Økt fokus på arbeidsmiljø:
Nesten 6000 tilsyn i 2024
Sjøfartsdirektoratet gjennomførte 5916 tilsyn i 2024, med særlig vekt på arbeidsmiljø, psykososiale forhold, mobbing og trakassering.
Alf Tore Sørheim, konstituert sjøfartsdirektør, Marianne Warvik, fagkoordinator for arbeids- og levevilkår og Thomas Angell Bergh, fungerende avdelingsdirektør for operativt tilsyn.
Sjøfartsdirektoratet
jhg@maritimlogg.no
– Mange rederier tar dette på alvor, men det gjenstår fortsatt arbeid for å sikre et inkluderende arbeidsmiljø, sier konstituert sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim i en pressemelding fra Sjøfartsdirektoratet.
Ifølge Sjøfartsdirektoratet omfattet tilsynene blant annet 2241 sertifikatinspeksjoner, 593 dokumentkontroller, 497 uanmeldte fartøytilsyn, 467 bemanningstilsyn og 332 tilsyn etter den maritime arbeidskonvensjonen (MLC). I tillegg ble det gjennomført 105 tilsyn i fiskeflåten.
695 pålegg
Direktoratet opplyser at de i 2024 avdekket brudd på hviletidsregler, manglende arbeidskontrakter og svak dokumentasjon på verne- og miljøarbeid. Totalt ble det gitt 695 pålegg etter MLC-tilsyn og 228 pålegg i fiskeflåten.
For å forsterke tilsynsarbeidet har Sjøfartsdirektoratet forbedret sjekklistene, styrket opplæringen av inspektører og ansatt en fagkoordinator for arbeids- og levevilkår.
317 bekymringsmeldinger
Som et ledd i arbeidet med å sikre gode arbeidsvilkår har direktoratet også opprettet en «Tips oss»-kanal for varsling om kritikkverdige forhold. I 2024 mottok de 317 bekymringsmeldinger, hvorav 45 gjaldt hviletid, 25 manglende kvalifikasjoner og 20 mobbing og trakassering.
– Et godt arbeidsmiljø er avgjørende for sikkerheten om bord. Vi vil fortsette med risikobaserte tilsyn og tettere oppfølging av arbeidsvilkår, sier fagkoordinator Marianne Warvik i pressemeldingen.
Flere saker
SENTRALE PARTER: Sjømannsorganisasjonene har hatt viktige roller i arbeidet med samarbeidserklæringen for økt likestilling i maritim næring, og vil fortsette å ha det når den skal settes ut i live. Fra venstre: Martha Nordal, Norsk Sjøoffisersforbund; fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss, Hege-Merethe Bengtsson; Det norske maskinistforbund og Jahn Cato Bakken, Norsk Sjømannsforbund.
Jógvan H. Gardar
Skal samarbeide om maritim likestilling
Illustrasjonsfoto/Vegard R. Pedersen
– Viktig plattform for norske interesser
LITE, MEN SYNLIG FORBUND: Angell og Norsk Sjømannsforbund er synlige i samfunnsdebatten for å fremme sjøfolks interesser. NSF har bidratt til flere store medieoppslag, både i NRK og rikspressen, de siste årene.
Tri Nguyen Dinh
Byssegutten som ble sjøfolkas forkjemper
Håvard Sæbø
Mellomoppgjøret 2025: Brudd mellom LO og NHO
KONTROLLTILTAK: Juristens råd til sjøfolk er å ikke akseptere kontrolltiltak uten videre. Skipsfarten har lange tradisjoner, men at et tiltak var akseptabelt tidligere, betyr ikke at det er akseptabelt i dag. Det er dessuten et helt annet fokus på personvern i dag enn tidligere.
rasjonsfoto: Jógvan H. Gardar
Kontroll av den ansatte på arbeidsplassen
Alf Tore Sørheim, konstituert sjøfartsdirektør, Marianne Warvik, fagkoordinator for arbeids- og levevilkår og Thomas Angell Bergh, fungerende avdelingsdirektør for operativt tilsyn.
Sjøfartsdirektoratet