UNG SJEF: Melissa Kara Ekroll er trolig den yngste hovmesteren i Hurtigruten. I begynnelsen syntes mange det var rart å ta imot beskjeder fra en ung kvinne, forteller Ekroll.
Tri Nguyen Dinh
Ung, men allerede på toppen
Melissa Kara Ekroll er bare 22 år gammel og allerede hovmester på en av de viktigste skipene til Hurtigruten.
– De ringte og spurte om jeg ville begynne her fordi jeg kan tysk. Men jeg begynte ikke som hovmester. Det har jeg bare vært i noen turer, sier Ekroll med et smil.
Før hun kom til» Otto Sverdrup» jobbet hun på Hurtigrutens kystskip «Kong Harald». «Otto Sverdrup» går fra Hamburg til Nordkapp. Skipet flagget i år fra NIS til NOR, og dermed ble hundrevis av stillinger om bord tilgjengelig for nordmenn.
Bygger noe sammen
– Jeg hadde en tysk stefar og lærte meg språket. Språket var litt rustent, men jeg er veldig glad for at språket har brakt meg hit. Arbeidsmiljøet her er fantastisk, vi er som en familie.
Hun begynte i januar i år, samme tid som båten ble flagget om. Det har skapt en egen stemning på skipet, mener Ekroll.
– Vi startet på «scratch» og har bygd opp noe sammen. Vi har selv bestemt rutiner og ordninger, så alle er en del av systemet kan du si. Når man har vært med å bygge noe har man også sterkere eierfølelse for det, og det skaper et godt team. Jeg er veldig fornøyd, sier den unge lederen.
GODT HUMØR: Melissa Ekroll har valgt en hyggelig og vennlig lederstil framfor en autoritær stil. Det setter Sarah Domeij pris på.
Tri Nguyen Dinh
Den yngste bestemmer
Ekroll er trolig den yngste hovmesteren i Hurtigruten-systemet. Her styrer hun et team på 12 restaurantarbeidere på dagtid og 16 på kveldstid, som skal tilfredsstille et kresent og voksent tysk publikum.
– Jeg er den yngste i denne restauranten og det har sine utfordringer. Mange av de som jobber i restauranten har mange år med erfaring og er gjerne en del eldre enn meg, så det tar tid å få respekt.
Hun er ydmyk og beskjeden, men likevel tøff nok til å si at det er en grunn til at hun har fått denne muligheten.
– Jeg har jo kompetansen til å få det til. Å være kvinne gjør det kanskje litt vanskeligere, da mange sjefer gjerne er menn og folk er mer vant til det, sier Ekroll før hun skynder seg å tilføye:
– Men her har ikke det vært et problem.
Det var kanskje noen som mente hun var for uerfaren og at de selv visste bedre i begynnelsen. Noen syntes også det var rart å ta imot beskjeder fra ei som bare er 22 år gammel.
– Men det har gått seg til, man må bare finne sin måte å gjøre det på. Alder betyr ingenting egentlig, så lenge man kan og liker jobben sin, så spiller det ingen rolle om man er 42 eller 22.
Ønsker alle vel
– Hvordan er du som sjef?
– Jeg er nok ikke veldig autoritær. Jeg ønsker at vi skal ha det fint sammen, det er veldig viktig når vi jobber i så lange perioder sammen. De kan alltid komme til meg om de trenger en trøstende skulder eller bare for å snakke. Jeg vil si jeg er en venn og en sjef. Jeg synes det bare er positivt at folk i teamet blir venner. Det gjør det profesjonelle teamet enda bedre, tror jeg.
Hun vil at de ansatte skal kunne stole på henne, også som en venn, som de også har respekt for.
– Det er også slik jeg vil se på dem. Respekt går begge veier og jeg setter pris på tilbakemeldinger fra servitørene, som jeg tar med meg videre i arbeidet mitt, sier Ekroll.
– Har du tips til unge sjøfolk som ønsker å lykkes slik du har gjort?
– Unge sjøfolk som vil lykkes i denne bransjen må bare tørre å prøve, ikke gi opp. Det er vanskelig, spesielt hvis man er ung jente, men man lærer så mye av det. Ikke vær redd for å si det du mener eller gjøre det du mener er rett. Man må prøve og feile litt for å finne det som er best. Det har definitivt jeg gjort.
I starten er det skummelt, og man er gjerne redd for å gjøre feil eller skuffe noen, mener Ekroll. Hun har selv vært fersk og usikker, men da skal man tørre å stå litt i, oppfordrer hun.
– Hvis man får en mulighet, så gripe den! Ikke gå glipp av en mulighet fordi man er redd for hva andre kommer til å si, eller fordi man er redd for at man ikke er god nok. Selv lærer jeg noe nytt hver eneste dag, noe jeg elsker.