JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krafttak for beredskap fra myndigheter og næring

nye tiltak: Hans Sande snakker til Landsmøtet i Alta 11. september, som foreslo tre konkrete strakstiltak for maritim totalberedskap.

nye tiltak: Hans Sande snakker til Landsmøtet i Alta 11. september, som foreslo tre konkrete strakstiltak for maritim totalberedskap.

Norsk Sjøoffisersforbund

OVERBLIKK: Maritim Uke i Haugesund var den første av sitt slag. Uken samlet bredden av norsk maritim næring til en uke fullspekket med solide foredrag, seminarer og konferanser. Programmet viste frem bredden i den unike maritime næringen vi har i Norge, med vårt unike samspill mellom, sjøfolk, myndigheter, rederier og øvrige aktører i klyngen.

Beredskap og sårbarhet var et sentralt tema under Maritim Uke. Forståelsen av at vi har fått en mer krevende sikkerhetspolitisk situasjon er i ferd med å feste seg i vår sektor, og det er bra. Nå haster det imidlertid med å sette inn tiltak som har effekt på kort så vel som på lang sikt.

Jeg er derfor glad for at Sjøoffisersforbundets landsmøte landet en resolusjon med forslag til tre konkrete strakstiltak for maritim totalberedskap:

1. Å revurdere unntakene fra NIS-loven

Myndighetene må revurdere unntaksbestemmelsene i NIS-loven knyttet til nasjonalitetskrav og losplikten. Spesielt viktig er det at myndighetene gjennomfører grundige sikkerhetsvurderinger for å vurdere risikoen knyttet til innvilgelse av farledsbevis til sjøfolk fra land som kan oppfattes som en trussel mot nasjonal sikkerhet.

2. Å sikre tryggere navigasjonssystemer

Maritim transport er avhengig av satellittbaserte navigasjonssystemer. Konsekvensene kan bli katastrofale dersom disse tukles med, og et fartøy mister kontrollen over systemet sitt. Derfor må det implementeres bedre sikkerhetstiltak mot fiendtlig aktivitet.

3. Å videreutvikle Notraship

Den norske handelsflåten var uvurderlig for den allierte krigføringen under andre verdenskrig, og er viktig for totalberedskapen vår i dag. Men ordningen må videreutvikles og moderniseres, for å svare på dagens sammensatte trusselbilde.

Selv om Norge er en liten økonomi, er vi en maritim stormakt. Vi har en langstrakt kystlinje med unike naturressurser og et verdensledende næringsliv.

Dette er både vår styrke og sårbarhet. Men med riktige tiltak kan vi også legge grunnlaget for ytterligere utvikling av de unike ressursene vi som næring besitter og forvalter. En klok start er tiltakene fra vårt landsmøte.