Norge sanksjonerer russiske fiskerirederier – anklages for spionasje
Fiskerisamarbeidet fortsetter, men to av Russlands største rederier er utestengt fra norske farvann
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Jógvan H. Gardar
jhg@maritimlogg.no
Norge innfører nå sanksjoner mot de russiske fiskerikonsernene Norebo JSC og Murman Seafood, etter alvorlige anklager om at selskapene er en del av en russisk statlig overvåkningskampanje rettet mot kritisk infrastruktur – inkludert undersjøiske kabler i norske havområder.
– Den siste tiden har vi sett stadig mer aggressiv russisk hybrid kampanje mot allierte. Denne trenden ventes å fortsette, sier utenriksminister Espen Barth Eide i en pressemelding.
Sanksjonene innebærer at fartøy fra de to rederiene mister adgang til norske havner og territorialfarvann. De får heller ikke fiskerilisenser i norsk økonomisk sone, og alle midler og eiendeler knyttet til selskapene vil bli fryst.
Tiltaket er en oppfølging av sanksjoner EU vedtok 20. mai som del av sitt hybridregime mot Russland. Dette sanksjonsrammeverket ble etablert i oktober 2024 for å møte trusler som sabotasje, kabelbrudd, cyberangrep og desinformasjon.
– Slik virksomhet kan legge til rette for fremtidige sabotasjeoperasjoner og true viktige norske sikkerhetspolitiske interesser, understreker Eide.
Samarbeid videreføres
Til tross for svartelistingen understreker regjeringen at det formelle fiskerisamarbeidet med Russland skal videreføres.
– Fiskerisamarbeidet skal fortsette – til tross for sanksjonene mot to av Russlands største fiskeriselskaper, sier statssekretær Eivind Vad Petersson (Ap) i Utenriksdepartementet til Fiskeribladet.
Russland reagerer skarpt
Den russiske ambassadøren i Norge, Nikolay Korchunov, reagerer kraftig og omtaler sanksjonene som «absurde» og «politisk motiverte».
– Blind etterfølgelse av EUs restriksjoner, som er innført i strid med folkeretten, truer med å undergrave det mangeårige russisk-norske fiskerisamarbeidet til fordel for bærekraftig forvaltning av marine biologiske ressurser i Barentshavet, skriver han i en uttalelse til Fiskeribladet.
Også rederiet Norebo avviser anklagene:
– Vi mener at EUs sanksjoner mot vårt fiskeriselskap er grunnløse og baseres på uverifiserte påstander. Norges beslutning kan påføre en uopprettelig skade for det norsk-russiske fiskerisamarbeidet, skriver Sergej Sennikov i Norebo.
Bakgrunnen for sanksjonene
Kilde: The Barents Observer, juli 2025
Unormal seilas: Flere fartøy fra Norebo og Murman Seafood har seilt direkte fra St. Petersburg til norske havner uten å ha vært på fiske – og fulgt uvanlige ruter.
Nær kabelinfrastruktur: Fartøy har oppholdt seg i områder med undersjøiske kommunikasjonskabler, blant annet nær Svalbard.
Tidligere FSB-offiser: Arnold Kukushkin, nestleder i Murman Seafood, har bakgrunn fra russisk etterretning (FSB) i Murmansk-regionen.
Nære Putin: Vitaly Orlov, eier av Norebo, er en kjent oligark med økonomiske bånd til Putins parti.
Formue: Orlovs formue er estimert til over 2 milliarder dollar og har vokst betydelig det siste året.
Flåtestørrelse: Norebo og Murman Seafood opererer til sammen rundt 50 fiskefartøy.
Tidligere hendelser: I 2022 ble et fartøy fra Murman Seafood bøtelagt etter seilas nær militært område i Norge.
Flere saker
Fergekøer langs kysten. ILLUSTRASJONSFOTO
Jógvan H. Gardar
Mannskapsmangel lammer fergetrafikken
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Jógvan H. Gardar
Norge sanksjonerer russiske fiskerirederier – anklages for spionasje
Sommer, fint vær, godt humør, sjø. Og menn som prøver å vise seg frem. Ikke gjør det, er rådet fra Flyte.
Illustrasjonsfoto/Jógvan H. Gardar
Menn må skjerpe seg ved vannet
Kurt Andre Eide
CO₂-avgift truer bunkringsanlegg og arbeidsplasser i nord
Hydrobulk fra LH2 Shipping AS, drevet av flytende hydrogen (LH₂), som gir nullutslipps maritime operasjoner / eliminerer CO₂-utslipp fra maritime operasjoner.
LH2 Shipping AS / Sigve Hoff Larsen.
Bygger verdens første hydrogendrevne bulkskip
Den nye kombi-katamaranen leveres juni 2026, og vil være utstyrt med et moderne elektrisk fremdriftssystem som gjør det mulig kjøre utslippsfritt på hele ruten.
Oma Baatbyggeri