"Ampere" 10 år:
– Starten på en maritim revolusjon
Heidi Wolden, administrenede direktør i Norled, sier at Norge har vært en global pioner innen grønn skipsfart, men for å opprettholde denne posisjonen kreves det fortsatt innovasjon, politisk vilje og tett samarbeid mellom næringslivet og det offentlige.
Jogvan Hugo Gardar
16. februar markerer et tiår siden "Ampere" satte standarden for elektriske ferger i Norge. Heidi Wolden, administrerende direktør i Norled, ser tilbake på suksessen og peker på hva som må til for å drive den grønne skipsrevolusjonen videre.
Wolden kom i sitt innlegg på Passasjerbåtkonferansen, som avholdes i Bergen i dag og i morgen, inn på erfaringene med elektriske ferger og nye prosjekter.
- Da prosjektet startet, møtte det stor skepsis, men resultatet har vært en suksess som har revolusjonert norsk fergetransport. "Ampere" har vist at elektriske ferger er både driftssikre, kostnadseffektive og utslippsfrie, og har banet vei for en omfattende elektrifisering av fergesektoren, sa Wolden.
– Mange var skeptiske, men vi tok oppdraget, sa Wolden.
Elektrifisering som suksessmodell
De siste årene har Norge utviklet unik kompetanse innen elektrisk maritim transport. Over 70 elektriske ferger har blitt satt i drift, noe som har skapt arbeidsplasser og nye næringsmuligheter.
– Det er skalert opp enormt, og Norge sitter nå med verdifull kunnskap som også har hatt store ringvirkninger for næringslivet, sier Wolden.
Hydrogen – neste steg eller blindspor?
Etter "Ampere" kom en ny utfordring: Statens vegvesen ønsket en hydrogenferge.
– Vi vant anbudet med flytende hydrogen som krav, og "Hydra" ble resultatet, fortalte Wolden.
– Dette er en fullskala pilot for lange strekninger, men i praksis er det få samband i Norge hvor hydrogen er egnet.
Hun påpeker også at hydrogenimporten fra Tyskland er dyr, og at fremtiden for hydrogenferger er usikker.
Hurtigbåtene – den neste utfordringen
Omstillingen til klimavennlige løsninger er enda mer krevende for hurtigbåtene enn for ferger.
– Hurtigbåtene krever høy hastighet, har kort liggetid ved kai og er svært vektfølsomme, forklarte Wolden. Norled jobber med alternative løsninger, som batteribytteteknologi og redusert energibruk.
– Hurtigbåtene har høyere CO₂-utslipp per passasjerkilometer enn fly, så dette er et viktig samfunnsoppdrag, understrekte hun.
Politisk støtte og forutsigbarhet
Til tross for store fremskritt innen fergeelektrifisering, er det utfordringer som må løses.
– Kravene om nullutslipp er der, men med så mange unntak at vi er usikre på hvor raskt utviklingen vil gå, sa Wolden.
For hurtigbåtene er det foreløpig ingen politiske krav.
– Hvis vi ikke satser raskt nok, risikerer vi å miste både markedet og initiativet til utlandet, advarer hun.
Veien videre – tre avgjørende faktorer
For å sikre videre utvikling i norsk maritim transport, peker Wolden på tre hovedpunkter:
Forutsigbare rammebetingelser: – Vi trenger tydeligere politiske tiltak som gir næringen trygghet til å investere, sa hun.
Offentlig-privat samarbeid: – Teknologiutviklingen har gått raskt gjennom konkurransepreget dialog, men vi må også stoppe opp og lære av prosessen, forklarte hun.
Felles utfordringer gir felles muligheter: – Vi må samarbeide på tvers av myndigheter, oppdragsgivere og industri for å lykkes, sa Wolden.
Norge har vært en global pioner innen grønn skipsfart, men for å opprettholde denne posisjonen kreves det fortsatt innovasjon, politisk vilje og tett samarbeid mellom næringslivet og det offentlige.
– Sjøen er den foretrukne led for en grønn fremtid, avsluttet Heidi Wolden.
Flere saker
Håvard Sæbø
Mellomoppgjøret 2025: Brudd mellom LO og NHO
Alf Tore Sørheim, konstituert sjøfartsdirektør, Marianne Warvik, fagkoordinator for arbeids- og levevilkår og Thomas Angell Bergh, fungerende avdelingsdirektør for operativt tilsyn.
Sjøfartsdirektoratet
Nesten 6000 tilsyn i 2024
Illustrasjonsfoto/Frank Winnberg
Forventer ny cruiserekord i 2025
Redere som bygger nytt er luta lei satsingen på det de kaller umoden teknologi.
Illustrasjonsfoto/Jógvan H. Gardar
Uenighet om myndighetenes satsing på hydrogen og ammoniakk.
SIGNERT: Fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) sammen med partene som i dag signerte samarbeidserklæringen om maritim likestilling.
Jógvan H. Gardar
Signerte samarbeidserklæring om maritim likestilling
Ole Andreas Strøm Rosenberg er vinneren av vår fotokonkurranse «2024 på sjøen». Han forteller at bildet er tatt i mars 2024 i Det indiske hav, på en tur fra Cape Town til Singapore. Båten i bakgrunnen er «Normand Sirius», og de to i MOB-båten er lærlingen Benjamin Grønås Larsen og den litt mer erfarne matrosen Arild Silden. Se flere bilder og les om de andre vinnerne i vår konkurranse på side 12-15.
Ole Andreas Strøm Rosenberg