Jógvan H. Gardar
NORSK LØNN
Den lange veien til norske lønnsvilkår
Sjømannsorganisasjonene har kjempet en seig kamp, som nå ser ut til å ende med en ny lov som sikrer likeverdige konkurransevilkår.
2008 – Norsk Sjøoffisersforbund (NSOF), Norges Sjømannsforbund (NSF) og Det Norske Maskinistforbund (Dnmf) reiser kravet om norske lønns- og arbeidsvilkår i offentligheten.
2010 – FAFO-rapport 2010:08 «Hvem kan seile sin egen sjø» er klar, på oppdrag fra NSF og NSOF.
2013 – Tiltakspakke 3 fra Stoltenberg II-regjeringen – «Tiltak mot sosial dumping i skipsfarten» kommer i mai.
2015 – Henrik Ringbom kommer med en vitenskapelig artikkel om temaet i februar: «National Employment Conditions and Foreign Ships – International Law Considerations».
2016 – Ordførerkampanje i regi av sjømannsorganisasjonene, som besøkte mer enn 70 kystkommuner og argumenterte for norske lønns- og arbeidsvilkår.
2016 – Sak i Stortinget om å be regjeringen utrede spørsmålet om det nasjonale handlingsrommet for å kunne kreve norske lønns- og arbeidsvilkår på kyst og sokkel.
2017 – Enstemmig vedtak i Stortinget om å be regjeringen utrede spørsmålet om det nasjonale handlingsrommet for å kunne kreve norske lønns- og arbeidsvilkår på kyst og sokkel.
2017 – Professorene Finn Arnesen og Tarjei Bekkedal leverer rapport om EØS-rettens betydning for adgangen til å kreve at arbeidstakere på fartøyer i norske farvann tilstås norske lønns- og arbeidsvilkår.
2017 – Den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen (ITF) gjennomfører en global kartlegging, som viser at 67 prosent av verdens kyststater har iverksatt tiltak som sikrer likeverdige konkurransevilkår for egne lands sjøfolk.
2018 – Næringsdepartementet starter utredning av spørsmålet i september.
2018 – LO, NSOF og NSF engasjerer i september Nordisk institutt for sjørett samt MENON etter samme mandat og tidsplan som regjeringens utredning.
2019 – I mai er to utredninger ferdig.
2020 –Lovforslag fra Arnesen med flere om hvordan en lov på sokkelen eksempelvis kan utformes.
2020 – De rødgrønne på Stortinget vil gå rett på lov, Frp får flertall for nytt utvalg, som blir kalt Holmefjord-utvalget.
2021 – I mars kommer innstillingen fra Holmefjordutvalget.
2021 – I november, rett etter regjeringsdannelsen, varsler fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) et lovforslag, som skal behandles i 2022.
2022 – Regjeringen legger fram forslag om å innføre en særlov om norske lønns- og arbeidsforhold, men saken stopper igjen opp.
2023 – Cecilie Myrseth (Ap) overtar som fiskeri-og havminister. Sjømannsorganisasjonene sammen med hovedorganisasjonene LO og Unio har flere møter med den nye ministeren.
2024 – Marianne Sivertsen Næss (Ap) overtar som fiskeri- og havminister. Partene fortsetter å diskutere og møtes.
2024 – Nytt lovforslag sendes på høring.
2025 – Nytt lovforslag blir presentert 4. april.
Les også: Norsk lønn til sjøs: – En historisk dag for sjøfolk
FAXIMILE: Maritim Logg har skrevet utallige artikler om norske lønns- og arbeidsvilkår. Her utgave nummer 04 i 2021 etter at Stortinget la klare føringer om å iverksette tiltak.
Faximilie