF MSC lagt særlig vekt på implementeringen av den internasjonale sikkerhetsstyringskoden (ISM-koden). Dette regelverket fremmer sikkerhet gjennom tydelige ansvarsfordelinger, risikostyring og håndtering av avvik. Malterud beskriver dette som fundamentet for trygg sjøfart:
- ISM-koden handler om å skape en sikkerhetskultur som er forankret i både ledelse og mannskap. Det er ikke bare en standard, men en holdning til hvordan vi jobber om bord.
Samarbeid og strategisk innflytelse
ITF MSCs arbeid strekker seg langt utover møterommet. Komiteen samarbeider med IMO og andre internasjonale aktører for å sikre at sjøfolks perspektiv blir hørt i utformingen av regelverk som STCW-, Polar- og ISPS-kodene. I tillegg driver komiteen lobbyarbeid overfor regjeringsdelegasjoner og ikke-statlige organisasjoner for å styrke implementeringen av ILO-konvensjoner som Maritime Labour Convention (MLC) 2006.
Denne helhetlige tilnærmingen inkluderer også nasjonale fagforeninger, som bidrar med viktige innspill om sjøfolks helse, sikkerhet og trivsel. Eksempler på dette inkluderer undersøkelser om tretthet, risikoanalyse og sikkerhetskultur.
Fremtiden for sjøfolks sikkerhet
Med en nyvalgt ledergruppe ser ITF MSC frem til å intensivere sitt arbeid med sikkerhet og miljø. Lydia Ferrad, ITFs nye akkrediterte IMO-representant, skal sikre at komiteens arbeid får enda større gjennomslagskraft. Malterud avslutter med en visjon for fremtiden:
- Sjøfolk er ryggraden i verdenshandelen. Vårt ansvar er å sørge for at de har de beste forutsetningene for å gjøre jobben sin – trygt, sikkert og med verdighet, sier Odd Rune Malterud.
Han legger til at gjennom sitt fokus på samarbeid, mangfold og teknisk kompetanse sikrer ITF MSC at sjøfolks interesser blir ivaretatt i en stadig mer kompleks og teknologidrevet maritim verden.
Jogvan Hugo Gardar
ITFs Maritime Safety
Committee 2024-2025
Odd Rune Malterud (maskinoffiser) er gjenvalgt som leder av ITF MSC for perioden 2024–2025.
Nestleder: Christian Spain (dekksoffiser, USA)
Medlemmer:
Tracey Mayhew (mannskap, USA)
Karl Huss (maskinoffiser, Sverige)
Christopher Given (mannskap, Canada)
Sang Hee Lee (Nick) (dekksoffiser, Korea)
Lennart Jonsson (Sverige)
Dorotea Zec (Kroatia)
Saman Rezaei (Iran)
Tushar Pradhan (India)
David Appleton (Storbritannia)
Zillur Rahman Bhuiyan (Bangladesh)
Sergii Kazanstev (Ukraina)
Gustavo Menezes (Brasil)
Lydia Ferrad tar over som akkreditert IMO-representant. Ferrad jobbet i Dnmf frem til hun overtok denne jobben i høst.
Flere saker
Jógvan H. Gardar
Den lange veien til norske lønnsvilkår
KLARE FOR KUNNSKAP: Representanter for den maritime klyngen sparket i gang det nye forskningsprosjektet. Fra venstre: Hege-Merethe Bengtsson, Det norske maskinistforbund; Markus Koch, forsker og prosjektleder i Stami; Evelyn Blom-Dahl, NHO Sjøfart; Knut Arild Hareide; Norges Rederiforbund; Kristina Sigurdsdottir Hansen, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet; Kim-Helge Fjereide, Norsk Sjømannsforbund; Hans Sande, Norsk Sjøoffisersforbund og Fride Solbakken, Maritimt Forum.
Norsk Sjøoffisersforbund
Søker sjøfolk til forskningsprosjekt
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
Nils Ragnar Løvhaug
– Viktig at alle vet hva begrepene betyr
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum