JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mobbing og trakassering truer sikkerheten

Mobbing og trakassering påvirker arbeidsmiljøet og sikkerheten for sjøfolk på norske skip negativt. Kvinner og andre minoriteter om bord er særlig utsatt.
NYE TILTAK: Mange sjøfolk opplever mobbing og trakassering om bord. Nå tas det nye grep for å bekjempe problemet. IllustrasjonsFOTO: Tri Nguyen Dinh

NYE TILTAK: Mange sjøfolk opplever mobbing og trakassering om bord. Nå tas det nye grep for å bekjempe problemet. IllustrasjonsFOTO: Tri Nguyen Dinh

rasjonsFOTO: Tri Nguyen Dinh

Det er blant konklusjonene i en ny rapport fra Sjøfartsdirektoratet, som foreslår flere tiltak for å bøte på dette. Sjømannsorganisasjonene har jobbet aktivt med disse problemstillingene i en årrekke – og arbeidet fortsetter.

I Sjøfartsdirektoratets undersøkelse om maritim sikkerhet fra 2023, oppga 27 prosent av sjøfolk at de hadde opplevd en eller flere former for mobbing eller trakassering det siste året. Norsk Sjømannsforbund gjennomførte også sin egen undersøkelse, med tilsvarende nedslående resultat. 

Gjennom 2024 satte Sjøfartsdirektoratet søkelys på psykososialt arbeidsmiljø om bord på norske skip, og i februar kom forskningsrapporten «Sikkerhet for alle - Tiltak for en sikrere og mer inkluderende arbeidsplass på sjøen», som er utarbeidet av SINTEF, i samarbeid med Likestillingssenteret KUN.

– Sjøfolk har, på generelt grunnlag, den mest ulykkesutsatte og risikable arbeidsplassen her til lands. Forhold rundt kjønn, seksuell legning, språk og nasjonalitet øker denne risikoen. Derfor er innsikten og anbefalingene denne rapporten gir oss veldig viktig, sier Therese Landås, leder av underavdeling for Sjøfolk i Sjøfartsdirektoratet.

Positiv til tiltakene

Forbundsleder Kurt Inge Angell i Norsk Sjømannsforbund ønsker rapporten velkommen, og er glad for at de alvorlige mobbetallene blir fulgt opp med konkrete forslag til tiltak.

– Jeg vil særlig trekke fram tiltakene som gjelder kompetansehevning hos rederiene – det å styrke sjøfolks reelle mulighet til å varsle, og at rederiene og skipsledelsen følger opp sitt HMS-ansvar. Her er vi glade for at rapporten peker på at verneombudets rolle må styrkes.

– Det er også positivt at tiltakene omfatter helheten i utfordringer næringen står i, for eksempel med tanke på det å jobbe for en forbedret familie- og livsfasepolitikk, poengterer han.

Trivsel, trygghet og folkeskikk

Direktør Hans Sande i Norsk Sjøoffisersforbund mener dette er problemstillinger alle bør være opptatt av.

– Sjøfarten skal være en trygg arbeidsplass for alle, men vi vet at det fortsatt finnes utfordringer. Vi husker alle vår første tur til sjøs – usikre på hva som ventet oss. Men som oftest ble usikkerheten omgjort til følelsen av å være inkludert i et fellesskap. Den nye rapporten viser at det ikke nødvendigvis alltid er slik. 

– Dette handler ikke bare om sikkerhet – det handler også om trivsel, trygghet og folkeskikk. Når disse faktorene mangler, kan det føre til at flere slutter i næringen, rekrutteringen svekkes, og risikoen om bord øker, understreker Sande, og utdyper hva han legger i de tre begrepene:

– Trivsel handler om å være en del av et inkluderende arbeidsmiljø der alle føler seg respektert, hørt og verdsatt. Et godt arbeidsmiljø reduserer stress, fremmer samarbeid og gjør sjølivet mer bærekraftig for flere.

– Trygghet handler om mer enn å ha riktig verneutstyr og gode prosedyrer. Det betyr å kunne si ifra uten frykt for konsekvenser, å vite at man blir tatt på alvor, og at både kolleger og ledelse tar ansvar for å håndheve nulltoleranse for trakassering og diskriminering.

– Folkeskikk handler om å skape et arbeidsmiljø der alle føler seg trygge og inkludert, uavhengig av kjønn, bakgrunn eller erfaring. Det handler om grunnleggende respekt for kollegaer, å si ifra om uakseptabel oppførsel og å bidra til et godt arbeidsmiljø.

Skjerpet internasjonalt regelverk

Fagsjef Odd Rune Malterud i Det norske maskinistforbund forteller at forbundet gjennom ITF over flere år har jobbet med de som har sitt arbeid om bord sin psykiske helse, som konsekvens av blant annet mobbing og trakassering. Dette har resultert i en endring av den internasjonale STCW-koden, som snart trer i kraft. 

– Fra 2026 må alle som har sitt arbeid om bord ta et nytt obligatorisk sikkerhetskurs, som nå inkluderer forebygging og hvordan man skal reagere og varsle om mobbing og trakassering, inkludert vold, seksuelle overgrep og seksuell trakassering. Disse sikkerhetsfaktorene er nå definert som en del av sikkerhetsstyringen pålagt gjennom ISM-kode, med klare ansvarsområder og varslingsprosedyrer.

– De nye kravene til sikkerhetsopplæring er vedtatt i IMO og ILO, og medfører i praksis at et skip ikke kan forlate havnen før alle om bord har tatt det nye sikkerhetskurset. Dette betyr faktisk at det finnes et helhetlig internasjonalt maritimt regelverk for å forhindre slike respektløse handlinger. 

– Sammen må vi danne en sikkerhetskultur hvor den personlige sikkerhetsplattform består av å være medisinsk skikket til tjeneste på skip, ha ferdighetsbevis eller kompetansesertifikat, ha respekt for alle andre personer uavhengig av kjønn, nasjonalitet, seksuell legning, kjønnsidentitet eller religion, samt karriere- og kompetanseutvikling, slår Malterud fast.  

Jobber på bred front

Kurt Inge Angell og Sjømannsforbundet jobber på bred front med problemstillingene. I 2022 vedtok landsmøtet et tydelig oppdrag om å forbedre likestilling og motvirke trakassering og diskriminering av skipsbesetning. Forbundet er part i samarbeidserklæringen for å forebygge trakassering i fiskerinæringen, har nylig signert likestillingserklæringen for maritim næring, og er partner i trakasseringsbarometeret, en omfattende undersøkelse om seksuell trakassering i arbeidslivet.

– Inn mot medlemmer og tillitsvalgte holder vi kurs og opplæring på konferanser i regi av forbundet. Mobbing og trakassering er også fast tema i NSF-skolen, og i tillegg til de fysiske kursene, holder vi årlige webinar om dette. I år har vi et særlig fokus på verneombudets rolle, som vi dessverre ser ikke fungerer optimalt. Her har rederiene et stort ansvar for å jobbe for velfungerende verneombud.  

– Det er viktig for oss at våre tillitsvalgte får nødvendig opplæring og trygghet til å møte medlemmer som opplever dette på en god måte, derfor har vi utviklet ulikt materiell som skal være til hjelp for de tillitsvalgte i slike saker. Vi har også utpekt en kontaktperson i forbundet, som har et særlig ansvar for saker som gjelder mobbing og trakassering. Ikke minst står vi opp for medlemmene våre som opplever dette, og nøler ikke med å ta saken videre hvis det er grunnlag for det.

Systematisk oppbygging av kompetanse om mangfold, likestilling og arbeidsmiljø slik at næringen vil kunne være bedre i stand til å møte utfordringene med arbeidsmiljø og sikkerhet. Ledelsen i rederiene, skipsledelsen, tilsynsutøvere, verneombud og sjøfarere bør kunne påvise å ha opparbeidet seg oppdatert kompetanse om temaene.

Øke kunnskapen om risikofaktorer for minoriteter på arbeidsplassen og mer forskning om mangfold og sikkerhet i sjøfarten.

Styrke arbeidstakerens reelle mulighet til å varsle om kritikkverdige forhold. I tillegg til lett tilgjengelige og anonyme varslingskanaler, er det viktig å sikre god håndtering av varslingssaker, forebygge gjengjeldelser og tydeliggjøre arbeidsgivers ansvar for å fremme en trygg varslingskultur.

Sikre design og tilpasning av fartøyene som ivaretar mangfold og sikkerhet, og arbeidsklær og verneutstyr som er tilpasset mangfoldet om bord.

Familie- og livsfasepolitikk bør forbedres.

Foreslåtte tiltak

Her er noen av tiltakene
som anbefales i rapporten.