JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ITF:

- Vi kan ikke plukke nye sjøfolk opp fra gata

Når de store internasjonale avgjørelsene om den maritime framtida skal tas, er det ofte ITF som er der og taler sjøfolkas sak. Fabrizio Barcellona er koordinator for ITFs Seafarers-seksjon.
VETERAN: Fabrizio Barcellona startet sin ITF-karriere som inspektør i hjemlandet Italia i 1993. I dag leder han organisasjonens maritime avdeling.

VETERAN: Fabrizio Barcellona startet sin ITF-karriere som inspektør i hjemlandet Italia i 1993. I dag leder han organisasjonens maritime avdeling.

Nils Ragnar Løvhaug

ITF (International Transport Workers´ Federation) representerer over en million sjøfolk fra 200 forbund i 106 land. Fra kontoret i Southwark i London, er veien kort til International Maritime Organization (IMO) sin bygning, der mange avgjørelser som betyr mye for sjøfolk blir tatt.  

Det er skipsbyggere mer enn rederier som har pushet på for full autonomi. Vi mener vi nå har fått bekreftet at store containerskip aldri vil bli helautonome.

Skal sikre sjøfolk opplæring

Noe av det organisasjonen følger nært er utviklingen av ny teknologi, som alternative drivstoff og autonome skip, og hvordan dette vil påvirke sjøfolks hverdag.  

– I tillegg til å påvirke lovverket som utvikles på området, har vi utformet programmet Just Transition, med treningsmoduler som skal bidra til at sjøfolk får den opplæringen og kompetansen de trenger for å jobbe om bord på de nye skipene. 

– Men alle behøver ikke å lære alt, opplæringen bør gis når den er nødvendig. Vi trenger ikke en overflod av sjøfolk med masse kunnskap de aldri vil få bruk for. Derfor har vi fått på plass en basistrening for alle sjøfolk, med spesialisering for dem som trenger det. Dette blir ikke billig, så vi arbeider med å sikre at dette tilbys uten kostnad for sjøfolka. Når for eksempel bussjåfører får gratis opplæring, burde det samme prinsippet gjelde for sjøfolk. 

Frykter ikke autonome skip

Etter å ha jobbet inngående med temaet i flere år, har Barcellona ingen tro på at helautonome skip vil ta over skipsfarten og gjøre sjøfolk overflødige, slik mange har vært bekymret for. 

– Mannskapskostnaden er relativt minimal sammenlignet med investeringen i å bygge nye skip, og det er skipsbyggere mer enn rederier som har pushet på for full autonomi. Vi mener vi nå har fått bekreftet at store containerskip aldri vil bli helautonome. På mindre skip som ferger kan det være aktuelt at noen oppgaver blir autonomisert, men det viser seg at man må ha folk om bord på grunn av sikkerheten. Så har du også alt lovverket som må endres. Noen land, som USA, vil ikke ha slike skip til sine havner. 

– Så jeg tror definitivt vi vil ha sjøfolk i framtida. Men da kan vi ikke plukke dem opp fra gata. For at en ny generasjon sjøfolk – med kvinner og ungdom godt representert – skal finne det attraktivt å gå om bord, må vi sikre dem sosiale forhold som kan sammenlignes med det å jobbe på land. Dette er også en sentral del av Just Transition. 

Myndighetene bør se kabotasjeregler som en investering i framtida.

Knallhardt kabotasjearbeid

Kabotasjeregler er et annet viktig stikkord for ITF, ikke minst gjennom Cabotage Task Force, der de norske sjømannsorganisasjonene er sterkt representert. Kabotasje er «transport hvor en transportør fra et land driver transport mellom forskjellige destinasjoner innenfor et annet lands grenser». Barcellona mener at strenge kabotasjeregler har bidratt til at mange land, særlig på den nordlige halvkule, har greid å beholde en kjerne av nasjonale sjøfolk.

– Dette er fundamentalt for lokalsamfunn langs kysten, og bidrar til at vi får transport over fra vei til sjø. Ved å ha kabotasjeregler, sikrer en nasjon sin maritime næring og at det faktisk finnes kvalifiserte sjøfolk å ta av – myndighetene bør se kabotasjeregler som en investering i framtida. 

– Men det er mange krefter, blant både skipseiere og andre, som stadig forsøker å liberalisere reglene slik at lønnsutgiftene blir lavere. De hevder at kabotasje bare er en måte å beskytte fagforeninger på, noe som overhodet ikke stemmer. Vi jobber knallhardt på tvers av landegrenser for å sikre at internasjonale handelsavtaler på dette området blir overholdt, forsikrer Fabrizio Barcellona.

VETERAN: Fabrizio Barcellona startet sin ITF-karriere som inspektør i hjemlandet Italia i 1993. I dag leder han organisasjonens maritime avdeling.

VETERAN: Fabrizio Barcellona startet sin ITF-karriere som inspektør i hjemlandet Italia i 1993. I dag leder han organisasjonens maritime avdeling.

Nils Ragnar Løvhaug

ITF

International Transport Workers’ Federation er en internasjonal
sammenslutning av transportarbeidernes fagforeninger i en rekke land, forkortet ITF. Den ble stiftet i London i 1896.

ITF har omtrent 18,5 millioner
tilsluttede medlemmer fordelt på omtrent 740 fagorganisasjoner i 150 land i 2023.

ITFs president er Paddy Crumlin, og generalsekretær er Stephen Cotton.

De viktigste ITF-medlemmene fra Norge er Det norske maskinistforbund, Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og Norsk Transportarbeiderforbund.

Kilde SNL

Vi trenger ikke en overflod av sjøfolk med masse kunnskap de aldri
vil få bruk for.