Maritim beredskap i en urolig tid
ØKENDE BEHOV: Under UNGkonferansen presenterte VK/fagskolestipendiat Stian Nordby i Sjøforsvaret den maritime satsingen i Forsvarets langtidsplan. – Det vil være et økende behov for maritimt utdannet personell – og behovet er stort allerede i dag, slo han fast.
Norsk Sjøoffisersforbund
OVERBLIKK: Alvoret har sunket inn for et tverrpolitisk Norge i 2025. I takt med en nyhetsstrøm der relasjonen mellom Europa og USA stadig utfordres og må rekalibreres, har norske politikere – i likhet med politikere i Europa for øvrig – gitt tydelige signaler om å øke prioriteringen av forsvar og sikkerhet betraktelig.
I januar kom stortingsmeldingen «Forberedt på krise og krig». Den slår fast at fordekt etterretningsvirksomhet foregår til enhver tid langs norskekysten, gjennom bruk av sivile fartøy. Aktiviteten knyttes til sabotasjeforberedelser, påvirkningsforsøk, omgåelse av sanksjonsregelverk og infiltrasjon. De samme forholdene advarer Politiets sikkerhetstjeneste mot i sin trusselvurdering for 2025.
I 2024 fikk vi på plass en helt nødvendig langtidsplan for Forsvaret. Planen innebærer investeringer på 611 milliarder over 12 år. Investeringen viser hvilket etterslep Norge har i Forsvaret, og hva det nå vil koste oss å ta det igjen. Utfordringen er at etterslepet er like stort i andre deler av samfunnet, som er avgjørende for vår felles totalberedskap.
I Norge har vi en av verdens lengste kystlinjer, med en uvurderlig strategisk betydning – for oss selv og for våre allierte. I ethvert scenario for krise i samfunnet, er vi avhengige av at infrastrukturen vår langs kysten er forutsigbar og fungerer. Da er det helt essensielt at vi har tilstrekkelig med sjøfolk. Per i dag er det imidlertid kritisk mangel på sjøfolk. Bare Sjøforsvaret trenger 1400 sjøfolk innen kort tid. Dette kommer i tillegg til eksisterende og framtidige behov innen den nasjonale og internasjonale handelsflåten.
Det haster å forberede samfunnet på en mer krevende geopolitisk virkelighet, som ikke potensielt kommer, men som allerede er her. Vi forventer at norske politikere tar konsekvensene av det, ved å lage en plan for opprustning av de delene av samfunnet som ved siden av Forsvaret vil være avgjørende i krise og krig.
For å sikre et tilstrekkelig antall sjøfolk, trengs det en konkret strategi for kompetanse og rekruttering. I Norsk Sjøoffisersforbund sitter vi på omfattende kunnskap om hva den bør innebære av adekvate virkemidler på kort og lang sikt. Vi vil selvfølgelig bistå med vår ekspertise, men vår klare forventning til politikere og myndigheter er at de tar tak umiddelbart – etterslepet er stort.
Flere saker
Hydrobulk fra LH2 Shipping AS, drevet av flytende hydrogen (LH₂), som gir nullutslipps maritime operasjoner / eliminerer CO₂-utslipp fra maritime operasjoner.
LH2 Shipping AS / Sigve Hoff Larsen.
Bygger verdens første hydrogendrevne bulkskip
Den nye kombi-katamaranen leveres juni 2026, og vil være utstyrt med et moderne elektrisk fremdriftssystem som gjør det mulig kjøre utslippsfritt på hele ruten.
Oma Baatbyggeri
Første hel-elektriske kombi-katamaran til Lysefjorden
FORBEREDELSER: Stein Roger Flåten (til høyre) er ansvarlig kobbekjøttkokk, mens formann Odd Arne Hermansen assisterer.
Jan Morten Holst
Kobbefest i Tromsø Skipperforening
ENDELIG: Store smil i Stortingets vandrehall etter at loven ble vedtatt. Fra venstre: Hans Sande, NSOF; Hege-Merethe Bengtsson; Dnmf; Bjørnar Skjæran, AP; Kurt Inge Angell, NSF; Kine Asper Vistnes, LO; Rune Støstad, Ap; Are Tomasgard, LO og Steffen Handal, Unio.
Tri Nguyen Dinh
Feiret at loven er vedtatt
Store skip ser deg ikke, derfor bør du holde god avstand. Hver sommer kommer småbåter altfor nær store fartøy - dette er svært risikabelt. Fra broa på et stort skip kan små båter rett foran baugen havne i blindsonen.
Statslos Alexander Nordahl/Kystverket
– Vi ser dere ikke før det er for sent
KAMPANJE: Sjøfolkene mener dette er den viktigste saken i vår tid. Om Fremskrittspartiet skal støtte sjøfolka, må de også støtte loven, mener Sjømannsforbundet.
Skjermdump fra kampanjen