Ønsker mer forutsigbar bemanning
Sikkerhetsbemanning var et tema under Hurtigbåtkonferansen i Bergen, der Sjøfartsdirektoratet varslet en gjennomgang av regelverk og prosesser. Målet er mer forutsigbarhet for både arbeidstakere og arbeidsgivere i sektoren.
Fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.
Nils Ragnar Løvhaug
– Bemanning er noe av det mest krevende vi holder på med og bruker mest tid på i dialog med partene. Det er ofte utfordrende når vi skal bli enige om hva som er fornuftig sikkerhetsbemanning – både på enkeltfartøy og innenfor ulike segmenter, sa fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.
Rederne ber om dialog
På vegne av direktoratet måtte han under konferansen tåle kritikk fra blant andre NHO Sjøfart-direktør Frode Sund for det de oppfattet som til dels uforutsigbar forvaltning av bemanningskravene.
– Vi kan ikke få økte bemanningskrav fra søndag til mandag. Det som gjaldt i går, må også gjelde i dag. Våre medlemmer leverer anbud med lang kontraktlengde, og det som tilsynelatende er små grep for Sjøfartsdirektoratet kan bety store økonomiske konsekvenser for bransjen. Ikke minst gir plutselige endringer i bemanningskrav ustabilitet i arbeidsstokken, noe som påvirker sikkerheten om bord. Her må vi ha en dialog og få det på et bedre spor, mente Sund.
Vil forenkle prosesser
Nå er denne dialogen i gang, og Alf Tore Sørheim kunne fortelle at direktoratet jobber med et bemanningsprosjekt som kan bety endringer i både regelverk og søknadsprosesser.
– Gjennom Maritimt samarbeidsforum, der partene er med, har vi sett behovet for å gå gjennom regelverk og struktur rundt hvordan vi fastsetter sikkerhetsbemanning. Hensikten er å tydeliggjøre ting og sørge for forutsigbare og forenklede prosesser der partene er omforente så tidlig som mulig, slik at det ikke dukker opp store overraskelser underveis.
Sørheim påpeker at det er for tidlig å si hva arbeidet konkret vil munne ut i, men det kan være snakk om både forenklinger av regelverk og søknadsprosesser, og endringer i prosessene våre for å fastsette sikkerhetsbemanning om bord.
– Det blir nok en krevende jobb framover, men vi skal ikke sitte alene om dette. Det er selvsagt noe vi skal gjøre sammen med partene. Større forutsigbarhet rundt dette vil være til nytte for alle.
Morten Kveim i Norsk Sjøoffisersforbund.
Nils Ragnar Løvhaug
Objektive kriterier
Sjømannsorganisasjonenes representanter i Maritimt samarbeidsforum ønsker arbeidet velkommen. Morten Kveim i Norsk Sjøoffisersforbundet, som overvar diskusjonen under Hurtigbåtkonferansen, bekrefter at det har vært mye konflikt og arbeid med bemanningssaker
– Vi er svært positive til at denne prosessen settes i gang, noe vi har jobbet for over lengre tid. Vi vil arbeide for at bemanningsfastsettelsene skal baseres på objektive kriterier: Funksjoner som skal fylles, oppgaver som skal løses, og evne til å håndtere både normal drift og nødsituasjoner. Det blir viktig å få tydeligere nedfelt i regelverket at man skal kunne ivareta både daglig drift og nødsituasjoner. Du må se hvor mange du vil trenge i ulike situasjoner, og så sette bemanninga til det høyeste tallet. Jeg opplever at Sjøfartsdirektoratet er mer lydhøre for dette nå enn tidligere.
Håper på færre unntak
Odd Rune Malterud i Det norske maskinistforbund påpeker at dagens bemanningsforskrift, som er fra 2009, på enkelte punkter er gått ut på dato. Men han mener kritikken om uforutsigbar forvaltning av bemanningskravene er uberettiget.
– Sjøfartsdirektoratet har allerede igangsatt en omfattende undersøkelse og kartlegging av utfordringene med praktiseringen av et internasjonalt regelverk – som etter 2010 har utviklet seg positivt når det gjelder sikkerhets- og kompetansebemanning. Både hurtigbåt- og ferjeorganisasjonene har deltatt i dette utredningsarbeidet, uten å forstå at den styringsretten de har tilegnet seg ikke lenger er akseptabel, spesielt med tanke på nye energikilder som setter menneske og miljø i et mye høyere risikobilde og krever betydelig kompetanseheving for å nå nullvisjonen for tap av liv.
– Det er også disse organisasjonene som har fått flest unntak fra regelverket, med hensyn til kompetanse, skiftordninger og hviletid. En oppdatert forskrift kan bidra til at vi slipper å frykte å miste økonomisk gevinst på bekostning av sikkerheten – om alle følger samme regelverk er jo også konkurranseforholdet likt, slår Malterud fast.
Maritimt samarbeidsforum
Maritimt samarbeidsforum er den sentrale trepartsarenaen for drøfting og samarbeid om alle forhold som gjelder maritimt arbeidsliv på sjøen. Forumet erstattet fra 2022 «Sakkyndig råd for arbeids- og levevilkår for arbeidstakere på skip» (SAFE) og Rådet for maritime sertifikater og bemanning (RMBS) og er sammensatt av representanter fra myndighetene, partene i arbeidslivet, faglige sammenslutninger og relevante institusjoner.
Bemanningsforskriften
IMO-resolusjonen om sikkerhetsbemanning er innført i norsk rett gjennom bemanningsforskriften, som omhandler både sikkerhets- og driftsbemanning. For norske skip er det Sjøfartsdirektoratet som fastsetter sikkerhetsbemanning og utsteder bemanningsoppgave etter begjæring fra rederiet.
Bemanningen som er fastsatt i sikkerhetsbemanningssertifikatet, er den absolutte minimums kompetansebemanningen som skal være om bord. Skipsfører har etter loven øverste ansvar for at skipet er tilstrekkelig bemannet, mens rederiet er pliktsubjektet. Synspunkter fra skipsfører, skipsledelsen, verne- og miljøutvalget og tillitsmannsapparat skal dokumenteres på et eget kontrollskjema i forbindelse med fastsettelsen av sikkerhetsbemanning.
Bemanningsforskriften gjelder for norske passasjerskip uansett størrelse, norske lasteskip med bruttotonnasje 50 eller mer og norske fiskefartøy med lengde på 24 meter eller mer.
Flere saker
Fergekøer langs kysten. ILLUSTRASJONSFOTO
Jógvan H. Gardar
Mannskapsmangel lammer fergetrafikken
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Jógvan H. Gardar
Norge sanksjonerer russiske fiskerirederier – anklages for spionasje
Sommer, fint vær, godt humør, sjø. Og menn som prøver å vise seg frem. Ikke gjør det, er rådet fra Flyte.
Illustrasjonsfoto/Jógvan H. Gardar
Menn må skjerpe seg ved vannet
Kurt Andre Eide
CO₂-avgift truer bunkringsanlegg og arbeidsplasser i nord
Hydrobulk fra LH2 Shipping AS, drevet av flytende hydrogen (LH₂), som gir nullutslipps maritime operasjoner / eliminerer CO₂-utslipp fra maritime operasjoner.
LH2 Shipping AS / Sigve Hoff Larsen.
Bygger verdens første hydrogendrevne bulkskip
Den nye kombi-katamaranen leveres juni 2026, og vil være utstyrt med et moderne elektrisk fremdriftssystem som gjør det mulig kjøre utslippsfritt på hele ruten.
Oma Baatbyggeri