SIGNERT: Arbeidsgiverorganisasjoner, arbeidstakerorganisasjoner og myndigheter går sammen i maritimt klimapartnerskap.
Jogvan Hugo Gardar
Sjøfolks kompetanse blir avgjørende
Torsdag 5. desember var en historisk dag for norsk maritim sektor. Da ble avtalen om maritimt klimapartnerskap signert, og nå skal en samlet næring jobbe målrettet for å nå Norges ambisiøse klimamål. Sjømannsorganisasjonene vil stå knallhardt på for at sjøfolks kunnskap, kompetanse og sikkerhet blir ivaretatt i det videre arbeidet.
– Vi representerer de som er om bord, og for oss er det veldig viktig at de får være med på veien videre. Sjøfolk sitter på enorm kunnskap, og vi må være flinke til å utnytte den i arbeidet med å utvikle nye teknologiske løsninger. Samtidig må de få nødvendig etter- og videreutdanning, slik at de kan håndtere de nye løsningene som kommer, poengterte forbundsleder Kurt Inge Angell i Sjømannsforbundet under arrangementet.
PANELSAMTALE: Sjømannsorganisasjonene la fram sine synspunkter i en samtale om den nye avtalen. Fra venstre: Statssekretær Even Sagebakken (Nærings- og fiskeridepartementet), statssekretær Kjersti Bjørnstad (Klima- og miljødepartementet), Knut Arild Hareide (Rederiforbundet), Hege-Merethe Bengtsson (Dnmf), Christian Strand Halstensen (Fiskebåt) og Kurt Inge Angell (NSF).
Jogvan Hugo Gardar
Fullt hus
Regjeringen tok i 2022 initiativet til å inngå klimapartnerskap med ulike deler av næringslivet for å få fart på grønn industri og oppnå raskere klimakutt. Norges klimamål er å redusere klimagassutslippene med minst 55 prosent innen 2030, sammenlignet med 1990-nivået, og at utslippene reduseres med 90-95 prosent innen 2050.
Fra før har det kommet på plass en slik avtale med byggenæringen, og nå er det altså maritim næring som sammen med fiskerinæringen inngår klimapartnerskap med regjeringen. Arbeidet med å utforme avtalen har pågått en god stund, koordinert av Maritimt Forum og Biomarint Forum, og det var fullt hus da den ble signert i Oslo Havns lokaler på Vippetangen.
Rettferdig omstilling
Også administrerende direktør Hege-Merethe Bengtsson i Maskinistforbundet benyttet anledningen til å slå et slag for sjøfolks viktige rolle i det videre arbeidet:
– Vi er veldig glade for denne avtalen og syns den er god. For oss har det vært viktig å sikre sjøfolk en rettferdig omstilling. Da snakker jeg ikke om lønn og tariff, men om kompetanse og sikkerhet. Med den typen store teknologiske og samfunnsmessige omstillinger som kommer, er det svært viktig at avtalen ivaretar oss som faktisk skal gjennomføre dette i praksis. Får vi ikke på plass vår kompetanse, risikerer vi at næringa snur seg og ser etter denne kompetansen andre steder i verden.
– Nye energiformer innebærer nye og mer krevende risikoer. Omstillinga skal ikke foregå til skade for arbeidstakeren fordi den går for raskt. Her har vi et kjempearbeid å gjøre i lag, slo Bengtsson fast.
STATSRÅD: – Nå begynner det virkelige arbeidet, og det gjør vi i lag, sa fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, som her signerer avtalen.
Jógvan H. Gardar
Unike fortrinn
Kystrederiene glimret med sitt fravær under signeringen, de har nemlig valgt å stå utenfor avtalen, men de andre maritime arbeidsgiverorganisasjonene var hjertelig til stede. Fra Regjeringen stilte både fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss og klima- og miljøminister Tore O. Sandvik.
– Maritim sektor og sjømatnæringen er blant Norges viktigste næringer, som gir sysselsetting, verdiskaping og eksport i hele landet. De er hjørnesteiner i norsk økonomi og kompetanse. Framtida krever at vi omstiller oss, med omfattende men nødvendige investeringer i grønn teknologi. Norge har unike fortinn, med korte avstander mellom partene og en samfunnsmodell som fremmer samarbeid. Nettopp det ligger til grunn for klimapartnerskapet, som bygger på den norske modellen, der arbeidsgivere og arbeidstakere møtes som likestilte partnere og danner grunnlag for innovasjon, sa Marianne Sivertsen Næss.
– Gleder oss til å ta fatt
På nyåret starter arbeidet med å fylle planen med konkrete tiltak. I likhet med sine kolleger i de andre sjømannsforbundene, ser administrerende direktør Hans Sande i Sjøoffisersforbundet fram til å komme i gang for alvor:
– Dette er en viktig avtale, og vi gleder oss til å ta fatt på arbeidet. Norske sjøfolk besitter en unik kompetanse, som vil være et svært viktig bidrag inn i utvikling av fremtidas maritime teknologi. Nå ser vi fram til å finne presise og gode virkemidler sammen med resten av næringen og myndighetene, for å øke omstillingstakten og konkurransekraften i både maritim næring og fiskerinæringen. Vi har lang tradisjon i Norge for å løse komplekse oppgaver gjennom den norske modellen, og det skal vi også gjøre her.
SIGNERT: Arbeidsgiverorganisasjoner, arbeidstakerorganisasjoner og myndigheter går sammen i maritimt klimapartnerskap.
Jogvan Hugo Gardar
Disse har signert
LO
Unio
Norges Rederiforbund
NHO
Norges Fiskarlag
Fiskebåt
Norsk Sjømannsforbund
Norsk Sjøoffisersforbund
Det norske maskinistforbund
Sjømat Norge
Norsk Industri
NHO Sjøfart
Fellesforbundet