Det er nå eller aldri
VIKTIG ARBEID: Norske sjøfolk gjør en samfunnskritisk jobb og representerer sentral kjernekompetanse. Her fra broa på Rem Art ved Vestbase i Kristiansund.
Marius Mandal Bårdsgjerde
OVERBLIKK: Norske lønns- og arbeidsvilkår burde være en selvfølge også i norske farvann, men slik er det dessverre ikke. Selv på norsk sokkel, hvor Norge skaper vår fremtidige velstand, har skiftende regjeringer unnlatt å sikre norske lønns- og arbeidsvilkår. Hvorfor skal norske redere med norsk besetning måtte konkurrere i hjemlige farvann med utenlandske operatører som har helt andre driftsutgifter? Nettolønnsordningen er viktig, men den er ikke tilstrekkelig for å utjevne de norske sjøfolkenes konkurranseulempe.
Hvorfor mener norske politikere at man ikke skal kunne sikre en inntekt på havet i hjemlige farvann som gjør det mulig å leve i Norge? Hvorfor vurderes ikke disse arbeidsplassene til sjøs som samfunnskritiske og viktige, både for sysselsetting av sjøfolk og for den kjernekompetansen de representerer, som er avgjørende for å opprettholde en maritim klynge i Norge?
Noen roper proteksjonisme; vi roper politisk tafatthet. Regjeringen har nylig sendt ut et forslag om at utenlandske operatører på utenlandsk flagg må tilby sine ansatte norske lønns- og arbeidsvilkår. Forslaget har sine svakheter, og disse har vi påpekt. Vi forventer intet mindre enn at disse hullene tettes, slik at vi får et robust rammeverk for gjennomføring av reguleringen.
Det er nå eller aldri.
Flere saker
Jonny Eide
Fallet i NIS fortsetter – aktiviteten i NOR tiltar
Plass til alle – en nødvendighet
DEKKSSJEF PÅ TUR: Jobben er den samme, men tittelen kan bli ny for norske styrmenn.
RASJONSFOTO: Jógvan H. Gardar
– En viktig og riktig jobb
Jógvan H. Gardar
Den lange veien til norske lønnsvilkår
REKRUTTERING: Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, påpekte hvor viktig rekrutteringen til maritime yrker er.
Jógvan H. Gardar
Søkelys på rekruttering og beredskap
SKIPSBESØK: Håkon Eidset på siste skipsbesøk i Aberdeen, sammen med en av de som skal ta over besøkene på NIS-skipene, Vidar J. Vartdal.
Jogvan Hugo Gardar