Hedret krigsseilerne
– Norsk Sjømannsforbund gjorde mye feil i etterkant av krigen, men vi forsøker å gjøre mest mulig riktig i dag, sa NSFs myndighetskontakt, Stian Grøthe, da han fikk være hovedtaler på den tradisjonsrike markeringen av frigjøringsdagen på Bygdøynes 8. mai.
HOVEDTALER: Stian Grøthe og Sjømannsforbundet fikk æren av å holde hovedtalen på Bygdøynes.
Tri Nguyen Dinh
Han benyttet selvfølgelig muligheten til å hedre sjøfolk generelt og sjøfolk som seilte under krigen spesielt.
– Russlands avskyelige angrepskrig på Ukraina minner oss alle om at man aldri må ta fred og frihet for gitt, men det er noe vi må kjempe for hver eneste dag. I dag står vi her fordi sjøfolk tok den kampen under andre verdenskrig, sa Grøthe.
Grunnen til at NSF var invitert til å holde hovedtalen er deres sterke engasjement for de siste krigsseilernes rettigheter på sine eldre dager.
Krigsseiler uten hjem
Det var saken om den norske krigsseileren Oscar Anderson som sto i fare for å miste sykehjemsplassen, som gjorde at Stian Grøthe, forbundsleder Kurt Inge Angell og NSF, mer eller mindre klarte å samle et flertall på Stortinget for å tvinge regjeringen til å hjelpe de siste krigsseilerne som måtte stå i økonomisk uføre de siste årene av sitt liv.
– Da historien om Oscar ble kjent i fjor høst så ble vi nok engang minnet om at det fortsatt finnes mennesker med makt i Norge som ikke godt nok forstår hvilken skade og påkjenninger Norge påførte disse sjøfolkene under andre verdenskrig, sa Grøthe og minnet om at det ikke var frivillig for sjøfolkene å seile som krigsseilere. De ble pålagt å stå ombord.
Nær 4000 sjøfolk mistet livet i en innsats som i ettertid heldigvis har blitt anerkjent både nasjonalt og internasjonalt.
Snakket til ministeren
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) var også invitert til å holde tale på Bygdøynes og var tilhører under Grøthes innlegg.
I sin tale var ikke Grøthe redd for å kritisere verken regjeringen eller Arbeiderpartiet i en sak han mener regjeringen gjorde for lite for de gjenlevende krigsseilerne.
– Den norske regjeringen var negative til Sjømannsforbundets oppfordring om å hjelpe. De sa Nei. Heldigvis så reagerte en samlet opposisjon på Stortinget på regjeringens håndtering av saken, sa Grøthe.
Tok opp viktig sak for sjøfolk
Grøthe benyttet også anledningen til å ta opp en annen aktuell sak, endring av sivilbeskyttelsesloven, og ba regjeringen se framover, samtidig lære av historien fra krigen.
– Sivilbeskyttelsesloven vil kunne pålegge sivile arbeidsplikt i krig i fremtiden. Vi vet at en stor sivil gruppe som dette angår er våre sjøfolk. Skip og sjøfolk er noe av det første som blir rekvirert i en kritisk situasjon. Atter engang kan de bli torpedert, havne i sjøen, se kollegaer dø, mens de selv lever i konstant dødsangst. Til vår overraskelse er verken krigsseilerne eller sjøfolkene nevnt med et eneste ord når denne saken nå er sendt på høring.
Grøthe frykter at den uretten norske krigsseilere opplevde kan skje igjen med dagens sjøfolk, om den nye loven ikke tar for seg klare regler og vilkår før en eventuell krig skulle bryte ut.
– Helt vesentlige spørsmål er ubesvart. Det er intet mindre enn en stor skandale. Som samfunn har vi et felles ansvar for å stadig bli bedre og forhindre at grov urett gjentas, sa Grøthe.
Flere saker
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
Nils Ragnar Løvhaug
– Viktig at alle vet hva begrepene betyr
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum
En sikkerhetsvekker for alltid
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh