Beredskap
– Nord-Norge spesielt sårbart for maritime trusler
Maritime næringer i nord mangler beredskap mot sabotasje og digitale trusler, skriver Sigri Stokke Aurora Nilsen i en kronikk. Hun etterlyser økte investeringer og bedre informasjonsdeling.
– Hva skjer hvis en sabotasjeaksjon stopper gasseksporten til Europa eller lakseeksporten til Asia? spør Sigri Stokke Aurora Nilsen i en kronikk i Altaposten.
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
jhg@maritimlogg.no
– Nord-Norge er spesielt sårbart for aksjoner mot kritisk infrastruktur. Økende GPS-jamming i Øst-Finnmark skaper usikkerhet, og sivile fartøy kan brukes til å kartlegge infrastruktur på havbunnen og langs kysten, skriver Sigri Stokke Aurora Nilsen i en kronikk i Altaposten. Hun er seniorrådgiver ved Senter for hav og Arktis ved UiT Norges arktiske universitet i Tromsø.
Senter for hav og Arktis samler nøkkelaktører i Bodø under High North Dialogue i mars for å styrke samarbeidet og finne løsninger for maritim sikkerhet.
Sabotasjer
Nilsen peker på at den maritime sektoren står overfor nye sikkerhetstrusler. PSTs ferske trusselvurdering bekrefter dette og advarer om at Russland sannsynligvis vil forsøke sabotasjeaksjoner mot Norge i år. Myndighetene har registrert 40 planlagte eller gjennomførte sabotasjeaksjoner i vestlige land i 2024.
– Hva skjer hvis en sabotasjeaksjon stopper gasseksporten til Europa eller lakseeksporten til Asia? spør Nilsen, og understreker at havnæringene trenger bedre koordinering og erfaringsutveksling for å møte den nye virkeligheten.
Konkrete tiltak
Hun påpeker at Norges geografiske plassering gjør oss særlig utsatt for kompliserte søk- og redningsoperasjoner, og at både desinformasjon, sabotasje og beredskap krever mer informasjonsdeling mellom aktørene.
Nilsen foreslår fire konkrete tiltak:
Etablere bedre systemer for informasjonsdeling mellom myndigheter, næringsliv og forskningsmiljøer
Øke investeringene i maritim infrastruktur for kommunikasjon, transport og beredskap
Styrke risikobevisstheten i hele den maritime sektoren
Følge opp PSTs anbefalinger om varsling av mistenkelige hendelser
– Både myndigheter og private aktører må samarbeide tettere for å sikre god nok beredskap, understreker Nilsen.
Flere saker
Illustrasjonsfoto/Dag Inge Smedvik
Økende antall ulykker i 2024
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Plattformen: Det er 45 år siden Kielland-ulykken. Her ligger Kielland i Gandsfjorden, ved Hillevågsbukta, og skal slepes til Nedstrandsfjorden, der den senere ble senket.
Ukjent/Norsk Oljemuseum
En sikkerhetsvekker for alltid
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø