ITF Cabotage Task Force:
– Viktig plattform for norske interesser
2.-5. mars representerte Direktør Hans Sande NSOF på ITF sin Cabotage Task Force-samling i Montréal.
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
ITF Cabotage Task Force er en internasjonal arbeidsgruppe under den Internasjonale Transportarbeiderføderasjonen (ITF) som har som hovedformål å beskytte og styrke kabotasjepolitikken globalt.
– Kabotasjeprinsippet innebærer at innenriks skipsfart i et lands territorialfarvann skal forbeholdes nasjonale rederier og sjøfolk, noe som bidrar til å sikre arbeidsplasser, opprettholde maritim kompetanse, beskytte nasjonale interesser og forhindre sosial dumping. Task Forcen fungerer som et globalt forum for erfaringsutveksling, strategisk samarbeid og koordinering av tiltak for å styrke og bevare nasjonale kabotasjeregler i ulike land, forklarer Sande.
Norsk lønn skal debatteres
Fra NSOFs side redegjorde han for status på innføringen av norske lønns- og arbeidsvilkår i nasjonale farvann.
– Etter mange års kamp ble lovforslaget lagt fram i fjor, men det har svakheter som må adresseres. Regjeringen har varslet at en proposisjon skal til behandling i Stortinget i april 2025. Dette er en sak av stor betydning for norsk sjøfart, da det sikrer rettferdige konkurransevilkår og et sterkt hjemmemarked for norske sjøfolk, slår Sande fast.
– Deltakelsen i ITF Cabotage Task Force gir NSOF en viktig plattform for å fremme norske interesser og utveksle erfaringer med andre land som har lignende utfordringer. Arbeidet med å sikre gode rammevilkår for maritim sektor fortsetter, og NSOF vil være en aktiv pådriver for å styrke norske sjøfolks rettigheter og arbeidsvilkår i tiden framover og å støtte andre nasjoner i deres arbeid, avslutter han.
Kabotasje i maritim næring
Kabotasjeprinsippet innebærer at innenriks skipsfart i et lands territorialfarvann skal forbeholdes nasjonale rederier og sjøfolk. I Norge betyr dette at transport mellom to norske havner normalt skal utføres av norskregistrerte fartøy med norske mannskaper.
Hensikten er å sikre arbeidsplasser, opprettholde maritim kompetanse, beskytte nasjonale interesser og forhindre sosial dumping. Prinsippet bidrar også til å styrke nasjonal kontroll over sjøtransporten og sikre like konkurransevilkår.
Internasjonalt samarbeider flere land om å bevare og styrke nasjonale kabotasjeregler. En egen Task Force fungerer som et globalt forum for erfaringsutveksling, strategisk samarbeid og koordinering av tiltak på dette området.
Flere saker
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø
Mellomoppgjøret 2025: Brudd mellom LO og NHO
KONTROLLTILTAK: Juristens råd til sjøfolk er å ikke akseptere kontrolltiltak uten videre. Skipsfarten har lange tradisjoner, men at et tiltak var akseptabelt tidligere, betyr ikke at det er akseptabelt i dag. Det er dessuten et helt annet fokus på personvern i dag enn tidligere.
rasjonsfoto: Jógvan H. Gardar
Kontroll av den ansatte på arbeidsplassen
Alf Tore Sørheim, konstituert sjøfartsdirektør, Marianne Warvik, fagkoordinator for arbeids- og levevilkår og Thomas Angell Bergh, fungerende avdelingsdirektør for operativt tilsyn.
Sjøfartsdirektoratet