Fergefolk fikk 67 kroner i timen
Nå blir selskapet irettesatt og risikerer millionbot. – En viktig avgjørelse også for oss i Norge og Norden, sier NSFs Ronny Øksnes.
FERGEMANN: Ronny Øksnes, ny leder av ITF Ferry Task Force, advarer mot at et selskap kan få slippe unna. Da kan det få en enorm smitteeffekt.
Mark Dearn
Britiske P&O Ferries, som drifter ferger i Den engelske kanal mellom Dover i England og Calais i Frankrike, er igjen i hardt vær. For to år siden ga de rundt 800 sjøfolk sparken på dagen. Via en videomelding fikk sjøfolkene sjokkbeskjeden om at de ville bli erstattet av sjøfolk fra lavkostland.
Både organisasjoner og politikere engasjerte seg i saken og mente sparkingen var ulovlig, men rederiet hadde utnyttet et smutthull i loven, som fritar dem fra å betale minstelønn til maritime arbeidere, ansatte av et utenlandsk byrå og arbeidere på utenlandsregistrerte skip i internasjonalt farvann.
Grove avsløringer
Før påske avslørte avisen The Guardian at P&O-Ferries betalte sine nye sjøfolk så lite som 4,87 britiske pund i timen, tilsvarende 67 norske kroner.
Det kom også fram i intervjuene med sjøfolkene at de har jobbet 12-timersvakter, syv dager i uka inntil 17 uker i strekk. De fikk heller ikke lov å forlate fergene før kontrakten gikk ut.
Setter ned foten
Nå har Frankrike satt ned foten og implementert at deres minstelønnssats på 11,65 euro, tilsvarende 137 kroner i timen, også skal gjelde for disse sjøfolkene. Dette har de gjort for å stoppe sosial dumping og utnyttelse av sjøfolk.
– Vi kan ikke akseptere at et selskap kan sparke 800 sjøfolk på den måten, så vi måtte gjøre noe. Som politikere og som nasjon må vi gjøre det vi kan for å beskytte våre innbyggere og sjøfolk, har Hervé Berville, Frankrikes havminister, uttalt til The Guardian.
I tillegg til å innføre fransk minstelønn, skal det også være ulovlig å jobbe på fergene i mer enn to uker uten en fridag.
Berville legger til at loven skal gjelde for alle rederier som vil operere i Den engelske kanal.
England følger etter
England jobber også med å innføre en lignende lov. Der skal minstelønnen være 157 kroner i timen.
Den dagen loven om minstelønn er innført på begge sider av kanalen, vil rederier som bryter loven kunne få bot på 76.000 pund om dagen, omtrent 1 million norske kroner.
P&O-Ferries har ikke ønske å kommentere saken, eller om de vil anke den franske loven.
En talsperson for fergeselskapet har uttalt at de alltid har fulgt loven og betalt i hvert fall minstelønn som er bestemt av nasjonale og internasjonale regler, som er 72 kroner i timen.
Fryktet smiteeffekt
Internasjonal Transport Workers′ Federation (ITF) jobber stadig mot sosial dumping av sjøfolk.
De er veldig glade for at det har blitt en reaksjon mot P&O Ferries′ behandling av sine ansatte.
– Vi har fryktet at de andre rederiene som har operert i Den engelske kanal ville følge P&O-Ferries′ praksis med sosial dumping for kunne konkurrere på like vilkår. Da hadde problemet spredd seg som et virus, som en pandemi i Europa, og også nordover mot Norden og Norge, sier Ronny Øksnes.
Han er valgt inn som leder av det nyopprettede ITF Ferry Task Force, en ITF-komite som skal jobbe spesifikt med fergeproblematikk, deriblant sosial dumping, sikkerhet på ferger og bemanning.
FERGEMANN: Ronny Øksnes, ny leder av ITF Ferry Task Force, advarer mot at et selskap kan få slippe unna. Da kan det få en enorm smitteeffekt.
Mark Dearn
«Race to the bottom»
Øksnes advarer mot det han kaller «race to the bottom» og utdyper det med at når et selskap får underbetale sitt mannskap, eksempelvis dersom Color Line hadde flagget om til NIS, vil neppe DFDS godta at Color Line får bruke billigere, utenlandske sjøfolk, mens de selv må betale danske lønninger. Da er det såkalte «race to the bottom» i gang.
– Det var derfor det var så viktig for oss, og sjøfolk generelt, å vinne flaggsaken, der Color Line ville bytte ut 600 av sine ansatte med billigere utenlandsk arbeidskraft på Kiel-fergene. Det hadde hatt samme effekt som hvis P&O Ferries hadde fått lov til å lønne sjøfolk med 70 kroner i timen nå. De andre rederiene hadde vært nødt til å følge etter for å kunne konkurrere, og så ender man med sjøfolk som ikke har en lønn å leve av og med når de bor og jobber i Europa, fortsetter Øksnes.
Han påpeker at ITF Ferry Task Force er godt i gang med arbeidet for fergearbeidere.
– Det første møtet var veldig vellykket, og vi har lagd et arbeidsprogram vi skal jobbe med framover. Målet er å gjøre fergefolk mer synlige i ITF-systemet, slik at de også blir prioritert i ITFs forebyggende arbeid, sier den ferske lederen.
Canadiske Dan Kimmerly ble valgt inn som nestleder i komiteen.
Hvis P&O Ferries hadde fått lov til å lønne sjøfolk med 70 kroner i timen nå, hadde de andre rederiene vært nødt til å følge etter.
Ronny Øksnes, leder ITF Ferry Task Force
ITF
International Transport Workers′ Federation (ITF) jobber for ordnede og rettferdige forhold for alle transportarbeidere, deriblant sjøfolk.
En kjerneoppgave for ITF er å bekjempe bekvemmelighetsflagg.
Dette arbeidet ble startet på en konferanse i Oslo i 1948, da redere begynte å bruke bekvemmelighetsflagg.
Dette var for å bekjempe rederes misbruk og utnyttelse av sjøfolk på skip som seilte under bekvemmelighetsflagg.
Som politikere og som nasjon må vi gjøre det vi kan for å beskytte våre innbyggere og sjøfolk.
Hervé Berville, Frankrikes havminister
Flere saker
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum
En sikkerhetsvekker for alltid
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø