Mellomoppgjøret 2025: Brudd mellom LO og NHO
Brudd i frontfaget, og LO varsler avtale- og plassoppsigelser for over 200 000 arbeidstakere.
Håvard Sæbø
jhg@maritimlogg.no
LO har i dag tirsdag 18. mars brutt lønnsforhandlingene med NHO i mellomoppgjøret 2025, og har samtidig varslet avtale- og plassoppsigelser for over 200 000 arbeidstakere. Dermed går lønnsoppgjøret videre til mekling hos Riksmekleren i slutten av mars.
– Vi har i fire dager gjennom forhandlinger forsøkt å komme til enighet, men må nå konstatere at vi står for langt fra hverandre. Derfor ber vi Riksmekleren om bistand, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding som LO har sendt ut etter at bruddet var et faktum.
LO og NHO ble ikke enige om årets lønnstillegg
LOs hovedkrav er å sikre arbeidstakernes andel av verdiskapingen og økt kjøpekraft, prioritere likelønn og motvirke lavlønn.
– Industrien går så det griner. Det er rom for et godt og solid lønnsoppgjør, som gir økt kjøpekraft. Vårt utgangspunkt er derfor både enkelt og rettferdig. Vi skal ha vår del av kaka, sier LO-lederen.
LO og NHO møtes til mekling 31. mars med meklingsfrist 1. april.
Flere saker
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø
Mellomoppgjøret 2025: Brudd mellom LO og NHO
KONTROLLTILTAK: Juristens råd til sjøfolk er å ikke akseptere kontrolltiltak uten videre. Skipsfarten har lange tradisjoner, men at et tiltak var akseptabelt tidligere, betyr ikke at det er akseptabelt i dag. Det er dessuten et helt annet fokus på personvern i dag enn tidligere.
rasjonsfoto: Jógvan H. Gardar
Kontroll av den ansatte på arbeidsplassen
Alf Tore Sørheim, konstituert sjøfartsdirektør, Marianne Warvik, fagkoordinator for arbeids- og levevilkår og Thomas Angell Bergh, fungerende avdelingsdirektør for operativt tilsyn.
Sjøfartsdirektoratet