Første hel-elektriske kombi-katamaran til Lysefjorden
– Dette er et viktig skritt mot en stadig grønnere fremtid for fjordtrafikken i Norge, sier daglig leder Gunnar Jan Oma i Oma Baatbyggeri. Nå skal verftet bygge Rødnes første hel-elektriske kombi-katamaran for ruten på Lysefjorden. Levering er planlagt i juni 2026.
Den nye kombi-katamaranen leveres juni 2026, og vil være utstyrt med et moderne elektrisk fremdriftssystem som gjør det mulig kjøre utslippsfritt på hele ruten.
Oma Baatbyggeri
jhg@maritimlogg.no
Rødne har inngått kontrakt med Oma Baatbyggeri om bygging av en ny, hel-elektrisk kombi-katamaran som skal settes inn i rute mellom Lauvik og Lysebotn. Den nye båten, som leveres i juni 2026, skal operere på en langsiktig kontrakt for Kolumbus, og markerer et viktig steg i retning av mer bærekraftig og utslippsfri sjøtransport.
Fartøyet bygges ved Oma Baatbyggeri på Stord i Rogaland – et verft som har lang erfaring med lette aluminiumsbåter. Den hel-elektriske katamaranen vil bli bygget i sjøvannsbestandig aluminium, et lett, sterkt og resirkulerbart materiale som gir høy energieffektivitet. Fartøyet vil være i stand til å operere utslippsfritt på hele strekningen i Lysefjorden.
– Vi i Oma er stolte over å levere vårt første fartøy til Rødne og samtidig bidra til en stadig grønnere fremtid for fjordtrafikken i Norge, sier daglig leder Gunnar Jan Oma.
Dette er Rødne og Oma Baatbyggeri
Rødne
Rødne er Norges største familieeide hurtigbåtrederi. Selskapet ble startet i 1956 og består i dag av tre virksomhetsområder: Rødne Trafikk og Rødne Ambulanse leverer rute- og ambulansetjenester til øysamfunn på vestlandskysten. Rødne Fjord Cruise tilbyr fjordopplevelser fra Stavanger, Bergen og Tromsø til bedrifter, lokalbefolkningen og turister fra hele verden. Rødne har et klart mål om å være ledende på miljøvennlig båttransport.
Rederiet har i dag 150 fast ansatte. Hovedkontoret ligger på Sjernarøy.
Kilde: Rødne
Oma Baatbyggeri
Oma Baatbyggeri AS er et familieeid skipsverft etablert i 1909, med base i Leirvik på Stord. Med over 70 års erfaring i bruk av aluminium, har selskapet utviklet seg til å bli en ledende aktør innen design og bygging av lettbygde katamaraner. Verftet er kjent for å kombinere tradisjonelt håndverk med moderne teknologi, og leverer fartøy som er optimalisert for lavt energiforbruk, høy driftssikkerhet og krevende maritime forhold. Selskapet har spesialisert seg på passasjer- og bilferge- segmentene, og har de siste årene levert en rekke hybride og hel-elektriske fartøy til både offentlige og private aktører. Med et sterkt fokus på bærekraft, innovasjon og kvalitet, har Oma Baatbyggeri befestet sin posisjon innen grønn maritim teknologi og fremtidsrettede løsninger for kollektivtransport til sjøs.
Kilde: Oma Baatbyggeri
Langt samarbeid – første nybygg
Selv om Oma og Rødne har samarbeidet tett i mange år, er dette første gang Oma leverer et nybygg til Rødne. For Rødne er det viktig å samarbeide med norske partnere med høy kompetanse på innovative og miljøvennlige løsninger.
– Rødne er et norsk, familieeid selskap. Det er naturlig for oss å velge norske samarbeidspartnere med spisskompetanse når vi skal bygge nye båter, sier Lars Rødne. – Vi kjenner Oma som en solid leverandør av båter i verdensklasse, og ser fram til at vi sammen skal bygge et topp moderne hel-elektrisk fartøy som vil gi en stabil og langsiktig løsning for sambandet på Lysefjorden.
Den nye båten:
Investering: 150 millioner kroner
Bygget etter HSC-2000 koden
Lengde: 45 meter
Bredde: 11 meter
Maksfart: 18 knop
Batterikapasitet: 2,7 MW
Antall passasjerer: 97
Antall biler: 12 eller en kombinasjon bil og lastebil
Kilde: Fjord Norway
For både folk og varer
Kombi-katamaranen er utviklet for å kombinere effektiv drift med fleksibel bruk. Den vil ha kapasitet til å frakte vogntog, personbiler, last og opptil 97 passasjerer – både pendlere og turister. Komfort og naturopplevelse står sentralt i utformingen av båten.
Rødne har i mer enn 50 år fraktet både fastboende og tilreisende til og fra Lysefjorden.
– Vi er opptatt av å bidra til utvikling av Lysefjorden, og ser fram til å ønske både lokalbefolkningen og turister fra hele verden velkommen om bord i den nye båten på en av våre daglige avganger, sier Lars Rødne.
Flere saker
Hydrobulk fra LH2 Shipping AS, drevet av flytende hydrogen (LH₂), som gir nullutslipps maritime operasjoner / eliminerer CO₂-utslipp fra maritime operasjoner.
LH2 Shipping AS / Sigve Hoff Larsen.
Bygger verdens første hydrogendrevne bulkskip
Den nye kombi-katamaranen leveres juni 2026, og vil være utstyrt med et moderne elektrisk fremdriftssystem som gjør det mulig kjøre utslippsfritt på hele ruten.
Oma Baatbyggeri
Første hel-elektriske kombi-katamaran til Lysefjorden
FORBEREDELSER: Stein Roger Flåten (til høyre) er ansvarlig kobbekjøttkokk, mens formann Odd Arne Hermansen assisterer.
Jan Morten Holst
Kobbefest i Tromsø Skipperforening
ENDELIG: Store smil i Stortingets vandrehall etter at loven ble vedtatt. Fra venstre: Hans Sande, NSOF; Hege-Merethe Bengtsson; Dnmf; Bjørnar Skjæran, AP; Kurt Inge Angell, NSF; Kine Asper Vistnes, LO; Rune Støstad, Ap; Are Tomasgard, LO og Steffen Handal, Unio.
Tri Nguyen Dinh
Feiret at loven er vedtatt
Store skip ser deg ikke, derfor bør du holde god avstand. Hver sommer kommer småbåter altfor nær store fartøy - dette er svært risikabelt. Fra broa på et stort skip kan små båter rett foran baugen havne i blindsonen.
Statslos Alexander Nordahl/Kystverket
– Vi ser dere ikke før det er for sent
KAMPANJE: Sjøfolkene mener dette er den viktigste saken i vår tid. Om Fremskrittspartiet skal støtte sjøfolka, må de også støtte loven, mener Sjømannsforbundet.
Skjermdump fra kampanjen