Morten Vika
Morten Vika
– Norsk flagg betyr kvalitet
Hurtigruten flagget om MS «Otto Sverdrup» fra NIS til NOR. Da ble hundrevis av arbeidsplasser tilgjengelige for norske sjøfolk.
– Jeg merker det når jeg reiser rundt omkring i verden. Når jeg sier at jeg er en norsk sjømann som seiler på en norsk båt, så får jeg en spesiell respekt. Det er som om folk ser litt opp til norske skip med norsk flagg. Det er forventinger til at vi leverer kvalitet og at det er ordnede forhold, forteller mannskapssjef på «Otto Sverdrup», Alexander Dyping Nilssen.
Vi er om bord i Hurtigruten-skipet som seiler fra Hamburg til Nordkapp.
Skipet har skiftet operatør fra Hurtigruten Expeditions til Hurtigruten i Norge, og er flagget inn til det ordinære, norske skipsregisteret NOR.
NORSKE MATROSER: I NIS var det stort sett filippinske matroser. I dag er det norske Fred Andre Sevaldsen og Nina Andersen som jobber på dekk.
Tri Nguyen Dinh
Døråpner for nordmenn
Hjemflaggingen betyr flere norske sjøfolk og norsk tariff om bord.
– Jeg føler at det var en gavepakke til norske sjøfolk. Plutselig kan de søke på jobber her uten at det betyr at man må flytte vekk fra Norge fordi levekostnadene er så dyre, sier Nilssen.
Da skipet seilte med NIS-flagg kunne lønningene være 3700 dollar i måneden, men da fikk man ikke betalt når man gikk i turnusfri.
ERSTATTES: Avtroppende styrmann Eivind Birkeland og påtroppende overstyrmann Daniel Fjellaksel. – Jeg har tenkt flere ganger over det: Om Norge en dag skulle havnet i en konflikt, vil jeg bidra med min maritime kompetanse, kanskje i en handelsflåte, sier Fjellaksel.
Tri Nguyen Dinh
– Da vi fikk beskjed om NOR-flagg, var det vanskelig å ikke utrykke glede. Men jeg måtte holde igjen av respekt for de som ville miste jobben på grunn av EØS-regelen. Mange av dem var gode kollegaer og veldig flinke. Men under slike lønns- og arbeidsvilkår kunne ikke nordmenn jobbe her.
MASKINSJEF 2: Odd-Kåre Larsen.
Tri Nguyen Dinh
Viktig for sjøfartsnasjonen
Det viktigste er ikke at det nødvendigvis er norske sjøfolk om bord, mener Nilssen, men at norske sjøfolk også må kunne konkurrere om de samme jobbene, dersom den norske maritime kompetansen skal videreføres.
MANGE UORGANISERTE: Leder av TVU Hurtigruten Norge for NSF, Jørn Lorentzen, og forbundssekretær i NSF, Gunnar Amland, har mange å organisere om bord. Det ble mange nye medlemmer på dette skipsbesøket.
Tri Nguyen Dinh
– Å ha norske lønns- og arbeidsvilkår betyr at vi beskytter norske sjøfolk, sier Nilssen.
Nede i maskinrommet møter vi maskinsjef Erling Leiren. Han begynte i «Otto Sverdrup» da det ble flagget til NOR i januar i år, men har tidligere erfaring fra Hurtigruten Expiditions′ NIS-skip.
I MESSA: Jonathan Gunnarson holder det rent og fint for de ansatte.
Tri Nguyen Dinh
– Jeg er fornøyd med at skipet har flagget om til NOR. Da skipet seilte under NIS var maskinsjefen, førstemaskinist og elektriker norsk. Resten var utenlandske, der de fleste var fra Asia, forteller Leiren.
I dag er maskinrommet bemannet av flest nordmenn og noen få skandinavere.
– Arbeidsmiljøet er veldig bra, men jeg føler at vi er underbemannet. Vi er i dialog med rederiet om å få en annenmaskinist og en motormann, så det krysser vi fingrene for.
ELEKTRIKER: Martin Westgaard.Tri Nguyen Dinh
Tri Nguyen Dinh
Kollegaen til Leiren i maskinrommet har satt seg ned for en kaffe mellom slagene. Elektrikeren Martin Westgaard er blant de «ferske». Han begynte ikke før i april i år.
– For meg var det en ny, stor og seriøs arbeidsplass som ble aktuell da skipet flagget om til NOR. Jeg hadde nok ikke fått jobb her om de hadde seilt i NIS, slår han fast.
GLAD FOR NORSK FLAGG: Emilia Gasowska, Wiktoria Izabel Gruber og Evelyn Opacic er strålende fornøyd med ordnede forhold i Hurtigruten.
Tri Nguyen Dinh
Han jobber mye med vedlikehold om bord. Generell hotelldrift, vifter og ventilasjon og overhalinger av elmotorer er noen av hans oppgaver.
LIKE KONKURRANSEVILKÅR: Norske Halvard Skancke Flenstad og polske Rafal Damian Migula har lik lønn og dermed samme konkurransevilkår på arbeidsmarkedet.
Tri Nguyen Dinh
– Det er topp å være her. Vi har alt fra 20-åringer til 60-åringer. Jeg får også nyte godt av den fine naturen og kysten. Det er en stor bonus med denne jobben. Denne båten, som går fra Tyskland anløper noen andre havner enn de tradisjonelle kystbåtene, deriblant Stavanger og Træna. Det liker jeg, sier Westgaard.
Fortsatt internasjonalt
Selv om NOR-flagg betyr norske lønns- og arbeidsvilkår, betyr det ikke at jobbene om bord er forbeholdt nordmenn og nord-europeere. På «Otto Sverdrup» er arbeidsmiljøet internasjonalt og språket engelsk.
– Det er en god miks fra forskjellige land og kulturer, sier materialforvalter Tove Hansen.
Det er sjøfolk fra blant anet Romania, Polen, Estland, Bulgaria og Portugal, i tillegg til Norge, Sverige, Danmark og Finland.
MASKINSJEF: Erling Leiren savner mer bemanning i maskinrommet.
Tri Nguyen Dinh
– Det kan være en utfordring med forskjellige rutiner og kulturer, men for det meste er det en berikelse, sier Hansen.
Hun begynte på skipet allerede i desember, flere uker før omflaggingen, for å være med på planleggingen.
– Det er fantastisk at de har tatt skipet over til NOR. Jeg er stolt av min arbeidsgiver. Det hadde vært lett for dem å fortsette i NIS, sier Hansen og sikter til at Hurtigruten kunne fortsatt å gå innom to ulike havner i Tyskland og seilt lovlig med NIS-flagg.
YNGST OG ELDST: Kadett Markus Hansen og kaptein Kai Albrigtsen.
Tri Nguyen Dinh
Flere hindre med NIS
Spesielt underordnede som jobber på NIS-skip har betydelig lavere lønn enn NOR-lønn. En annen faktor som har utestengt flere nordmenn fra NIS-skip er en særskilt bestemmelse i folketrygdloven, som sier at sjøfolk som er ansatt i hotell- og restaurantvirksomhet om bord på turistskip, registrert i norsk internasjonalt skipsregister (NIS), ikke har rett på medlemskap i folketrygden. Regjeringen har i lang tid lovet å fjerne denne bestemmelsen, uten at det har blitt gjort. Derfor er det ekstra gledelig for norske sjøfolk at slike skip som «Otto Sverdrup» seiler med NOR.
GOD MAT: Norge byr på nydelig natur, om bord tilbereder John-Arthur Mauno og Kristian Sjögren en god matopplevelse.
Tri Nguyen Dinh
Likt arbeid, lik lønn
I restauranten forbereder det store «teamet» seg til å servere middag til de kravstore tyske turistene. I tillegg til spektakulær norsk natur, forventer de smaksrik, ren og god mat og god service om bord.
I kritthvite og strøkne skjorter, svarte benklær og med brede smil skal servitørene Halvard Skancke Flenstad og Rafal Damian Migula gjøre dagen fullkommen for de reisende.
LIVSSTIL: – Hurtigruten er en fantastisk arbeidsplass. Når vi ser månen lyser opp kysten eller nordlys er det magisk. Det er også fint å lære kultur av sine kollegaer, sier svenske Sonny Lindskog (venstre) om Boyan Uzunov fra Bulgaria.
Tri Nguyen Dinh
De jobber side om side, gjør de samme arbeidsoppgavene og går med de samme uniformene. Flenstad er norsk og bor i Norge. Migula er polsk og bor i Polen.
Med NOR-flagg betyr det at de to kollegaene tjener akkurat like mye.
– Jeg synes det er rettferdig. Lik lønn for likt arbeid. At Rafal er fra et annet land, betyr ingenting. Vi gjør akkurat den samme jobben, da er det rettferdig at vi tjener like mye, sier Flenstad.
HAR EN PLAN: Hovmester Melissa Kara Ekroll møter teamet før det braker løs. – Siden alle begynte på skipet samtidig i januar, har vi lagd en jobbkultur folk føler eierskap til, sier Ekroll (ryggen til, til høyre).
Tri Nguyen Dinh
Konkurransevridende
Selv om besetningen var større da skipet seilte med NIS, er det er dyrere å ha norske lønnsvilkår om bord, opplyser Hurtigruten.
– På grunn av dette har vi mye høyere utgifter til lønn, selv om vi kunne ha operert med utenlandske vilkår. Vi mener det er riktig å ha norske tariffer. Og det er mange fordeler, som at vi har mange ansatte med sterk tilknytning til norskekysten og Norge, sier administrerende direktør Hedda Felin i Hurtigruten Norge.
CHIEF PURSER: Mye å holde styr på for Alexander Dyping Nilssen.
Tri Nguyen Dinh
Hun påpeker at Hurtigruten ikke har planer om å flagge «Otto Sverdrup» ut igjen og håper at skipet kan vise at man kan drive denne typen kystcruise med norsk lønn.
– Samtidig mener vi at det er konkurransevridende at utenlandske selskaper kan konkurrere om gjester som vil oppleve Norge med helt andre lønnsutgifter og svekker produktet Norge med «cruise med alt inkludert» som legger igjen lite lokalt. Derfor har vi også vært tydelig i våre innspill til regjeringen, sier Felin.
ÅPNINGSTID: Christopher Carriére fra Nederland i suvenirbutikken.
Tri Nguyen Dinh
Vil ha dagslys
Overstyrmannen Eivind Birkeland er på sin siste rundtur mellom Tyskland og Nord-Norge.
Han har vært i rederiet i 14 år, men nå er det slutt.
– Hurtigruten er en veldig fin arbeidsplass, men det har vært for mye nattvakt. Jeg trenger en endring og skal begynne i hurtigbåt. Det blir to uker på og to uker av og frihelger. Det blir mer fri, men også mindre lønn, sier Birkeland.
I MASKINROMMET: Kaffen smaker aldri bedre enn på et pauserom med støy, oljelukt og ekte arbeidskarer.
Tri Nguyen Dinh
Han har savnet et «trevaktssystem», som hadde gjort at det hadde blitt mindre nattarbeid.
– Problemet er nok at det mangler nok kompetanse og sjøfolk med farledsbevis. Det bør sjøfartsnasjonen Norge ta på alvor. Vi må tenke helhetlig når det gjelder rekruttering, og vi må ha en rekrutteringslinje hele veien. Man bør begynne å seile for farledsbevis allerede når man begynner som styrmann da det tar tre år. Man bør ha fokus på farledsbevis allerede som kadett.
KADETT: Markus Hansen.
Tri Nguyen Dinh
Birkeland mener fokuseringen på rekruttering ikke er bra nok. I 2016 sluttet blant andre Hurtigruten med kadetter i noen år. Det var en tabbe og nå er det etterslep, påpeker Birkeland. Dette er et resultat av at man ikke har vært skjerpet nok med rekrutteringsarbeidet i næringen.
– Heldigvis ser vi søkertallene gå oppover igjen. Vi har i hvert fall sluttet å fraråde ungdommen å ta en maritim utdannelse. Det er en god start. Det er et fint yrke med mange muligheter til sjøs og på land, adresserer Birkeland til ungdommen.
JOBBER MYE ALENE: Materialforvalter Tove Hansen.Tri Nguyen Dinh
Tri Nguyen Dinh