JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Verneombudet skal styrkes

Nå tas det grep for å styrke verneombudets stilling om bord. 2. september arrangeres den nasjonale maritime Verneombudskonferansen for første gang, under Maritim Uke i Haugesund.
VIKTIG OPPGAVE: Mange operasjoner om bord setter krav til gode vernetiltak, som her på fiskebåten «Havtind». Kim-Helge Fjereide i NSF (innfelt) mener det er på høy tid at verneombudets rolle blir styrket.

VIKTIG OPPGAVE: Mange operasjoner om bord setter krav til gode vernetiltak, som her på fiskebåten «Havtind». Kim-Helge Fjereide i NSF (innfelt) mener det er på høy tid at verneombudets rolle blir styrket.

Nils Ragnar Løvhaug

Satsing på verneombud er et av tiltakene som trekkes fram i Nullvisjonen – Sjøfartsdirektoratets handlingsplan for sjøsikkerhet. Konferansen skal motivere og legge til rette for en styrking av verne- og miljøtjenesten, og gjøre den mer attraktiv. 

– Invitasjonen går ut til alle rederier og organisasjoner som ønsker et godt sikkerhets- og arbeidsmiljø. Vi vil at alle verneombud og arbeidsmiljøutvalg innenfor maritim næring skal delta, sier prosjektleder Sverre Flatebø i Sjøfartsdirektoratet.

Mye å ta tak i

I programkomiteen, som skal sørge for at konferansen blir relevant og bidrar til å styrke kompetansen til verneombud, sitter Kim-Helge Fjereide (NSF), Morten Kveim (NSOF) og Odd Rune Malterud (Dnmf) fra sjømannsorganisasjonene. Fjereide mener det er på høy tid å løfte fram viktigheten av verneombudet. 

– Vi i forbundene jobber for arbeidstakeres lønns- og arbeidsvilkår, men særlig de siste årene ser vi at mange saker som tas opp egentlig er verneombudssaker. Folk sliter mer og mer med arbeidsmiljørelaterte problemer. Det er verneombudet som skal jobbe med dette, men min erfaring fra mange skipsbesøk, er at verneombudene ofte ikke kjenner til sine arbeidsområder og regelverkene som gjelder. 

– Den nyeste om bord blir ofte valgt eller utpekt. Det er et til dels uglesett verv, som nesten ingen vil ha – man blir sett på som en unødvendig vaktbikkje. Samtidig ser vi at de arbeidsplassene der verneombudet faktisk fungerer, har lavere turnover og sykefravær. Et godt verneombud bidrar til en god arbeidsplass og sikrer at folk har det bra om bord. 

Nils Ragnar Løvhaug

Håper alle kommer

Programarbeidet er i gang, og Fjereide mener det er viktig at konferansen først og fremst blir for dem som er verneombud – og at så mange som mulig av dem deltar. 

– Vi må forbedre samarbeidet mellom verneombud og tillitsvalgte, slik at de i fellesskap kan gjøre arbeidshverdagen bedre for alle om bord. Konferansen bør være en kunnskapsportal for verneombud, som gir dem eierskap til rollen, og verktøyene og kunnskapene de trenger for å gjøre jobben sin. Det er en superhelt­rolle de har fått. Verneombudet kan være den personen som redder både liv og helse. 

– Mitt håp er at rederiene gjør en innsats for at alle verneombud kommer. Det er dem konferansen bør være rettet mot. Hvis rederne tror HMS er dyrt, så kan de jo prøve en ulykke.