JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Harald Serck-Hanssen, DNB, går på scenen i Grieghallen.

Harald Serck-Hanssen, DNB, går på scenen i Grieghallen.

Jógvan H. Gardar

Kommentar:

Havet – og jobben på havet – i endring

Grønt skifte til havs – og sjøfolkene må med.

jhg@maritimlogg.no

Når Harald Serck-Hanssen fra DNB går på scenen i Grieghallen og snakker om havets fremtid, er det lett å tenke at dette handler om banker, investeringer og store tall. Men det handler også om jobben din. Om arbeidsplassene til norske sjøfolk. Og om hvordan sjømannsorganisasjonene står i møte med et hav av endringer.

Mer penger til grønt

Serck-Hanssen viste en graf som sier det meste: For første gang er investeringene i fornybar energi større enn de fossile. Over 20 000 milliarder kroner globalt skal inn i sol, vind og annen grønn energi i 2024, mens de fossile investeringene ligger et godt stykke bak.

– Investorene ser nå hvor veksten kommer, sa han. Nye energiformer trenger folk. De trenger skip. Og de trenger kompetanse.

Harald Serck-Hanssen, DNB, på scenen i Grieghallen.

Harald Serck-Hanssen, DNB, på scenen i Grieghallen.

Jogvan H. Gardar

Folkene som holder havnasjonen i gang

Serck-Hanssen minnet om Norges posisjon:

40 prosent av BNP kommer fra havet.

70 prosent av eksportinntektene.

250 000 arbeidsplasser.

Bak statistikken finnes menneskene: sjøfolk, maskinsjefer, stuere, kokker og kapteiner. Det er disse som holder havnasjonen i gang.

Nye teknologier – nye muligheter

Karbonfangst. Flytende solkraft. Servicefartøy på grønt drivstoff. Det høres futuristisk ut, men det er allerede på vei inn i operativ drift. Serck-Hanssen kalte det «investeringsklare konsepter».

Det er ikke bare kapasitet som skal bygges ut. Det er også behov for ny kompetanse. For organisasjonene i det maritime arbeidslivet reiser dette spørsmålet om hvordan fagmiljøene skal rigges for fremtiden.

Offshore og sjømat – fortsatt kjerneområder

I foredraget kom han også inn på offshore- og sjømatsektoren. Her er det fortsatt stor aktivitet, og store norske selskaper står sentralt: Subsea 7, Edda Wind, Aker Solutions, Lerøy, Mowi.

Sjømat alene forventes å eksporteres for 175 milliarder kroner i 2024 – en dobling siden 2014, da eksportverdien lå på rundt 70 milliarder. Det betyr verdiskaping og arbeidsplasser i hele kjeden – fra oppdrett til transport og eksport. Det betyr verdiskaping og arbeidsplasser i hele kjeden – fra oppdrett til transport og eksport.

Hva betyr dette for sjøfolk?

Når bankene snakker, lytter politikere og eiere. For sjøfolk og maritime fagmiljøer betyr det grønne skiftet at det må kjempes for plass ved bordet. Kunnskapen om havet, om fartøyene og om sikker drift finnes i bransjen – og må inkluderes i videre beslutninger.

Utviklingen krever investeringer i teknologi, ja, men også i folk: i utdanning, i gode avtaler og i sikkerhetskultur.

Og ja – det haster

Serck-Hanssen avsluttet med et budskap om muligheter. Og om tempo. Det er nå fremtiden formes – også for de som har sitt arbeidsliv på havet.

Når bankene snakker, lytter politikere og eiere. Harald Serck-Hanssen, DNB, går på scenen i Grieghallen.

Når bankene snakker, lytter politikere og eiere. Harald Serck-Hanssen, DNB, går på scenen i Grieghallen.

Jógvan H. Gardar