Søkelys på rekruttering og beredskap
På årets Passasjerbåtkonferanse ble bemanningsutfordringer og samfunnssikkerhet satt på dagsordenen.
REKRUTTERING: Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, påpekte hvor viktig rekrutteringen til maritime yrker er.
Jógvan H. Gardar
Passasjerbåtkonferansen 2025, arrangert av NHO Sjøfart i samarbeid med Leverandørutviklingsprogrammet (LUP), samlet sentrale aktører innen maritim næring, industri, reiseliv og politikk på Scandic Ørnen i Bergen i januar. Fokus var på hele passasjerbåtsegmentet – fra ferger og hurtigbåter til kystruten, cruise og beredskap.
To hovedtemaer dominerte diskusjonen: beredskap og rekruttering. Norske sjøfolk spiller en avgjørende rolle i samfunnssikkerheten, men samtidig er det store utfordringer knyttet til å sikre rekruttering til næringen.
BEREDSKAP: Oliver Berdal, sjef i Sjøforsvaret; Tom Haakenstad, beredskapssjef i Redningsselskapet og Hege-Merethe Bengtsson, adm. dir i Dnmf, i diskusjon om beredskap.
Jógvan H. Gardar
Sjøfolk som kritisk beredskapsressurs
Hege-Merethe Bengtsson, administrerende direktør i Det norske maskinistforbund, understreket at sjøfolk er en avgjørende, men ofte oversett del av Norges beredskapssystem.
– Over 80 prosent av all import og eksport til Norge går sjøveien. Hvis vi ikke har en stabil og forutsigbar bemanningssituasjon, kan vi ikke opprettholde sikker drift. Det gjelder i alle situasjoner – fra naturkatastrofer og pandemier til kriser med geopolitiske konsekvenser, sa Bengtsson.
Under pandemien ble det tydelig hvor sårbar sektoren var. Mange sjøfolk opplevde problemer med å komme seg hjem eller til sine fartøy på grunn av manglende beredskapsplaner for transport. Dette viser behovet for bedre kriseplanlegging på tvers av offentlige og private aktører.
Rekruttering – en varslet krise
Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, var tydelig på at rekrutteringen til maritime yrker ikke er god nok.
– Hvis vi skal forbli en maritim stormakt, må vi sørge for at vi har nok sjøfolk og at de har konkurransedyktige vilkår. Vi har sett for lite strategisk arbeid for å sikre kontinuerlig tilgang på nye sjøfolk, sa Sande.
– En undersøkelse viser at 46 prosent av rederiene ikke har god innsikt i hva unge forventer av en maritim karriere. Det tyder på en alvorlig kommunikasjonsbrist mellom næringen og de potensielle arbeidstakerne, sa Sande.
REKRUTTERING: Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, påpekte hvor viktig rekrutteringen til maritime yrker er.
Jógvan H. Gardar
Han viste også til at Sjøforsvaret skal rekruttere mange nye sjøfolk, noe som setter ytterligere press på en allerede presset rekrutteringsbase.
Oliver Berdal, sjef i Sjøforsvaret, støttet denne bekymringen og påpekte at hele bransjen må tenke nytt om hvordan de tiltrekker seg unge.
– Vi kan ikke rekruttere på samme måte som vi gjorde for 30 år siden. Vi må vise ungdom at en maritim karriere er framtidsrettet, innovativ og gir reelle muligheter, både til sjøs og på land. Hvis vi ikke endrer strategi, vil vi ikke få tak i de folkene vi trenger, sa Berdal.
I tillegg er frafallet fra maritime utdanninger høyt – i enkelte tilfeller opp mot 40 prosent. Store offentlige midler brukes på utdanninger som ikke fullføres, noe som forsterker utfordringen med å få nok kompetente folk til næringen.
Det grønne skiftet stiller nye krav
Even Sagebakken, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, pekte på at klimaomstillingen skaper både utfordringer og muligheter.
– Vi må være både fyrtårn og motor i det grønne skiftet, sa Sagebakken.
Han viste til at nullutslippsferger allerede er i drift, og at Norge leder an i utviklingen av ny maritim teknologi. Samtidig understreket han at behovet for arbeidskraft og kompetanse aldri har vært større.
– Vi må ikke bare rekruttere flere, men også sørge for at de som velger en maritim karriere faktisk blir værende i yrket. Dette krever både bedre rammevilkår og tydeligere karriereveier, sa han.
Han la også til at hvordan skipsfarten møter utfordringene nå, vil være avgjørende for Norges rolle i den globale maritime sektoren fremover.
MÅ BLI: – Vi må ikke bare rekruttere flere, men også sørge for at de som velger en maritim karriere faktisk blir værende i yrket, sa statssekretær, Even Sagebakken (Ap), i Nærings- og fiskeridepartementet.
Jogvan Hugo Gardar
Veien videre
Flere foredragsholdere var enige om at tiltak må iverksettes raskt for å møte utfordringene. Blant de viktigste forslagene var:
Bedre støtteordninger for maritime studenter for å redusere frafallet.
Større innsats fra rederiene for å gjøre yrket mer attraktivt og relevant for unge.
Tydeligere strategier for hvordan sjøfolk skal inngå i nasjonal beredskap.
Styrket samarbeid mellom utdanningsinstitusjoner og næringen for å sikre relevant kompetanse.
Flere saker
Jonny Eide
Fallet i NIS fortsetter – aktiviteten i NOR tiltar
Plass til alle – en nødvendighet
DEKKSSJEF PÅ TUR: Jobben er den samme, men tittelen kan bli ny for norske styrmenn.
RASJONSFOTO: Jógvan H. Gardar
– En viktig og riktig jobb
Jógvan H. Gardar
Den lange veien til norske lønnsvilkår
REKRUTTERING: Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, påpekte hvor viktig rekrutteringen til maritime yrker er.
Jógvan H. Gardar
Søkelys på rekruttering og beredskap
SKIPSBESØK: Håkon Eidset på siste skipsbesøk i Aberdeen, sammen med en av de som skal ta over besøkene på NIS-skipene, Vidar J. Vartdal.
Jogvan Hugo Gardar