Mekling -Dnmf og Kystrederiene:
Kom til enighet under mekling
Dnmf og Kystrederiene møtte hos Riksmekleren 26. november og fant en felles forståelse for det Dnmf gikk til brudd på.
Jogvan Hugo Gardar
- Dnmf er fornøyde med at vi fikk gjennomslag for en løsning som sikrer at maskinsjefens lønnsposisjon er tydelig forankret i forskrift om kvalifikasjoner og sertifikater for sjøfolk, og dermed også STCW-konvensjonen, sier forhandlingsleder Hege-Merethe Bengtsson i Dnmf. Hun legger til at maskinsjefens lønn skal reflektere lederansvar, arbeidstid, kvalifikasjoner og kompleksiteten i rollen, inkludert teknologiske endringer. Avtalen sikrer også at maskinsjefens lønnsutvikling opprettholder sin relasjon til øvrig maritimt personell over tid.
Meklingen mellom Det norske maskinistforbund (Dnmf) og Kystrederiene ble gjennomført 26. og 27. november i Riksmeklerens lokaler i Oslo. Dnmfs delegasjon bestod av Ivar Helge Drågen og Jan Arild Sandøy fra forhandlingsutvalget.. Forhandlingsleder var administrerende direktør Hege-Merethe Bengtsson, og de fikk også bistand av rådgiverne Frank Winnberg og Anders Gjestad. Kommunikasjonsrådgiver Anette Mikalsen var også til stede under meklingen.
Én viktig sak
Dnmf gikk til mekling med kun én sak: å sikre maskinsjefens posisjon som nest best betalt om bord.
Dnmf hadde varslet at de ville ta ut medlemmer i streik hvis ikke partene kom til enighet. Kystrederiene svarte med lockout-varsel.
Dnmf opplyser at tariffperioden har vært preget av at enkelte av Kystrederienes rederier ikke har fulgt praksisen om at maskinsjefen skal være nest best betalt om bord, etter kapteinen.
- Dette prinsippet, som har vært en etablert norm i både norsk og internasjonal maritim næring, reflekterer maskinsjefens utdanning, ansvar, ledelse, kompetanse og rang. I meklingen fikk vi sikret en løsning som forankrer maskinsjefens plass i skipets hierarki og gir bedre økonomiske betingelser for medlemmene, sier Hege-Merethe Bengtsson.
Lønnsrammen
Norsk Sjømannsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund ble tidligere i høst enige med Kystrederiene om ny avtale. Frontfagets lønnsramme i år var 5,2 prosent, og Dnmf fikk forhandlet frem samme ramme som de andre sjømannsorganisasjonene, også på 5,2 prosent. De fleste andre som fikk oppgjør etter frontfagsmodellen, fikk 2,2 prosent i generelt tillegg i år. Medlemmene i sjømannsorganisasjonene får hele rammen. Av rammen på 5,2 prosent valgte forhandlingsutvalgene i sjømannsorganisasjonene å bruke 0,85 prosent av rammen på justering av innskudd til OTP (pensjonsinnskudd). Dette gir da et generelt tillegg på 4,35 prosent på alle satsene i hyretabellene fra 1. september 2024.
Avtalen innebærer også at pensjonsinnskuddet økes fra tre til fire prosent for lønn opp til 7,1 G. Et utvalg skal arbeide med modernisering og forenkling av avtaleverket, inkludert mer fleksible permisjonsordninger, som i forbindelse med fødsler.
Flere saker
Håvard Sæbø
Mellomoppgjøret 2025: Brudd mellom LO og NHO
Alf Tore Sørheim, konstituert sjøfartsdirektør, Marianne Warvik, fagkoordinator for arbeids- og levevilkår og Thomas Angell Bergh, fungerende avdelingsdirektør for operativt tilsyn.
Sjøfartsdirektoratet
Nesten 6000 tilsyn i 2024
Illustrasjonsfoto/Frank Winnberg
Forventer ny cruiserekord i 2025
Redere som bygger nytt er luta lei satsingen på det de kaller umoden teknologi.
Illustrasjonsfoto/Jógvan H. Gardar
Uenighet om myndighetenes satsing på hydrogen og ammoniakk.
SIGNERT: Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) sammen med partene som i dag signerte samarbeidserklæringen om maritim likestilling.
Jógvan H. Gardar
Signerte samarbeidserklæring om maritim likestilling
Ole Andreas Strøm Rosenberg er vinneren av vår fotokonkurranse «2024 på sjøen». Han forteller at bildet er tatt i mars 2024 i Det indiske hav, på en tur fra Cape Town til Singapore. Båten i bakgrunnen er «Normand Sirius», og de to i MOB-båten er lærlingen Benjamin Grønås Larsen og den litt mer erfarne matrosen Arild Silden. Se flere bilder og les om de andre vinnerne i vår konkurranse på side 12-15.
Ole Andreas Strøm Rosenberg