IMOs visjon for 2025:
Prioritering av sjøfolk, sikkerhet og bærekraft
Generalsekretæren i IMO prioriterer sjøfolk, sikkerhet og bærekraft. Og han nekter å delta i paneler der det kun er menn.
OPTIMISTISK: Arsenio Dominguez, generalsekretær i Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO)
IMO
Arsenio Dominguez, generalsekretær i Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO), la i en tale i begynnelsen av januar fram hovedprioriteringene for organisasjonens agenda i 2025. Han framhevet viktige fokusområder og strategiske initiativer, som skal forme framtidens maritime forvaltning.
Tre hovedområder
– Vi starter 2025 med fokus på tre hovedtemaer, som vi gjorde i fjor. Det første er sjøfolk, det andre er global sikkerhet, og det tredje er avkarbonisering, sa han.
– Når det gjelder sjøfolk, må vi styrke sikkerheten og tryggheten for nøkkelpersonell om bord på skip. Vi må også øke støtten vi gir dem, ikke bare i forbindelse med avkarbonisering, men også når det gjelder å redusere kriminaliseringen av sjøfolk, og å fremme mangfold, understreket Dominguez.
Krever flere kvinner
– Vi har gjort framgang, særlig når det gjelder kjønnsmangfold i maritim sektor, men det er mer arbeid som gjenstår. Jeg vil fortsette å stå fast ved min forpliktelse og politikk om å ikke delta i paneler som mangler kvinnelig representasjon, sa han.
2025 er viktig
– Dette er et viktig år for IMO, og jeg er optimistisk med tanke på at medlemslandene og interessenter vil finne felles grunn og vedta de tekniske og økonomiske tiltakene som gjør det mulig for sektoren å nå målene i 2023-strategien for reduksjon av klimagasser, og avkarbonisere sektoren innen eller rundt 2050. Vi fokuserer også på havets bærekraft. For IMO er temaet for Verdens maritime dag 2025 Vårt hav, vår forpliktelse, vår mulighet, sa Dominguez i sin nyttårstale.
MARITIME PANELER: - Jeg vil fortsette å stå fast ved min forpliktelse og politikk om å ikke delta i paneler som mangler kvinnelig representasjon, sier generalsekretæren i IMO. (Illustrasjonsfoto)
Johnny Notøy
Flere saker
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø
Mellomoppgjøret 2025: Brudd mellom LO og NHO
KONTROLLTILTAK: Juristens råd til sjøfolk er å ikke akseptere kontrolltiltak uten videre. Skipsfarten har lange tradisjoner, men at et tiltak var akseptabelt tidligere, betyr ikke at det er akseptabelt i dag. Det er dessuten et helt annet fokus på personvern i dag enn tidligere.
rasjonsfoto: Jógvan H. Gardar
Kontroll av den ansatte på arbeidsplassen
Alf Tore Sørheim, konstituert sjøfartsdirektør, Marianne Warvik, fagkoordinator for arbeids- og levevilkår og Thomas Angell Bergh, fungerende avdelingsdirektør for operativt tilsyn.
Sjøfartsdirektoratet