– En helt super mulighet
I august blir Erlend Hjelmeland en av de aller første sjømennene i offshore service som går inn på 1:2-skiftordning. Han er glad for at godt samarbeid mellom de tillitsvalgte i sjømannsorganisasjonene og rederiet Eidesvik har gitt han muligheten.
STØ KURS: Kaptein Erlend Hjelmeland styrer mot en høst med mer fritid.
Privat
– Jeg syns det er helt supert. Dette har vært et ønske fra mange i mannskapet, og jeg tror flere vil hive seg på etter hvert. Det er mange som har lyst, og jeg syns de tillitsvalgte og rederiet har gjort en veldig god jobb for å få dette på plass, sier 39-åringen.
– Kjekt å bidra mer hjemme
Hjelmeland har jobbet tre år som kaptein på supplyskipet MS Frayja, men har vært ansatt i Eidesvik helt siden han var 22. Etter hvert har han stiftet familie, og nå passet det med en roligere arbeidshverdag.
– Det er jo derfor det heter livsfasepolitikk. Nå er ungene mine i en alder der mye foregår – med fotball, håndball og andre aktiviteter. Samtidig har min samboer en jobb som krever mye av henne, og da er det kjekt at jeg får denne muligheten til å bidra mer hjemme, forteller han.
FAMILIELIV: Hjelmeland ser fram til enda flere fine stunder med Bastian (11) og Olea (8) når han går inn på den nye 2:1-rotasjonen.
Privat
Gode erfaringer
Familien holder til i Kvinnherad, og Hjelmeland tror det er en fordel å bo et sted der boligprisene ikke er skyhøye. I en by tror han ikke det ville vært like enkelt.
– Du må bare avfinne deg med at selve lønna går ned, det er jo en vurdering man må ta. Jeg var frivillig med på tilsvarende ordning under offshorekrisa også, den gangen var det for at vi ikke skulle miste for mye folk. Min erfaring var at skatteutgiftene bidro til at nettotapet ikke ble så høyt som det kunne høres ut til.
FAMILIELIV: Hjelmeland ser fram til enda flere fine stunder med Bastian (11) og Olea (8) når han går inn på den nye 2:1-rotasjonen.
Privat
– Da var ungene veldig små, og min totalopplevelse var at det var verdt det for å få være mer med familien. Så jeg ser fram til høsten, avslutter Erlend Hjelmeland.
Flere saker
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum
En sikkerhetsvekker for alltid
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø