Leder
Plass til alle – en nødvendighet
LEDER: Historien til Maria Åmås viser hvor krevende det kan være å være annerledes på sjøen. Hun forlot yrket etter det hun opplevde som grov trakassering, men er nå tilbake og ønsker å bidra til et godt arbeidsmiljø. Slik skal det være: Maritim næring må være for alle.
Tallene som kom fra Sjøfartsdirektoratet i 2023, der 27 prosent av sjøfolk hadde opplevd mobbing eller trakassering det siste året, var skremmende. Når arbeidsmiljøet svikter, går det ut over sikkerheten og rekrutteringen. Trivsel og trygghet er like viktig som verneutstyr og prosedyrer – et dårlig miljø kan presse erfarne sjøfolk ut og skremme nye fra å velge yrket.
Derfor er det positivt at næringen tar grep. Samarbeidserklæringen om likestilling er et skritt i riktig retning – med målrettet arbeid for rekruttering og arbeidsmiljø, og nulltoleranse for trakassering. Det samme er tiltakene i «Sikkerhet for alle»-rapporten.
Men holdningsarbeid må også prioriteres. For å skape varig endring må ledere og mannskap ta ansvar for å bygge en kultur der alle behandles med respekt. Det handler ikke bare om regelverk, men om hvordan vi møter hverandre i hverdagen. Ingen skal måtte tåle trakassering for å kunne jobbe på sjøen.
Språk endres også – begreper som «styrmann» og «sjømann» vurderes tilpasset for å speile et mer moderne og inkluderende sjøliv. Det er en viktig markering, men endringer må følges opp i praksis.
Sjøfolk har like stor rett til vern som alle andre arbeidstakere i Norge. Dette er ikke bare et spørsmål om likestilling – det handler om sikkerhet, rekruttering og maritim nærings framtid. Skal vi tiltrekke oss og beholde dyktige folk, må vi sikre at det er plass til alle.
Leder i Maritim Logg nr. 2 2025
Flere saker
Kurt Andre Eide
CO₂-avgift truer bunkringsanlegg og arbeidsplasser i nord
Hydrobulk fra LH2 Shipping AS, drevet av flytende hydrogen (LH₂), som gir nullutslipps maritime operasjoner / eliminerer CO₂-utslipp fra maritime operasjoner.
LH2 Shipping AS / Sigve Hoff Larsen.
Bygger verdens første hydrogendrevne bulkskip
Den nye kombi-katamaranen leveres juni 2026, og vil være utstyrt med et moderne elektrisk fremdriftssystem som gjør det mulig kjøre utslippsfritt på hele ruten.
Oma Baatbyggeri
Første hel-elektriske kombi-katamaran til Lysefjorden
VIKTIG OPPGAVE: Mange operasjoner om bord setter krav til gode vernetiltak, som her på fiskebåten «Havtind». Kim-Helge Fjereide i NSF (innfelt) mener det er på høy tid at verneombudets rolle blir styrket.
Nils Ragnar Løvhaug
Verneombudet skal styrkes
FORBEREDELSER: Stein Roger Flåten (til høyre) er ansvarlig kobbekjøttkokk, mens formann Odd Arne Hermansen assisterer.
Jan Morten Holst
Kobbefest i Tromsø Skipperforening
ENDELIG: Store smil i Stortingets vandrehall etter at loven ble vedtatt. Fra venstre: Hans Sande, NSOF; Hege-Merethe Bengtsson; Dnmf; Bjørnar Skjæran, AP; Kurt Inge Angell, NSF; Kine Asper Vistnes, LO; Rune Støstad, Ap; Are Tomasgard, LO og Steffen Handal, Unio.
Tri Nguyen Dinh