Verneombudet skal styrkes
Nå tas det grep for å styrke verneombudets stilling om bord. 2. september arrangeres den nasjonale maritime Verneombudskonferansen for første gang, under Maritim Uke i Haugesund.
VIKTIG OPPGAVE: Mange operasjoner om bord setter krav til gode vernetiltak, som her på fiskebåten «Havtind». Kim-Helge Fjereide i NSF (innfelt) mener det er på høy tid at verneombudets rolle blir styrket.
Nils Ragnar Løvhaug
Satsing på verneombud er et av tiltakene som trekkes fram i Nullvisjonen – Sjøfartsdirektoratets handlingsplan for sjøsikkerhet. Konferansen skal motivere og legge til rette for en styrking av verne- og miljøtjenesten, og gjøre den mer attraktiv.
– Invitasjonen går ut til alle rederier og organisasjoner som ønsker et godt sikkerhets- og arbeidsmiljø. Vi vil at alle verneombud og arbeidsmiljøutvalg innenfor maritim næring skal delta, sier prosjektleder Sverre Flatebø i Sjøfartsdirektoratet.
Mye å ta tak i
I programkomiteen, som skal sørge for at konferansen blir relevant og bidrar til å styrke kompetansen til verneombud, sitter Kim-Helge Fjereide (NSF), Morten Kveim (NSOF) og Odd Rune Malterud (Dnmf) fra sjømannsorganisasjonene. Fjereide mener det er på høy tid å løfte fram viktigheten av verneombudet.
– Vi i forbundene jobber for arbeidstakeres lønns- og arbeidsvilkår, men særlig de siste årene ser vi at mange saker som tas opp egentlig er verneombudssaker. Folk sliter mer og mer med arbeidsmiljørelaterte problemer. Det er verneombudet som skal jobbe med dette, men min erfaring fra mange skipsbesøk, er at verneombudene ofte ikke kjenner til sine arbeidsområder og regelverkene som gjelder.
– Den nyeste om bord blir ofte valgt eller utpekt. Det er et til dels uglesett verv, som nesten ingen vil ha – man blir sett på som en unødvendig vaktbikkje. Samtidig ser vi at de arbeidsplassene der verneombudet faktisk fungerer, har lavere turnover og sykefravær. Et godt verneombud bidrar til en god arbeidsplass og sikrer at folk har det bra om bord.
Nils Ragnar Løvhaug
Håper alle kommer
Programarbeidet er i gang, og Fjereide mener det er viktig at konferansen først og fremst blir for dem som er verneombud – og at så mange som mulig av dem deltar.
– Vi må forbedre samarbeidet mellom verneombud og tillitsvalgte, slik at de i fellesskap kan gjøre arbeidshverdagen bedre for alle om bord. Konferansen bør være en kunnskapsportal for verneombud, som gir dem eierskap til rollen, og verktøyene og kunnskapene de trenger for å gjøre jobben sin. Det er en superheltrolle de har fått. Verneombudet kan være den personen som redder både liv og helse.
– Mitt håp er at rederiene gjør en innsats for at alle verneombud kommer. Det er dem konferansen bør være rettet mot. Hvis rederne tror HMS er dyrt, så kan de jo prøve en ulykke.
Flere saker
Kurt Andre Eide
CO₂-avgift truer bunkringsanlegg og arbeidsplasser i nord
Hydrobulk fra LH2 Shipping AS, drevet av flytende hydrogen (LH₂), som gir nullutslipps maritime operasjoner / eliminerer CO₂-utslipp fra maritime operasjoner.
LH2 Shipping AS / Sigve Hoff Larsen.
Bygger verdens første hydrogendrevne bulkskip
Den nye kombi-katamaranen leveres juni 2026, og vil være utstyrt med et moderne elektrisk fremdriftssystem som gjør det mulig kjøre utslippsfritt på hele ruten.
Oma Baatbyggeri
Første hel-elektriske kombi-katamaran til Lysefjorden
VIKTIG OPPGAVE: Mange operasjoner om bord setter krav til gode vernetiltak, som her på fiskebåten «Havtind». Kim-Helge Fjereide i NSF (innfelt) mener det er på høy tid at verneombudets rolle blir styrket.
Nils Ragnar Løvhaug
Verneombudet skal styrkes
FORBEREDELSER: Stein Roger Flåten (til høyre) er ansvarlig kobbekjøttkokk, mens formann Odd Arne Hermansen assisterer.
Jan Morten Holst
Kobbefest i Tromsø Skipperforening
ENDELIG: Store smil i Stortingets vandrehall etter at loven ble vedtatt. Fra venstre: Hans Sande, NSOF; Hege-Merethe Bengtsson; Dnmf; Bjørnar Skjæran, AP; Kurt Inge Angell, NSF; Kine Asper Vistnes, LO; Rune Støstad, Ap; Are Tomasgard, LO og Steffen Handal, Unio.
Tri Nguyen Dinh