Sjøfolk
Får mer konkurranse om å organisere sjøfolk
- Det nye forbundet fokuserer bare på offshoreavtalen. Vi må tenke på alle sjøfolk i alle segmenter, sier Kurt Inge Angell, leder i Sjømannsforbundet.
Safes tariffavtale med Rederiforbundet gjelder bare fartøy i innenriksfart og offshore. De skipene som er registrert i NOR-registeret.
Tri Nguyen Dinh
torgny@lomedia.no
Safe har i flere tiår knivet om medlemmer i oljenæringa med LO-forbundet Styrke.
Nå vil YS-forbundet Safe også konkurrere med sjømannsorganisasjonene om medlemmer i sjøfarten.
For å kunne konkurrere må et forbund ha inngått en tariffavtale på området.
Før sommeren 2024 sendte Safe krav til Rederiforbundet om å få tariffavtaler som er like de arbeidsgiverne har med de andre sjømannsorganisasjonene.
Kravet ble avvist.
Plassoppsigelse
Da sendte Safe melding om plassoppsigelse for 406 medlemmer på området sjøfart offshore. Forbundet varslet da streik for 86 medlemmer i første omgang.
Streiken ble unngått da partene ble enige.
Grunnen til at Safe lyktes denne gangen, er fordi de har klart å bygge klubber og engasjere tillitsvalgte, mener første nestleder i Safe, Kai Morten Anda.
For 20 år siden
Før jul ble Rederiforbundet og fagforbundet Safe enige om én ny hovedavtale og fire nye overenskomster for sjøfolk. Dermed får de etablerte sjømannsorganisasjonene kamp om medlemmene.
Safe får tariffavtaler som tilsvarer de tariffavtalene som Rederiforbundet allerede har inngått med de to LO-forbundene Sjøoffisersforbundet, Sjømannsforbundet og Maskinistforbundet i Unio.
– Vi har forsøkt å få på plass avtale en gang før, for 20 år siden, men da fikk vi det ikke til. Denne gangen klarte vi det, sier Anda til forbundets nettsider.
Kamp mot Nopef
Årsaken til at det ikke gikk den gangen, var intern kamp i YS. Dnmf var på den tida YS-medlem. De likte svært dårlig at et annet YS-forbund forsynte seg av deres avtaleområde.
Safe har vært i en årelang kamp med LO-forbund om å organisere oljearbeidere.
Forløperen til Safe var Oljearbeidernes Fellessammenslutning. De ble stiftet i 1973, og var først ute med å organisere arbeidsfolk i Nordsjøen.
LO-forbundet Nopef ble stiftet først i 1977. Dette var starten på en hard rivalisering mellom de to forbundene om å organisere oljearbeiderne. Nopef er en av forløperne til det som i dag er Forbundet Styrke.
Godt fagforeningsarbeid
– Vi ønsker å drive et godt fagforeningsarbeid blant sjøfolk, sier Raymond Midtgård til FriFagbevegelse.
Safes avtaler gjelder bare for skip registrert i NOR-registeret. De andre sjømannsorganisasjonene har i tillegg avtaler for internasjonal skipstrafikk i Norsk Internasjonalt skipsregister, NIS-registeret.
Midtgård sier at Safe nå vil være med på å sikre god HMS og utvikle tariffavtalen i takt med den økende kompetansen og bruken av fartøy på norsk sokkel.
Bare offshore
Leder i Sjømannsforbundet, Kurt Inge Angell, konstatere at det nå har kommet et fjerde forbund for sjøfolk som har forhandlingsrett.
– Men Safe fokuserer bare på offshoreavtalen. Vi må tenke på alle sjøfolk i alle segmenter, sier Angell til FriFagbevegelse.
Han mener at både Sjømannsforbundet og Safe har samme mål: Skape den best mulige arbeidshverdagen for sjøfolk.
– Vi favoriserer ingen kategorier, men må bare stå på for å gjøre en best mulig jobb for alle sjøfolk. Vi skal konsentrere oss om det vi gjør og fortsette å gjøre den gode jobben vi gjør. At vi er et forbund som vokser betyr at medlemmene, også offshore, er fornøyde med oss, og vi skal gjøre alt for at det fortsetter slik, sier Angell.
Alle yrkesgrupper
En viktig forskjell mellom Safe og de andre er at sjømannsorganisasjonene har sine egne «særforbund» for de forskjellige yrkesgruppene på skipet. Kapteiner og styrmenn er i Norsk Sjøoffisersforbund, maskinistene i Maskinistforbundet og resten av mannskapet i Sjømannsforbundet.
Safe skal organisere alle yrkesgruppene om bord i offshore NOR-skip.
Safe kommer til å ha forhandlingsrett i mellomoppgjøret 2025, men ikke anledning til å gå til konflikt. Bakgrunnen for dette er at Safe kommer inn som avtalepart midt i en tariffperiode, og et hoved- og mellomoppgjør har ofte sammenheng, skriver Safe på sine nettsider.
Flere saker
Håvard Sæbø
Mellomoppgjøret 2025: Brudd mellom LO og NHO
Alf Tore Sørheim, konstituert sjøfartsdirektør, Marianne Warvik, fagkoordinator for arbeids- og levevilkår og Thomas Angell Bergh, fungerende avdelingsdirektør for operativt tilsyn.
Sjøfartsdirektoratet
Nesten 6000 tilsyn i 2024
Illustrasjonsfoto/Frank Winnberg
Forventer ny cruiserekord i 2025
Redere som bygger nytt er luta lei satsingen på det de kaller umoden teknologi.
Illustrasjonsfoto/Jógvan H. Gardar
Uenighet om myndighetenes satsing på hydrogen og ammoniakk.
SIGNERT: Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) sammen med partene som i dag signerte samarbeidserklæringen om maritim likestilling.
Jógvan H. Gardar
Signerte samarbeidserklæring om maritim likestilling
Ole Andreas Strøm Rosenberg er vinneren av vår fotokonkurranse «2024 på sjøen». Han forteller at bildet er tatt i mars 2024 i Det indiske hav, på en tur fra Cape Town til Singapore. Båten i bakgrunnen er «Normand Sirius», og de to i MOB-båten er lærlingen Benjamin Grønås Larsen og den litt mer erfarne matrosen Arild Silden. Se flere bilder og les om de andre vinnerne i vår konkurranse på side 12-15.
Ole Andreas Strøm Rosenberg