To sjømenn satt fast i Oman
Fikk hjelp av Norsk Sjømannsforbund til å komme seg hjem.
FABRIKKSKIP: Det var i dette skipet to sjømenn ble overlatt til seg selv, uten pass.
Ocean Fresh Foods
I begynnelsen av oktober mottok saksbehandler Line Heimstad i NSF en henvendelse fra to utenlandske sjøfolk om bord i NIS-skipet MV Ocean Fresh.
Rederiet til fabrikkskipet har gått konkurs, alle andre var blitt sendt hjem, men kapteinen og andremaskinisten ble overlatt til seg selv om bord.
Rederiets agent i Oman har passene til sjøfolkene. Ifølge sjøfolkene får de ikke utlevert passene sine, og dermed kan de heller ikke gå i land i risiko for å bli arrestert.
Ocean Fresh har ikke landstrøm og er avhengige av at hjelpemotor holdes i gang. Kjølerom med all mat har vært ute av drift i to uker og de overlever på hermetikk og flaskevann, forteller sjøfolkene til NSF.
Aircondition er også ute av drift, begge må sove på gulvet i små rom med hver sine mobile kjøleanlegg. Skipet er i ferd med å gå tom for drivstoff og situasjonen er prekær, når de kontakter NSF.
Dette får Sjømannsforbundet til å reagere, og Line Heimstad og inspektør Børge Antonsen engasjerer seg. De kontakter alle instanser (SDIR, rederi, bemanningsselskap o.l.). De sender også mail til agenten hvor de krever at passene blir frigitt så fort som mulig.
Dagen etter får NSF beskjed fra båten om at de har hatt «blackout» i løpet av natten og så vidt klart å få i gang hjelpemotoren igjen.
Lena Dyring i NSF setter Antonsen i kontakt med ITFs koordinator i området, som i sin tur setter alle kluter til for å få fortgang i saken. Sjøfartsdirektoratet bekrefter at de er orientert om saken. Antonsen tar også kontakt med de respektive lands fagforeninger, samtidig blir DNMF og NSOF orientert om saken.
Tre dager etter at sjøfolkene kontaktet NSF får Heimstad og Antonsen beskjed fra ITF-koordinator om at begge sjømennene har fått tilbake passene og har fått overnatting i havna.
Fire dager etter at sjømennene tok kontakt med NSF, får de endelig reise hjem.
Kapteinen blir sendt hjem utpå kvelden, og er meget takknemlig. Andremaskinisten kommer seg hjem påfølgende dag, også han lettet over at ting løste seg så fort. ITF-koordinatoren sendte lønnskrav for utestående lønn samme dag til det britiske forsikringsselskapet som er ansvarlig for dette. Dette kravet har siden blitt overtatt av NSF og utvidet til å gjelde hele mannskapet, men fortsatt er ting uavklart.
– Her ser vi hvor viktig det er med godt samarbeid, her har vi fått uvurderlig hjelp fra ITF-koordinatoren, noe som bidro sterkt til at dette løste seg så fort, sier Børge Antonsen.
Eier av fabrikkskipet er, ifølge Norsk Internasjonalt Skipsregister, Ocean Fresh Foods AS på Smøla. Dette selskapet er kontrollert 60 prosent av Atlantic Dawn UC i Killybegs i Irland og 40 prosent av Marine Recycling AS i Austevoll, som igjen eies av Partrederiet Karoløs ANS. Dette rederiet har fem aksjeselskap som partnere. Disse partnerne er blant andre Odd Karsten Østervold.
Maritim Logg har gjentatte ganger prøvd å nå Odd Karsten Østervold for en kommentar til denne saken uten å lykkes.
Maritim Logg har også kontaktet rederiets agent i Oman, Neelanga Silva, for en kommentar. Han sier til Loggen at han ikke kan uttale seg om saken, men henviste til advokat Simon Gamboni. Vi har ikke fått tak i Gamboni.
Flere saker
Jonny Eide
Fallet i NIS fortsetter – aktiviteten i NOR tiltar
Plass til alle – en nødvendighet
DEKKSSJEF PÅ TUR: Jobben er den samme, men tittelen kan bli ny for norske styrmenn.
RASJONSFOTO: Jógvan H. Gardar
– En viktig og riktig jobb
Jógvan H. Gardar
Den lange veien til norske lønnsvilkår
REKRUTTERING: Hans Sande, administrerende direktør i Norsk Sjøoffisersforbund, påpekte hvor viktig rekrutteringen til maritime yrker er.
Jógvan H. Gardar
Søkelys på rekruttering og beredskap
SKIPSBESØK: Håkon Eidset på siste skipsbesøk i Aberdeen, sammen med en av de som skal ta over besøkene på NIS-skipene, Vidar J. Vartdal.
Jogvan Hugo Gardar