Norsk lønn til sjøs: – En historisk dag for sjøfolk
Kampen har vært lang, engasjementet stort – og i dag kom gjennombruddet. I Marmorsalen i Klima- og miljødepartementet la regjeringen fram det historiske lovforslaget, som skal sikre norske lønnsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel.
FORNØYDE: Fra venstre Hege-Merethe Bengtsson, Det norske maskinistforbund; Kurt Inge Angell, Norsk Sjømannsforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) og Hans Sande, Norsk Sjøoffisersforbund.
Tri Nguyen Dinh
Lederne på Maritimt Hus var i godt humør etter at regjeringen i dag la frem den nye loven om norske lønnsforhold i norske farvann og på norsk sokkel.
Administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, Hans Sande, syns det er på tide å slippe jubelen løs.
– Dette er begynnelsen på slutten for en reise som har vart i 16 år. Dette er viktig. Den maritime næringen trenger forutsigbarhet. Å innføre dette betyr at vi kan konkurrere på like vilkår. De samme reglene vil gjelde til havs som på land, sier han.
– Dette er en god dag for de norske rederiene som velger å bruke vårt NOR-flagg og ha nordmenn om bord, som nå får en lov som sikrer at de kan konkurrere på like vilkår. Det vil også sikre våre arbeidsplasser. Et annet viktig moment er at dette skaper forutsigbarhet. Vi er en næring som trenger å tiltrekke oss folk, og da er det viktig at de som ser på vår næring vet at det er stabile rammevilkår, at den er gjennomregulert og at det er en næring å satse på, fortsetter Sande.
Loven som nå er foreslått fastsetter viktige prinsipper for et rettferdig arbeidsliv i hele Norge, ikke bare på land, men også til sjøs.
Hans Sande, NSOF
Han sier at loven som nå er foreslått fastsetter viktige prinsipper for et rettferdig arbeidsliv i hele Norge, ikke bare på land, men også til sjøs.
– Men jobben er ikke gjort før vi detaljene for hvordan dette skal implementeres i praksis er klare.
Hans kollega i Sjømannsforbundet er også blid i dag: En kamp som har vart siden 2008 seiler snart i havn.
– Det er klart det er en stor dag. Vi har holdt på med dette i over 16 år, og endelig har vi kommet i mål, så godt det lar seg gjøre. Vi må jobbe videre med det, men nå har vi endelig fått prinsippet på plass, og det er kjempebra. Det har vært mange skjær i sjøen. Ting er blitt forkludret og vanskeliggjort ganske mange ganger. At regjeringen nå endelig har kommet i mål, til tross for motarbeidelse fra ESA og rederstanden, er knallbra, sier Sjømannsforbundets leder Kurt Angell.
At regjeringen nå endelig har kommet i mål, til tross for motarbeidelse fra ESA og rederstanden, er knallbra.
Kurt Inge Angell, NSF
Administrerende direktør, Hege-Merethe Bengtsson i Det norske Maskinistforbund, gratulerte med at regjeringen endelig er i mål med loven.
– Jeg har lyst til å gratulere regjeringen og ministeren med utrolig politisk mot og handlekraft. Dette er viktig og riktig, og det er en lang kamp som nå har kommet hit. Vi skal selvfølgelig fortsette å bidra i arbeidet for å få alt på plass, sier Bengtsson.
Dette er viktig og riktig, og det er en lang kamp som nå har kommet hit. Vi skal selvfølgelig fortsette å bidra i arbeidet for å få alt på plass.
Hege-Merethe Bengtsson, Dnmf
– Dette er en historisk dag. Regjeringen legger fram et lovforslag som innfører krav om norsk lønn på skip i norske farvann og på norsk sokkel. Med det legger vi til rette for konkurranse på like betingelser, sa fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.
Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss i prat med administrerende direktør i NSOF, Hans Sande.
Tri Nguyen Dinh
Rettferdig konkurranse til sjøs
Ifølge statsråden er tiltaket nødvendig for å beskytte arbeidstakere i det norske arbeidsmarkedet og sikre rettferdig konkurranse til sjøs. Hun understreket at forslaget vil skape forutsigbarhet og gjøre maritim næring til en mer attraktiv yrkesvei.
Lovendringer i to trinn
Lovforslaget innebærer endringer i allmenngjøringsloven og i relevant sektorlovgivning, som petroleumsloven. For ansatte om bord på skip i norsk innenriksfart – og for skip som yter tjenester knyttet til annen næringsvirksomhet til havs – vil det nå stilles krav om norske lønnsvilkår.
– Ved å omfatte alle tjenester, oppnår vi en konsistent, helhetlig og forutsigbar regulering, sa statsråden.
Cruiseskip skal vurderes senere
Samtidig kom det en viktig presisering om cruisetrafikken:
– Vi inkluderer ikke cruiseskip fra utenlandsk havn med Norge som hoveddestinasjon. Dette vil kunne slå skjevt ut geografisk og gi uforholdsmessig store konsekvenser for næringsvirksomhet i enkelte landsdeler og kystsamfunn, særlig i Nord-Norge. Derfor setter vi ned et partssammensatt utvalg som skal vurdere hvordan vi kan stille krav til cruiseskip, forklarte Næss.
Et viktig grep er at kravet om norsk lønn vil følge direkte av lovteksten – ikke gjennom forskrift. Rettighetshavere må altså allerede i kontraktene med sine leverandører sørge for at arbeidstakere om bord har norsk lønn. Dette gjelder alle skipstyper og segmenter – uten unntak.
EØS-reglene ikke til hinder
Statsråden gjorde det også klart at regjeringen mener lovforslaget er i tråd med EØS-avtalen:
– Vi vil informere ESA, og dersom det kommer uttalelser vil vi orientere Stortinget. Men vi mener dette ikke er i strid med EØS-reglene. Derimot er det nødvendig for å beskytte arbeidstakere og sikre rettferdig konkurranse i maritim næring.
Tidsplanen er ambisiøs: Regjeringen tar sikte på at endringene i allmenngjøringsloven skal tre i kraft allerede 1. juli i år, slik at prosessen med å allmenngjøre tariffavtaler kan starte. Endringer i sektorlovgivningen er planlagt fra 1. januar 2026, for å gi rettighetshavere tid til å tilpasse seg.
Takk til sjøfolkene
Avslutningsvis rettet statsråden en tydelig takk:
– Dette er en stor og viktig sak, som regjeringen har jobbet med i lang tid. Jeg vil takke sjøfolk, tillitsvalgte og særlig arbeidstakerorganisasjonene Norsk Sjømannsforbund, Norsk Sjøoffisersforbund og Det norske maskinistforbund, som har engasjert seg gjennom mange år. Dere skal ha mye av æren for at vi står her i dag. Jeg vil også takke Peggy og LO.
Vil sikre framtida til sjøfolk
Og budskapet fra statsråden er klart:
– Norge er en stor og viktig sjøfartsnasjon – det skal vi også være i framtida. Nå sørger vi for at alle som har sin arbeidsplass til sjøs blir like godt tatt vare på som de som jobber på land.
Tidslinjen som viser den lange prosessen
Adminsitrende direktør i Rederiforbundet, Knut Arild Hareide prøver å forklare fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss hvordan han og Rederiforbundet tolker loven.
Tri Nguyen Dinh
Dette foreslår regjeringen:
Oversikt over tiltak
Formålet med lovforslaget er å innføre et krav om norske lønnsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel.
Regjeringen foreslår for det første endringer i allmenngjøringsloven, for skipsfarten som skjer mellom norske havner, i norske farvann, og for det andre endringer i relevant sektorlovgivning, petroleumsloven mv, for skipsfart tilknyttet annen næringsvirksomhet i norske farvann og på norsk sokkel.
Endringene i allmenngjøringsloven vil bety at norske tariffavtaler kan allmenngjøres og gis virkning for ansatte på skip i norsk innenriksfart, uavhengig av hvor disse er registrert. Det vil omfatte skip i kystfart, cruise og skip som yter andre tjenester i norsk territorialfarvann.
Endringene i sektorlovgivningen vil pålegge rettighetshavere å sørge for at ansatte på skip som leverer tjenester til den aktuelle virksomheten har norske lønnsvilkår. Det vil omfatte offshoreskip, herunder forsyning- og ankerhåndteringsfartøy, beredskapsfartøy og konstruksjons- og vedlikeholdsfartøy. Tankskip/bøyelastere er unntatt.
Det vil settes ned et partssammensatt utvalg som skal vurdere hvordan det kan stilles krav til cruiseskip som har Norge som hoveddestinasjon.
Kilde: Regjeringen
FÆRRE SJØFOLK: – Våre beregninger viser at dette forslaget vil føre til færre norske sjøfolk, ikke flere, sier Knut Arild Hareide, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.
Tri Nguyen Dinh
Hareide: – Regjeringens forslag gir færre norske sjøfolk
Regjeringens forslag om å innføre krav om norsk lønn for utenlandske sjøfolk på norske skip – også når de ikke har tilknytning til Norge – møter kraftig motstand fra Rederiforbundet. Administrerende direktør i Norges Rederiforbund, Knut Arild Hareide, mener forslaget både svekker norsk skipsfart, strider med EØS-avtalen og rokker ved den norske arbeidslivsmodellen.
– Våre beregninger viser at dette forslaget vil føre til færre norske sjøfolk, ikke flere. Det gjelder sjøfolk som i dag har lønn og vilkår gjennom inngåtte tariffavtaler. Å gripe inn i dette systemet skaper stor usikkerhet, sier Hareide.
Han viser til at ESA har slått fast at forslaget er i strid med EØS-avtalen, og at regjeringen selv erkjenner dette – men likevel velger å sende det til Stortinget.
– Det er bemerkelsesverdig at regjeringen fremmer et forslag de vet er i strid med EØS-avtalen, når hele næringen er avhengig av internasjonalt samarbeid. Jeg har kolleger i Europa som er skuffet over at Norge går denne veien, sier han.
Hareide peker på at løsningen for flere norske sjøfolk heller ligger i å styrke tilskuddsordningen og bevare dagens forhandlingssystem mellom partene i arbeidslivet.
– Dette er en gjennomregulert næring med nær 100 prosent tariffdekning. Å overstyre dette ved politisk vedtak er å undergrave den norske modellen. Det er ikke veien å gå, sier Hareide.
Ikke brudd med EØS-avtalen
Per Andreas Bjørgan jobbet fra 2001 til 2008 i juridisk avdeling i Efta Surveillance Authority (ESA), som fører tilsyn med EØS-avtalen. Bjørgan var også visedirektør i tilsynsorganet. Nå er han advokat i firmaet Lund & Co og er engasjert som rådgiver av Sjømannsforbundet og Sjøoffisersforbundet.
Bjørgan er ikke enig med konklusjonen til Norges Rederiforbund, og mener lovforslaget ikke er i strid med EØS-avtalen.
– Slik jeg har vurdert dette er ikke EØS-avtalen til hinder for forslaget. Vår oppfatning er i tråd med Nordisk institutt for sjørett og Wikborg Rein sine tidligere utredninger om at tiltakene er ok. Men man må ha en god dialog med ESA, sier Bjørgan.
Flere saker
Jógvan H. Gardar
Den lange veien til norske lønnsvilkår
KLARE FOR KUNNSKAP: Representanter for den maritime klyngen sparket i gang det nye forskningsprosjektet. Fra venstre: Hege-Merethe Bengtsson, Det norske maskinistforbund; Markus Koch, forsker og prosjektleder i Stami; Evelyn Blom-Dahl, NHO Sjøfart; Knut Arild Hareide; Norges Rederiforbund; Kristina Sigurdsdottir Hansen, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet; Kim-Helge Fjereide, Norsk Sjømannsforbund; Hans Sande, Norsk Sjøoffisersforbund og Fride Solbakken, Maritimt Forum.
Norsk Sjøoffisersforbund
Søker sjøfolk til forskningsprosjekt
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
Nils Ragnar Løvhaug
– Viktig at alle vet hva begrepene betyr
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum