Nye energikilder
Kunnskap gir tryggere håndtering
Batteridrift og grønn skipsfart skaper utfordringer for sjøfolk. Kunnskap skaper grunnlag for bedre håndtering av hendelser.
GRØNN ENERGI: Foredragsholderne var fra venstre Eirik Eidem, daglig leder i Oilcomp, instruktør Kurt Rusås fra Oilcomp og Odd Rune Malterud, assisterende direktør og fagsjef i Dnmf.
Jogvan Hugo Gardar
I et seminar under Maritim uke samlet Dnmf og Oilcomp bransjeeksperter for å diskutere hvordan en kan oppnå internasjonale miljømål gjennom økt kompetanse og teknologiske innovasjoner. Spesielt ble sikkerhet knyttet til batteridrift og grønn skipsfart fremhevet som avgjørende for en bærekraftig fremtid.
Tekniske utfordringer
Seminaret hadde fokus på sikkerhet, tekniske utfordringer, løsninger og menneskelig kontroll for å nå felles miljømål og en bærekraftig industri, hvor sikkerhet knyttet til batteridrift ble særlig fremhevet.
Foredragsholderne var Odd Rune Malterud, assisterende direktør og fagsjef i Dnmf; Eirik Eidem, daglig leder i Oilcomp, og instruktør Kurt Rusås fra Oilcomp.
Malterud fremhevet hvordan regelverk, spesielt MARPOL og ISM-koden, praktiseres, og understreket viktigheten av kompetanseutvikling i forbindelse med den grønne omstillingen i maritim sektor. Han viste til medlemmer som hadde tatt kontakt vedrørende dagens utfordringer og opplæringsbehov. Han ga også en oppdatering på IMOs arbeid med nye retningslinjer for bærekraftig skipsfart, samt fremdriftsteknologier og energikilder. I tillegg ble det diskutert hvordan grundig opplæring kan forhindre miljøskader og sikre trygghet for både mannskap og miljø.
Usikre på håndtering
Oilcomp har gjennomført opplæring av rundt 3000 sjøfolk fra over ti land innen grønn teknologi og sikkerhet. Instruktør Kurt Rusås fra Oilcomp viste til hvor viktig det er at regelverk, batteridesign og mannskapstrening henger sammen, for at resultatene skal bli gode. Han sa at mannskap ofte har liten forkunnskap om batteridrift, når de kommer på kurs hos dem.
– Mange er usikre hvordan de skal håndtere en hendelse i batterirommet, og det er mange myter når det kommer til batteribrann. De fleste feilaktige, sa Rusås.
Grunnopplæring
Han la til at spesifikk opplæring gir høyt utbytte, og at det er svært positiv effekt av strengere myndighetskrav.
– Og nye energibærere bør komme inn i grunnkompetansen til sjøfolk.
Han oppsummerte med å si at regelverket må ta lærdom av hendelser, og at det er positiv effekt av krav om opplæring. Og har man det, så er en på vei til en sikker drift av batterier. Når det gjelder batteridesign, så må alarmer bli tydeligere, og systemene må være designet for alle faser av en brann.
Flere saker
Fergekøer langs kysten. ILLUSTRASJONSFOTO
Jógvan H. Gardar
Mannskapsmangel lammer fergetrafikken
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).
Jógvan H. Gardar
Norge sanksjonerer russiske fiskerirederier – anklages for spionasje
Sommer, fint vær, godt humør, sjø. Og menn som prøver å vise seg frem. Ikke gjør det, er rådet fra Flyte.
Illustrasjonsfoto/Jógvan H. Gardar
Menn må skjerpe seg ved vannet
Kurt Andre Eide
CO₂-avgift truer bunkringsanlegg og arbeidsplasser i nord
Hydrobulk fra LH2 Shipping AS, drevet av flytende hydrogen (LH₂), som gir nullutslipps maritime operasjoner / eliminerer CO₂-utslipp fra maritime operasjoner.
LH2 Shipping AS / Sigve Hoff Larsen.
Bygger verdens første hydrogendrevne bulkskip
Den nye kombi-katamaranen leveres juni 2026, og vil være utstyrt med et moderne elektrisk fremdriftssystem som gjør det mulig kjøre utslippsfritt på hele ruten.
Oma Baatbyggeri