Framtidas skipsfart
– Det vil alltid være bruk for sjøfolk
Grønt Skipsfartsprogram arbeider for at norsk skipsfart skal være den mest effektive og miljøvennlige i verden. Selv om endringene vil komme raskt framover, tror ikke programdirektør Magnus Eide at norske sjøfolk trenger å bekymre seg for arbeidsplassene sine av den grunn.
BATTERI OG SEIL: Et av prosjektene Grønt Skipsfartsprogram har tro på er Berge Rederis planlagte bulkskip, som skal transportere kalkmarmor fra Brønnøysund til Elnesvågen - en strekning på rundt 230 nautiske mil. Dette blir verdens største helelektriske bulkskip, med framdrift fra batterier og to høye rotorseil.
rasjon: MDC, Marine Design and Consulting
– Det vil alltid være bruk for sjøfolk. Deres kompetanse om hva som foregår i den virkelige verden er svært viktige bidrag til problemstillingene vi jobber med. Vi må lytte til de som har skoen på, og få inkludert deres perspektiver så tidlig som mulig når vi løfter fram nye løsninger, slår Eide fast.
Endringene kommer raskt
Grønt Skipsfartsprogram (GSP) ble etablert i 2015 og har godt over hundre partnere, i form av private bedrifter og organisasjoner samt utdanningsinstitusjoner og statlige observatører. Programmet er finansiert delvis av offentlige bevilgninger over statsbudsjettet og delvis av medlemmene selv.
– Vi skal forberede norsk maritim næring på en framtid som før eller senere kommer uansett, og jobbe for at den skal komme før heller enn senere til Norge. Det er viktig i seg selv å bidra til at Norges klimaambisjoner oppnås. Men gjennom å jobbe for det kan vi også oppnå næringsmessige fordeler. Internasjonale regler vil strammes til fortere enn man tror, og da gjelder det å være godt posisjonert og forberedt når endringene kommer, sier Eide.
Magnus Eide
Grønt Skipsfartsprogram
Sjøfolks avgjørende rolle
Han trekker fram nye drivstoffløsninger og batteriteknologi som to viktige områder for GSP. Der forskningsprogrammer som MarTrans driver med innovasjon på lengre sikt, legger dette programmet vekt på å løfte løsninger som allerede er utviklet ut fra skrivebord og laboratorier og inn i den virkelige verden.
– Det skjer typisk gjennom pilotstudier ute i selskapene, der den maritime industrien selv og de som jobber der spiller en avgjørende rolle. Det er ofte slik at barrierer og problemstillinger ikke blir oppdaget før du faktisk tester ting i praksis.
De første skipene med batteriteknologi og hydrogen er allerede på vannet, og ammoniakkskip følger snart etter. Myndighetene har satt ambisjoner som gjør at omleggingen kan komme hurtig.
– Jeg tror det vil gå raskt fra de første pilotskipene sjøsettes til de første hundre grønne skipene er i drift, dersom vi får nødvendige politiske rammer på plass. Innenfor et fem-tiårsperspektiv vil mange som seiler i dag måtte forholde seg til disse nye løsningene. Men jeg tror egentlig ikke de skal bekymre seg for det. Det vil være åpenbare forskjeller fra i dag og kreve innsats å få alle nødvendige rammer på plass – i form av godkjenninger, prosedyrer og teknisk opplæring – men jeg er ikke i tvil om at det lar seg løse. Det er vel også slik at mange av de som begynner å få erfaring med batteriskip oppfatter det som en positiv overgang, og jeg tror vi vil se det samme også på andre områder.
Liten grunn til bekymring
Et annet hett tema GSP jobber med er autonomi og selvstyrte fartøy, der en pilot på fergestrekningen Larvik-Opedal er i ferd med å settes ut i livet. Dette kan gi både lavere kostnader, høyere anløpsfrekvens og lavere utslipp. Men Eide skjønner at utviklingen samtidig kan gjøre sjøfolk bekymret for jobben sin.
– Fullt ut autonome systemer i stor skala er nok en del år unna. Jeg mistenker snarere at veksten i etterspørsel etter kompetanse og sjøfolk vil overstige det du klarer å erstatte med autonome systemer. Særlig vil de som kan tilby spesialkompetanse på nye drivstoff og alternativer være i en attraktiv posisjon og kan få bedre betingelser.
Inviterer til tettere samarbeid
Magnus Eide tror Grønt Skipsfartsprogram vil holde det gående i mange år og understreker at den store omleggingen til en grønnere skipsfart så vidt har startet. Han ser for seg at norske sjøfolk og sjømannsorganisasjonene kan spille en enda viktigere rolle i årene som kommer.
– Absolutt! Det er svært nyttig at vi har fått utdanningsinstitusjonene som lærer opp framtidas sjøfolk med på laget, og så er dagens sjøfolk en del av næringen vi vil jobbe for enda tettere samarbeid med framover. Det er fordi vi verdsetter den rollen arbeidstakersiden har – både når det gjelder praktiske løsninger og implementering – og stemmen de har når det gjelder rammebetingelser og det politiske. Så vi ser gjerne på et tettere samarbeid med sjømannsorganisasjonene.
– Fordel å være
tett på utviklingen
Fagskolen i Agder er et av studiestedene som utdanner framtidas sjøfolk. Studieleder for maritime fag Fredrik Engh forteller at det er svært verdifullt å kunne delta i Grønt Skipsfartsprogram.
– Det gir oss et nærmere innblikk i hva som faktisk skjer, samtidig som vi får masse gode kontaktpersoner som vi kan invitere til å holde forelesninger for våre studenter. Å være såpass tett på utviklingen hjelper oss å gi enda bedre undervisning og er en stor fordel.
TETT PÅ UTVIKLINGEN: Ny teknologi er en viktig del av den maritime utdanningen ved Fagskolen i Agder.
Fagskolen i Agder
Ved Fagskolen tilbys faget «Ny teknologi», der både autonomi og nye typer drivstoff er viktige tema. Skolen deltar også i et prosjekt som heter Ny Maritim Teknologi, hvor man utvikler læremateriell for fagskoler, universiteter og høyskoler nettopp om ny teknologi innenfor bransjen, og de har etterutdanningstilbud hvor det grønne skiftet er et sentralt tema.
Fredrik Engh
Fagskolen i Agder
Ikke bekymret
Heller ikke Engh er overvettes bekymret for framtida til norske sjøfolk når nye løsninger skal innføres.
– Så veldig mange av skipene vi har i dag kommer nok ikke til å bli autonome. Det vil fremdeles være behov for personell om bord på båtene, selv om AI kommer lengre og kan gjøre beregninger raskere for hver dag. Jeg tror ikke det er realistisk at den norske sjømann forsvinner i overskuelig framtid.
– En annen ting verdt å merke seg er at norske toppoffiserer, ifølge Sjøfartsdirektoratet, er i ferd med å få høy snittalder. De som utdannes nå får stort sett jobb med en gang, og alle våre avgangsstudenter har allerede fått gradert plass.
Flere saker
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum
En sikkerhetsvekker for alltid
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø