JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bytter fører til stress

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Maritim Logg på epost post@maritimlogg.no

LEDER: Sjøfolkene på vedlikeholdsfartøy i oljeindustrien møter en hverdag preget av hyppige endringer i mannskapsbyttedager. Denne uforutsigbarheten fører til stress, utmattelse og usikkerhet, som truer både sjøfolkenes mentale helse og sikkerheten om bord. De må stå klare flere dager i forveien, i uvisshet om når de faktisk skal på jobb eller hjem igjen – en situasjon som gjør det vanskelig å planlegge både jobb og fritid.

Professor Morten Birkeland Nielsen ved Stami advarer om at gjentatte uforutsigbare bytter kan svekke sjøfolks konsentrasjon og årvåkenhet – en alvorlig risiko i deres krevende arbeid. Når sjøfolk må gå om bord eller bli om bord uten å vite når de kan gå av, slites de ned både mentalt og fysisk. I en slik tilstand øker risikoen for små, men potensielt fatale feil.

Det er rederiet som avtaler avtalevilkårene med operatøren. Men spørsmålet er hva slike avtaler har å si når de i ytterste konsekvens for sjøfolkene leder til det samme: slitasje, utmattelse og svekket konsentrasjon. Når operatøren forsvarer fleksibiliteten med operasjonelle behov, kan det lett overskygge den menneskelige faktoren. Men i møte med en krevende arbeidshverdag under slike forhold, er det sjøfolkene, og deres familier, som bærer den tyngste byrden. Det kan se ut til at det er den menneskelige faktoren som ofte nedprioriteres.

Equinors talsperson, Gisle Ledel Johannessen, forklarer at fleksibiliteten skyldes komplekse oppgaver som IMR-fartøyene utfører på havbunnsutstyr. Hurtig mobilisering og sikkerhetsprosedyrer kan kreve raske omrokkeringer. Likevel er det på tide at de som har ansvar for planleggingen tar større hensyn til sjøfolks behov for forutsigbarhet. For sjøfolk som har lange perioder på sjøen, under krevende forhold, er det nødvendig med tydelige og forutsigbare rammer. Arbeidsforholdene blir raskt helseskadelige når en rimelig forutsigbarhet mangler.

Sjøfolkene gjør en viktig jobb under krevende forhold, men for å opprettholde både sikkerhet og motivasjon, må de vite at de kan stole på avtalene de inngår. En bærekraftig løsning krever en bedre balanse mellom operasjonelle krav og hensyn til sjøfolks helse, sikkerhet og trygghet.

Sikkerhet og helse må alltid stå øverst på prioriteringslisten, og sjøfolkene fortjener trygghet og stabilitet i arbeidshverdagen. Dette er en sak som handler om mer enn fleksibilitet i kontraktene. Det er mennesker, ikke maskiner, som holder operasjonene i gang.