- Gode muligheter for å påvirke politiske avgjørelser
Høsten 2025 er det stortingsvalg, og i disse dager jobber partiene med å ferdigstille programmene de skal gå til valg på. Sjømannsorganisasjonene jobber aktivt og målrettet for å bidra til at partiene setter maritim politikk høyt på dagsordenen i sine partiprogrammer.
MARITIMT DYPDYKK: Aktører fra maritim sektor møtte representantene for Arbeiderpartiets programkomité. Fra venstre: Even Aas (Maritimt Forum), Audun Halvorsen (Norges Rederiforbund), Julie Bremnes (Ap), Endre Borgen Mæland (NSOF), Bjørn Thorvaldsen (Dnmf), Thomas Saxegaard (Norsk Rederiforbund), Astrid Hoem (Ap) og Stål Heggelund (Norsk Industri).
Nils Ragnar Løvhaug
– Det er viktig å være på tilbudssiden og bidra med vår kunnskap om og forståelse for det maritime næringslivet. Jeg opplever at dette er viktig for partiene også. Vi er en sjøfartsnasjon, og det er ingen partier i Norge som ikke er interesserte i maritim politikk. Så kan vi ha ulike syn på rammevilkår, men alle partier er enige i at sjøfolk og maritim næring er helt avgjørende for Norge, sier Endre Borgen Mæland, leder politikk og samfunnskontakt i Norsk Sjøoffisersforbund.
Tok med Ap på tur
Sammen med sine kolleger i de andre forbundene jobber han knallhardt for å bidra til en best mulig maritim politikk, der norske sjøfolks kompetanse og arbeidsvilkår blir tatt på alvor. Det handler om samtaler, møter og rådgivning, i tillegg til analyser av politikken som er gjennomført og grundige innspill til partienes programutkast.
Alle partiene er også inviterte til «maritime dypdykk» for å få vist fram bredden i den maritime verdikjeden. Maritim Logg hang med på lasset da Astrid Hoem fra Arbeiderpartiets programkomité og politisk rådgiver Julie Bremnes fikk en intensiv innføring i status og behov innen sektoren, i regi av Maritimt Forum og Sjøoffisersforbundet. Turen inkluderte omvisning og diskusjon hos Rederiforbundet, og bedriftsbesøk hos Höegh Autoliners.
FIKK INNSPILL: Arbeiderpartiets Julie Bremnes og Astrid Hoem i samtale med Endre Borgen Mæland fra NSOF og og Bjørn Thorvaldsen fra Dnmf.
Nils Ragnar Løvhaug
Løftet fram nettolønnsordningen
Med på turen var også samfunnskontakt og politisk rådgiver Bjørn Thorvaldsen i Det norske maskinistforbund, som benyttet anledningen til å poengtere overfor politikerne hvor viktig nettolønnsordningen er for å beholde sjøfolk og kompetanse, og minne dem om å ikke ta den maritime klyngen for gitt.
– Det er viktig for oss å ha dialog med alle partier på Stortinget, og de som kanskje banker på, angående deres jobb med partiprogrammet. I Dnmf prøver vi å ha jevnlige møter med ulike representanter, og spesielt med dem som jobber med partiprogrammet, for å styrke rammevilkårene for våre medlemmer slik at deres hverdag blir bedre. Det er faktisk gode muligheter for å påvirke dem som tar politiske avgjørelser, understreker Thorvaldsen.
Dialog gir resultater
Norsk Sjømannsforbund deltok ikke på akkurat denne turen, men er jevnlig med på tilsvarende opplegg, eller jobber direkte opp mot stortingsrepresentantene, forklarer leder for politikk og myndighetskontakt, Stian Grøthe:
– Vi prøver å fremme våre saker til alle programkomitéene, ofte på den måten at vi søker å påvirke gjennom direkte dialog med enkeltrepresentanter i de ulike komitéene. Ta for eksempel saken om norske lønns- og arbeidsvilkår, som helt siden 2017 har ligget som en forpliktelse hos alle de tre rødgrønne partiene. Dette hadde ikke kommet inn i regjeringserklæringen hvis det ikke hadde ligget i partiprogrammene – og det hadde ikke stått i programmene hvis det ikke var for oss, påpeker han.
Tri Willy Nguyen Dinh
Står sammen om viktige saker
Grøthe, Thorvaldsen og Mæland trekker alle fram ytterligere styrking av nettolønnsordningen som en av de viktigste sakene å jobbe med opp mot partiprogrammene, i tillegg til videre arbeid med å få på plass norske lønns- og arbeidsvilkår på skip i norske farvann og på norsk sokkel.
– Vi går ikke i dialogen med hundre ulike saker vi ønsker at partiene skal innlemme i sitt program, men velger heller tre-fire budskap som passer de ulike partienes profil. Jeg håper representantene ser at vi i maritim næring står sammen om de absolutt viktigste sakene, slik som nettolønnsordningen, og at de samtidig ser hvilke enorme muligheter det ligger innenfor det maritime og hvilke ringvirkninger det maritime har, sier Thorvaldsen.
Skjerpet forståelse
I starten av 2025 vil partiene ferdigstille programutkastene, som så oversendes til behandling på vårens landsmøter.
– Fram mot det vil vi jobbe mer opp mot enkeltrepresentanter og miljøer i de ulike partiene som har en ekstra interesse for maritim politikk, for eksempel lokallag i kystkommuner, som har forståelse og interesse for temaet. Det politiske bakteppet i år, med større geopolitisk uro og fokus på totalberedskap, har gjort at flere av partiene har skjerpet forståelsen for hvor viktig norsk skipsfart er for norsk sikkerhet, og det bidrar nok også til at de er mer bevisste på maritime rammevilkår enn tidligere, tror Mæland.
FIKK INNSPILL: Arbeiderpartiets Julie Bremnes og Astrid Hoem i samtale med Endre Borgen Mæland fra NSOF og og Bjørn Thorvaldsen fra Dnmf.
Nils Ragnar Løvhaug
– Fremst i skoene
Astrid Hoem i Arbeiderpartiet slår fast at politikerne er helt avhengige av innspill fra et bredt spekter av folk og bedrifter for å lage et godt og fremtidsretta partiprogram, og konkluderer med at dagen ga et svært nyttig dypdykk i maritim sektor.
– Det er alltid stas å møte representanter for den maritime klyngen, fagbevegelsen og næringslivet for å få innspill til hvordan vi kan bidra til jobbskaping langs hele kysten. Norge er helt fremst i skoene når det gjelder maritim kompetanse og teknologiutvikling til sjøs, og det må vi fortsette å satse på fremover.
– Jeg tar med meg fra dagen at en stor andel av de norske sjøfolka som kommer på land etter å ha vært på sjøen, bidrar godt inn i den maritime klynga også i etterkant. Jeg hører at vi har truffet ganske godt på utkastet til partiprogram for maritim sektor, og nå er vi i gang med å behandle høringsinnspillene på førsteutkastet. Sluttresultatet får vi på landsmøtet til våren.
Tri Willy Nguyen Dinh
Det er viktig for oss å ha dialog med alle partier på Stortinget, og de som kanskje banker på, angående deres jobb med partiprogrammet.
Bjørn Thorvaldsen
Flere saker
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum
En sikkerhetsvekker for alltid
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø