Retten til samvær
LEDER: Tidligere kunne sjøfolk være borte i månedsvis uten større kontakt med familien der hjemme. Et og annet telegram, og noen få samtaler på langbølgen, der alle kunne høre hva som ble sagt. Det var eneste kontakten hjem.
Teknologien har utviklet seg raskt, og internettilgang har blitt en livslinje for mange som jobber langt borte fra familien – ikke minst for de som arbeider på sjøen. Men selv om verden er mer sammenkoblet enn noen gang før, er det fortsatt utfordringer for sjøfolk når det gjelder å holde kontakten med sine kjære. Mange som seiler opplever begrenset tilgang til internett om bord, noe som gjør det vanskelig å ha regelmessig og meningsfull kontakt med partner, barn og venner. Sjøfolk har ikke samme nettilgang som folk på land tar som en selvfølge, ja nærmest som en menneskerett.
En undersøkelse fra ITF (International Transport Workers’ Federation) viser at mangelen på stabil internettforbindelse om bord på skip er en stor utfordring. Ifølge rapporten føler 60 prosent av sjøfolk seg isolert og savner mer kontakt med familien. Flere forteller om hvordan denne avstanden skaper en emosjonell barriere som er vanskelig å overvinne, selv når de har mulighet til å komme hjem i noen uker etter en lang tur.
Mangel på internettilgang handler ikke bare om trivsel, men også om mental helse. I en tid der kontakt med omverdenen, enten det er gjennom videosamtaler eller sosiale medier, er blitt en selvfølge for de fleste, er det en påminnelse om hvor sårbar man kan føle seg når man blir frarøvet denne kontakten. For de som tilbringer mye tid på sjøen, kan sporadisk og uforutsigbar nettforbindelse forsterke følelsen av ensomhet.
Men dette er også en situasjon som kan forbedres. Flere rederier begynner å investere i bedre internettilgang om bord, og det er et økende press fra sjøfolkene selv om å prioritere dette som en del av arbeidsmiljøet. Sikkerhet på sjøen vil alltid komme først, men i en tid der teknologi muliggjør konstant forbindelse nesten hvor som helst i verden, bør ikke sjøfolk stå igjen uten denne rettigheten.
Flere saker
Jonny Eide
Fallet i NIS fortsetter – aktiviteten i NOR tiltar
Plass til alle – en nødvendighet
DEKKSSJEF PÅ TUR: Jobben er den samme, men tittelen kan bli ny for norske styrmenn.
RASJONSFOTO: Jógvan H. Gardar
– En viktig og riktig jobb
Jógvan H. Gardar
Den lange veien til norske lønnsvilkår
REKRUTTERING: Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, påpekte hvor viktig rekrutteringen til maritime yrker er.
Jógvan H. Gardar
Søkelys på rekruttering og beredskap
SKIPSBESØK: Håkon Eidset på siste skipsbesøk i Aberdeen, sammen med en av de som skal ta over besøkene på NIS-skipene, Vidar J. Vartdal.
Jogvan Hugo Gardar